Kuće Hrvatska

petak, 27.07.2012.

Marina i komunalna luka graditi će se u Valdibori

Zagrebačka tvrtka Urbing izradila je studiju prostornih mogućnosti sjeverne gradske luke Valdibora, koja se sada koristi za prihvat kruzera, megajahti, izletničkih i ribarskih brodova te za sportsko-rekreacijske aktivnosti - kupanje, ronjenje i veslanje stanovi Varaždin.


Temeljem svih iskazanih potreba Urbing je analizirao raspoložive površine za izgradnju marine, komunalne luke, ribarskog pristaništa, operativne obale, kupališta te sportskih sadržaja. Ograničenja u prostoru su ekonomska isplativost izgradnje lukobrana na dubini do 20 metara, nalazište antičkog gospodarskog objekta s pristaništem na području Sv. Pelagija, park u bolnici i zgrada nekadašnje željezničke stanice. Nakon detaljnih analiza zagrebački urbanisti su utvrdili da je u Valdibori moguće izgraditi komunalnu luku s tisuću vezova i marinu s 400 vezova.

Za njihove potrebe izgradio bi se veliki polukružni lukobran od sadašnje plaže Porton Biondi do hladnjače, gdje bi bio i ulaz. Novi komunalni vezovi dobili bi se i izgradnjom novog lukobrana kraj nekadašnjeg dječjeg vrtića, popularno zvanog kinderaj, na početku bolničkog kompleksa. Dva lukobrana gradila bi se i kao produžetak izgrađenog lučkog prostora u Valdibori, čime bi se sadašnja operativna obala s 300 povećala na 634 metra. To bi omogućilo pristajanje kruzera, ali i vezivanje 50 brodova.

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #