Kuće Hrvatska

petak, 24.08.2012.

Grčki model: 200 eura godišnje za dodatni stan od 50 kvadrata

Budući da Republika Hrvatska već ubire nekoliko poreza koji terete imovinu (npr. porez na cestovna motorna vozila, porez na plovila, porez na korištenje tvrtke ili naziva) nelogičan je naziv porez na imovinu, jer bi se tim porezom, prema najavama, oporezivala samo nekretnina, dok su razni drugi oblici imovine već zahvaćeni drugim porezima.

Jedan od argumenata kojima se pravda uvođenje poreza na imovinu u Republici Hrvatskoj jest i navod da će nametanje porezne obveze poskupiti vlasništvo imovine prodaja stanova. Zbog nove porezne obveze povećat će se troškovi vlasništva i održavanja imovine te će pojedince iz financijskih razloga biti primorani prodavati svoju imovinu - kako bi izbjegli poreznu obvezu i smanjili troškove imovine što će dovesti do povećane ponude nekretnina na tržištu i pada cijena nekretnina.

Grčka je krajem 2011. donijela zakon kojim uvodi porez na imovinu. Predviđena je diferencirana porezna tarifa (reducirane porezne stope za bolesne osobe, obitelji s više članova i si.), a prosječna porezna obveza iznosi 4 eura po kvadratu.

- 19:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #