Kuće Hrvatska

srijeda, 29.08.2012.

Naselje Jug 4 impuls za osnivanje agencije za poticajnu stanogradnju

Nakon jednokratne novčane pomoći u iznosu do deset tisuća kuna mladim obiteljima za kupnju prve nekretnine te uvođenja olakšica pri kupnji zemljišta za kuću u Ulici jela, Grad Osijek razmišlja o uvođenju poticajne stanogradnje kao treće mjere pomoći građanima, i to putem posebne agencije.

Taj veliki projekt je novo stambeno naselje na prostoru budućeg Juga 4, o kojemu se s tadašnjim potencijalnim partnerima Nizozemcima počelo razgovarati prije desetak godina, ali su oni prije dvije godine odustali od projekta. Sada ćemo u to morati ići sami prodaja stanova, a iznimno nam je važno da to riješimo jer je riječ o prostoru veličine čak dva Sjenjaka. Plan je prvo napraviti idejni projekt za to područje, potom donijeti urbanistički plan, a zatim vjerojatno osnovati i ovu agenciju za POS. Vjerujem da ćemo to sve uspjeti do proljeća 2013. godine, u mandatu ove gradske vlasti, a potom ćemo kandidirati za dobivanje prvih državnih sredstava u 2014. godini.

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 24.08.2012.

Grčki model: 200 eura godišnje za dodatni stan od 50 kvadrata

Budući da Republika Hrvatska već ubire nekoliko poreza koji terete imovinu (npr. porez na cestovna motorna vozila, porez na plovila, porez na korištenje tvrtke ili naziva) nelogičan je naziv porez na imovinu, jer bi se tim porezom, prema najavama, oporezivala samo nekretnina, dok su razni drugi oblici imovine već zahvaćeni drugim porezima.

Jedan od argumenata kojima se pravda uvođenje poreza na imovinu u Republici Hrvatskoj jest i navod da će nametanje porezne obveze poskupiti vlasništvo imovine prodaja stanova. Zbog nove porezne obveze povećat će se troškovi vlasništva i održavanja imovine te će pojedince iz financijskih razloga biti primorani prodavati svoju imovinu - kako bi izbjegli poreznu obvezu i smanjili troškove imovine što će dovesti do povećane ponude nekretnina na tržištu i pada cijena nekretnina.

Grčka je krajem 2011. donijela zakon kojim uvodi porez na imovinu. Predviđena je diferencirana porezna tarifa (reducirane porezne stope za bolesne osobe, obitelji s više članova i si.), a prosječna porezna obveza iznosi 4 eura po kvadratu.

- 19:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.08.2012.

Tek jedna ponuda za zemljište Zagrepčanke

Na poziv Zagrebačkog holdinga za kupnju zemljišta Zagrepčanke, koji je raspisan još u veljači ove godine, javila se samo jedna tvrtka. Iako je natječaj završio još u travnju, dosad nije bilo poznato tko je pokazao interes za vrijednu nekretninu iznajmljivanje stanova Beograd.

Riječ je, naime, o tvrtki HB Reavis Group iz Slovačke, koja otprije dvije godine ima svoj ured i u Hrvatskoj i koja se navodi kao vodeća tvrtka na slovačkom tržištu nekretnina. Što su točno ponudili, iz Holdinga nisu htjeli reći, samo su kratko komentirali kako ponuda nije sadržavala eksplicitne financijske iznose kao ni rokove. Samo smo dobili njihov prijedlog o mogućoj suradnji.

- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.08.2012.

Za samo 15 minuta do građevne dozvole

“Građevinska dozvola je naziv uvriježen i u stručnim i u najširim krugovima. To znači da se ukidaju rješenje o uvjetima građenja i potvrda glavnog projekta, kao i lokacijska dozvola, koju ćemo u Ministarstvu izdavati samo za pojedine zahvate u prostoru koji su od interesa za Republiku Hrvatsku“, otkriva nam Danijel Meštrić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje. Javna rasprava o tome uslijedit će na jesen, no cilj je uvesti nedvosmislen i pregledan sustav. Način izdavanja dozvola do sada se nije odvijao svuda pod istim uvjetima novogradnja Jarun.

Uvođenjem internetske aplikacije e-dozvole za svaki zahtjev vidjet će se u kojoj se fazi nalazi, je li negdje zapeo i zašto, još proljetos najavio je ministar Ivan Vrdoljak. “Aplikacija e-dozvola olakšat će i ubrzati proceduru i investitorima i referentima, a cijeli mehanizam trebao bi isključiti korupciju te onemogućiti korištenje poznanstava i veza. Olakšava se nadzor te smanjuje mogućnost manipulacije i zloporabe jer će Služba za upravni nadzor Ministarstva i Građevinska inspekcija u svakom trenutku moći ući i provjeriti što tko radi“, objašnjava Meštrić. Aplikacija će upozoriti Ministarstvo na svaku nepravilnost, osobito ako je izdan protuzakonit akt, pa ovisno o težini anomalije poduzeti odgovarajuće korake.

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.08.2012.

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj gradi se u Kanfanaru

Uz cestu Rovinj - Kanfanar, neposredno na ulazu u Kanfanar, počela je priprema terena za gradnju najveće solarne elektrane u Hrvatskoj i prve u Istri, koja će se prostirati na šest tisuća kvadrata neplodnog zemljišta. Do kraja godine ovdje će biti izgrađena elektrana jakosti jednog megavata, koja će godišnje davati 1,25 milijuna kilovata struje, dovoljno za opskrbu teritorija veličine Kanfanarštine nepremičnine Hrvaška.

Proizvedenu električnu energiju preuzimat će trafostanica, koja će se graditi pokraj kanfanarskog groblja, otkuda će se isporučivati HEP-ovom elektroenergetskom sustavu. Sve za HEP Elektranu gradi zagrebačka tvrtka Sunčane elektrane Petrokov, nastala u okrilju jedne od naših najvećih tvrtki za prodaju, servisiranje i montažu termo i vodoinstalacijskih sustava, koja ima svoj trgovački centar i u Puli. Cjelokupna investicija koštat će gotovo 19 milijuna kuna.

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.08.2012.

Novi dom za umirovljenike gradit će se na mjestu stare bolnice

Unatoč sredini ljeta i godišnjim odmorima u Županiji krapinsko - zagorskoj imaju pune ruke posla. Raspisana su dva natječaja, jedan za prodaju nekretnine stare bolnice u Zaboku, koja bi trebala prerasti u dom za stare i nemoćne, a drugi natječaj vezan je za energetsku učinkovitost stanovi Vrbani. Ideja da se na mjestu stare bolnice sagradi dom stara je nekoliko godina.

Što se pak tiče energetske učinkovitosti županija nastavlja sa sufinanciranjem vanjske stolarije i termo fasada i to za deset stambenih objekata, od toga pet objekata na kojima bi do maksimalnih 18 tisuća kuna subvencionirala izgradnja vanjske ovojnice te pet objekata na kojima bi do maksimalnih 12 tisuća kuna subvencionirala ugradnja vanjske stolarije s energetski učinkovitim rješenjem. To su već iskoristili brojni građani. Prijave se u Županijskom upravnom odjelu za gospodarstvo primaju do 1. rujna.

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #