Kuće Hrvatska

četvrtak, 31.05.2012.

Više ne želi Kerumov hotel

"Moja ponuda je na stolu, na potezu je gospodin Kerum", odgovorio je Danko Končar na pitanje hoće li kupiti hotel Marjan. Iz tog se odgovora naslućuje da Končar više i nije zainteresiran za tu Kerumovu preambicioznu nekretnine Split hotelsku investiciju.

Dogovor je bio da će Kerum svoju odluku priopćiti najkasnije u roku od 10 dana, no taj je rok istekao, pa se pretpostavlja da ni Kerum više nije zagrijan. U međuvremenu on pregovara i s drugim potencijalnim kupcima.

- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.05.2012.

Vrijeme za ulaganje u logistiku

Dobroj organizaciji pomoći će i softver u oblaku, zaključuje Zrilić. Bojan Žganec, specijalist za intralogistiku, na seminaru je govorio o odabiru optimalnog rješenja za skladište koje podrazumijeva automatizaciju. Pred modernom logistikom su mnogi izazovi, a glavni su joj ciljevi povećanje efikasnosti uz smanjenje troškova. Kao moguće rješenje Žganec navodi nadogradnju postojećih ili gradnju novih logističkih sustava, djelomično ili u cijelosti automatiziranih. Prvi korak u fazi projektiranja logističkog sustava je izrada tehnološkog rješenja, a tek nakon toga slijedi arhitektonska razrada, tvrdi Žganec, stanovi Karlovac.

Pritom naglašava da u Hrvatskoj još uvijek prevladavaju klasična poduzeća i da je u tom smislu teško pričati o automatizaciji, koju su u nas primjerice uvele Podravka, Narodne novine i Kras. Slične ocjene iznosi i Veljko Bituh, direktor tvrtke Selmet koja se bavi identifikacijskim tehnologijama i komunikacijom. Osvrnuvši se na rad modernog skladišta

- 14:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.05.2012.

Raspodjela rizika

I dok se većina svijeta kune u neoliberalizam i nekretnine Istra zagovara smanjenje državne potrošnje, čini se kao da smo se mi opredijelili za porast državne potrošnje na način koji nije vidljiv odmah. Već sljedeće godine trebali bismo imati nove škole, bolnice i javne ustanove, a otplaćivat ćemo ih sljedećih deset i više godina. Može se to reći i na drugi način: priklanjamo se Stiglitzu, koji smatra kako politika smanjenja proračunske potrošnje nije dovela do željenog rezultata - izlaska iz krize - te je za postizanje ultimativnog cilja nužna proaktivna uloga države.

Pristupi javnom partneru ovise o tipu partnerstva. To što postoji želja za privatnim kapitalom, ne mora značiti da će privatni sektor s veseljem dočekati poziv javnog partnera. Financiranje javnih ustanova ima karakteristiku ulaganja u budućnost. Ulaganje u javne ustanove, posljedično u zdravstvo i obrazovanje, ima višestruki multiplikativni učinak na cjelokupno gospodarstvo.

- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #