Kuće Hrvatska

utorak, 31.07.2012.

Kredite po 7 posto nude bankari

Da i bankari vide interes u legalizaciji objekata na crno, govori i podatak da Splitska banka odnedavno daje namjenski gotovinski kredit upravo u ovu svrhu, odnosno legalizaciju nekretnina. Krediti se odobravaju u kunama i eurima, od 20.000 do 150.000kuna, odnosno od 2.000 do 20.000 eura, na 10 godina.


Što se kamata tiče, ona iznosi 7,99 posto za kredit u kunama, te 6,99 za eure. Zajam se može dobiti tek po dostavi debele dokumentacije - računa za podmirenje obveza po komunalnim i vodnim doprinosima, rješenja o naknadi za zadržavanje nezakonite zgrade, predračuna za troškove vezane uz zahtjev za izdavanje Rješenja o izvedenom stanju, arhitektonskog snimka kuće, geodetskog elaborata novogradnja Jarun.

Do rujna će, prema procjenama ljudi koji se bave legalizacijom objekata, vjerojatno sve banke nuditi namjenske kredite za legalizaciju. Banka se osigurava mogućom zapljene primanja za sve sudionike u prometu, zadužnicama, klauzulom prema kojoj je supružnik obvezni sudužnik i policama osiguranja.

- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 27.07.2012.

Marina i komunalna luka graditi će se u Valdibori

Zagrebačka tvrtka Urbing izradila je studiju prostornih mogućnosti sjeverne gradske luke Valdibora, koja se sada koristi za prihvat kruzera, megajahti, izletničkih i ribarskih brodova te za sportsko-rekreacijske aktivnosti - kupanje, ronjenje i veslanje stanovi Varaždin.


Temeljem svih iskazanih potreba Urbing je analizirao raspoložive površine za izgradnju marine, komunalne luke, ribarskog pristaništa, operativne obale, kupališta te sportskih sadržaja. Ograničenja u prostoru su ekonomska isplativost izgradnje lukobrana na dubini do 20 metara, nalazište antičkog gospodarskog objekta s pristaništem na području Sv. Pelagija, park u bolnici i zgrada nekadašnje željezničke stanice. Nakon detaljnih analiza zagrebački urbanisti su utvrdili da je u Valdibori moguće izgraditi komunalnu luku s tisuću vezova i marinu s 400 vezova.

Za njihove potrebe izgradio bi se veliki polukružni lukobran od sadašnje plaže Porton Biondi do hladnjače, gdje bi bio i ulaz. Novi komunalni vezovi dobili bi se i izgradnjom novog lukobrana kraj nekadašnjeg dječjeg vrtića, popularno zvanog kinderaj, na početku bolničkog kompleksa. Dva lukobrana gradila bi se i kao produžetak izgrađenog lučkog prostora u Valdibori, čime bi se sadašnja operativna obala s 300 povećala na 634 metra. To bi omogućilo pristajanje kruzera, ali i vezivanje 50 brodova.

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 24.07.2012.

Potrebno je uložiti 1,5 milijuna Eura za uređenje Robne kuće

Robna kuća u Koprivnici i dalje zjapi prazna, osim jednog trgovačkog lanca u prizemlju, iako su projekti za preuređenje spremni. Na jesen će se, tvrdi upravitelj robne kuće, vlasnici morati odlučiti što s prostorom Robne kuće.


Trgovački lanac i dalje ostaje u prizemlju, a preostali dio prizemlja i prvog kata je nakon zatvaranja prijašnjih prodavaonica uređen, postavljene su nove pločice te bi se mogao dati u zakup stanovi Varaždin.

Na drugom katu su započeti radovi. Očigledno je da projekt Robne kuće u Koprivnici stagnira i čeka bolja vremena.

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #