Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuce

Marketing

Uporabna dozvola jedini dokaz o kvaliteti gradnje

Svaki stan bez uporabne dozvole nema osnovno jamstvo da je objekt siguran i da je napravljen prema standardima struke. Uporabna dozvola nije potrebna za jednostavne građevine, te izgrađenu građevinu čija je građevinska (bruto) površina manja od 400 m2 Kvaliteta novih nekretnina je nešto što bi se samo po sebi trebalo podrazumijevati, međutim, u praksi to često i nije slučaj.
Nažalost, nerijetko se utvrđivanje kvalitete nove nekretnine vrši u sudskom procesu. Najveći problemi su sa nekvalitetnim stanovima novije gradnje koje su gradili manje poznati izvođači, pa čak i fizičke osobe kojima stvarna namjera nije bila stvoriti ozbiljnu građevinsku tvrtku ili obrt, nego brza i lagana zarada.
Najviše slučajeva reklamacije kvalitete gradnje se odnosila na stanove izgrađene u periodu od 2000. do 2005. godine kada je vladao veliki graditeljski bum. Svakodnevno je rastao broj novih investitora koji su gradili stanove te ih prodavali i prije nego što su započeti radovi na temeljenju zgrade.
Kupac obično dobiva dvije godine jamstva za završne radove, a to se odnosi na keramiku, sanitarije, parkete, stolariju, te deset godina za stabilnost i sigurnost konstrukcije. Razlika u kvaliteti gradnje između novogradnje i starije gradnje u većini slučajeva je velika.
Materijali koji se danas ugrađuju su daleko kvalitetniji nego oni prije dvadeset i više godina počevši od klasičnih hrastovih parketa za razliku od nekadašnjih lamelnih, današnje termo fasade za razliku od obične žbuke i niz drugih materijala.
U svakom slučaju ovlašteni posrednik će vam pomoći da ne nasjednete na razne oglase visoka kvaliteta gradnje, visoki standard, luksuzna gradnja i sl. te da skupa sa njim sve provjerite prilikom pregleda objekta. Kvaliteta traje dugo nakon što se zaboravi cijena (stara narodna izreka) stanovi Varaždin


Post je objavljen 22.08.2013. u 15:04 sati.