Kuće Hrvatska

srijeda, 26.09.2012.

1,8 milijuna za obnovu gradskih ljepotica

Nakon dovršetka sveobuhvatne i skupocjene obnove zgrade Gradskog muzeja, došlo je do drastičnog povećanja novca iz spomeničke rente spremnog za investiranje u obnovu znamenitih povijesnih gradskih objekata u najužoj, zaštićenoj gradskoj jezgri. Uz ovogodišnji planirani prihod od oko milijun kuna, u gradskoj blagajni preostalo je 800 tisuća od prošle godine, što nam je omogućilo realizaciju niza projekata. Do Dana grada potpuno će se sanirati i urediti pročelje stanovi Vrbani Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović, ali i gradska fontana, dok je krovište na dvorani Sokolana 1 već izmijenjeno.

Također, nakon adaptacije pročelja kapelice na groblju Sv. Andrije opločit će se ulaz na groblje te uvesti javna rasvjeta, kako bi se ostvarili svi preduvjeti da posljednji ispraćaji ubuduće kreću od kapelice preko groblja, umjesto od mrtvačnice pored glavne ceste, što je današnja praksa - istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec i dodao kako je nakon provedenih javnih natječaja sa stotinjak tisuća gradskih kuna sufinancirana obnova pročelja zgrada u povijesnoj jezgri u vlasništvu fizičkih i privatnih osoba.

Oznake: stanovi Vrbani

- 11:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2012.

Gradi se u Globočecu etno-selo koje će ljude vratiti prirodi i životu kao što je bio nekad

Marijabistrički kraj poznat po hodočasničkom turizmu uskoro će dobiti još jedno turističko odredište. U Globočecu napreduje projekt etno-sela, investitora poduzeća Vu plavem trnacu i gazde Darka Turopoljca. Ideja koja je prerasla u projekt težak nekoliko desetaka milijuna kuna rodila se 2005. godine, a naselje bi trebalo otvoriti vrata u proljeće iduće godine.

"Etno naselje raste na pitomom brijegu gdje će se na više od 30 hektara odvijati proizvodno-turistička djelatnost, oživjeti tradicija i život na selu stanovi Kacunar. U naselju je već podignuto šest od 15ak autohtonih zagorskih kućica, u kojima bi živjele obitelji. Neki od mještana etno-sela u njemu bi bili i zaposleni, a druge obitelji kućice bi iznajmljivale. Posađen je vinograd, gradi se restoran i vinski podrumu kojem bi se nudilo vino i domaći proizvodi zagorskih OPG-a, te ribe koje će se toviti u jezeru koje je u planu ", objasnio je gazda Turopoljac.

Grade se i gospodarske zgrade za svinje, krave, kokoši, posjetitelji bi mogli jahati konje, preno-ćiti, upoznati život na selu, te prisustvovati primjerice teljenju i mužnji krava. U sklopu sela izgradit će se i kapela, trgovina, suvenirnica, sportski tereni i igrališta za djecu, a bit će i organiziran prijevoz djece do vrtića i škole.

Oznake: stanovi Kacunar

- 10:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.09.2012.

Koliko trgovačkih centara trebamo

Česi, Slovaci, Švicarci, Poljaci i Nijemci imaju manje šoping kvadrata na tisuću stanovnika nego što to ima Hrvatska. Hrvatska se prema podacima za 2011. godinu nalazi u sredini europske ljestvice s oko 260 metara kvadratnih na 1000 stanovnika. S Hrvatskom bi se po broju kvadrata mogle mjeriti Španjolska i Italija, ali se s njima ne možemo mjeriti po kupovnoj moći jer je njihova viša nekretnine Zadar. Prosječna kupovna moć građanina EU je 12.000 eura godišnje, dok ona u Hrvatskoj iznosi oko 5000 eura. Kada se gleda na razini cijele Europe, Hrvatska se po broju šoping kvadrata nalazi na sredini ljestvice.

Rakuša Martulaš dodaje kako je u Hrvatskoj u proteklih dvadesetak godina trgovina je jedna od najrazvijenijih, najkonkurentnijih i najpropulzivnijih grana gospodarstva. Iako je, spominje, 2008. došlo do određenih poremećaja kao posljedice globalnih kretanja na tržištu, koji su se nastavili tijekom 2009. godine, ipak se u prvom tromjesječu2010. godine nakon 17 mjeseci pada osjetio blagi oporavak tržišta. Blagi oporavak tržišta trgovine na malo zabilježen je u 2011. godini te se isti trend bilježio i u prvom kvartalu 2012. godine.

Oznake: nekretnine Zadar

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.09.2012.

Linićev obračun s najbogatijima

Famozni porez na imovinu, koji bi trebao stupiti na snagu prvim danom iduće godine, izazvao je masovni strah kao nijedan fiskalni propis dosad. U tisku su se pojavili izračuni prema kojemu će građani godišnje morati plaćati i nekoliko desetaka tisuća kuna za velike stanove, vikendice ili drugi, treći, četvrti stan u vlasništvu. Prava je istina da u Ministarstvu financija još ne postoje izračuni. Porezne stope prema kojima će biti oporezovan prvi stan, drugi stan, treći stan... nisu poznate.

U susjednoj Sloveniji tisuću najimoćnijih građana posjeduje 50.000 nekretnina stanovi Zadar, a teško se može procijeniti koliko ih posjeduju naši moćnici. “Već od početka godine zamijenit ćemo komunalnu naknadu porezima na imovinu. Poruka je jasna: nije problem ta nova stopa jer neće biti veća od sadašnje komunalne naknade. Bit će određenih razlika, ako netko u centru grada ima staru i zapuštenu nekretninu, nije plaćao cijenu na imovinu nego na lokaciju, pa će možda sada imati manji porez. Za razliku od onih koji imaju moderne vile na periferiji koje imaju golemu vrijednost za koju će se morati plaćati odgovarajući porez“.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.09.2012.

Upraviteljima zgrada i vlasnicima stanova istječe rok

Prije 20-ak godina donesen je Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo koje su nositelji prava za relativno mali iznos kupovali od raznih vlasnika, uglavnom općina i gradova, ministarstava i RH ili poduzeća. Na području Grada Ploča ima nekoliko stotina tako otkupljenih prodaja stanova.

Najveći dio kupaca odlučio se na obročnu otplatu pa je, kako bi bio omogućen upis vlasnicima u zemljišne knjige te upis prodavatelju hipoteke kao osiguranja za ukupni iznos, donesen Pravilnik o ustroju knjige položenih ugovora. To je trebalo nadomjestiti upis u zemljišnu knjigu do sređivanja stanja. Ovo sređivanje odnosi se na obnavljanje ZK-a i osnivanje tamo gdje nije osnovana.

- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #