krila sumraka

nedjelja, 26.10.2014.

"The rise of the Serbs", or maybe "The downfall of the serbs"

16. listopada Srbija je odlučila na vojnoj paradi pokazati svome narodu i caru Putinu čime raspolaže. Pokazala se jedna dobra stvar, a to je da je srpska vojska u gorem stanju nego hrvatska. Srbi kao ratoboran narod nemaju čime prijetiti svojim susjedima, niti će moći jer se car Putin odnosi prema svome posljednjem savezniku u Europi kao mačeha prema neželjenom djetetu. On voli da je Srbija na strani Rusije i da može njome manipulirati međutim donacije srpskoj vojsci se svode na akumulatore za MIG29. Na paradi se mogla vidjeti zastarjela oprema kopnene vojske. Avijacije po svemu sudeći uopće nema. PZO oprema je također stara. Jedino u čemu je srpska vojska jača od hrvatske je u tenkovima. Prolaz tenkova je jedino što smatram relevantnim. Iako nisu zadnji krik tehnologije, vidi se da Srbi drže do tenkovskog naoružanja. Međutim to nije nikakav pomak u naprijed već samo održavanje opreme koju imaju još od bivše jugoslavije.
U cijeloj priči pokazalo se koliko je bitno što je hrvatska članica NATO saveza. Naime HKOV je daleko bolje opremljena nego srpska vojska zahvaljujuči prije svega donacijama SADa u MRAP vozilima. Druga naša prednost je u BOV PATRIA koji je opremljen automatskom strojnicom 12,7 mm. Zanimljivo je da donacije SAD u broju i vrijednosti prelaze količinu jedinog uspješnog domaćeg tendera za modernizaciju HKOVa. Evo što znači imati za partnera SAD.
Patria je za sada opremljena jedino navedenom automatskom strojnicom, a još uvijek se čeka implementacija automatskog topa 30 mm bez čega nema prednosti u urbanim bitkama.

Činjenica je da i jedna i druga vojska vape za modernizacijom, kao i većina susjednih vojski. Hrvatska si međutim nebi smjela dopustiti da bude lošije opremljena od i jedne susjedne vojske osim Italijanske jer budimo realni to je ipak viša liga od naše. Čemu trebamo težiti? Okolnosti su se promijenile I Hrvatska neće biti u situaciji da brani svoje granice. Međutim kao odgovorna članica NATOa moramo biti sposobni za globalne zadaće.
A to podrazumjeva: akcije spašavanja taoca duboko iza neprijateljskih linija, transport ljudi i opreme zrakom i morem, nadzor zračnog prostora sa mogučnošću intervencija, nadzor mora sa mogučnošću intervencija, nadzor podmorja, misije potpore u borbenom djelovanju, misije izviđanja i td.

Mediji su već najavili sličnu vojnu paradu povodom 20-godina akcije "Oluja". Već sada znamo kako će to izgledati. Ništa pompozno no svakako bolje od one parade u Beogradu. Međutim imam pravo poželjeti i evo kako bi volio da izgleda parade Hrvatske Vojske:

BSD sa transportnim helikopterima NH-90 TTH.
Avijacija sa zrakoplovima 4-te generacije
Transportni avionic tipa Hercules, zašto ne i An-70
PZO sa Aster raketama
Tenkovi M-84D ali kalibar 120mm radi usklađivanja sa NATO standardima.
BOV Patria sa 12,7mm i 30mm stanicama
MRAP vozila
Fregate sa NH-90 NFH helikopterima
Korvete




- 14:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 04.10.2014.

Borba sa ISIL-om

SAD je za napade na ISIL odlučio poslati i F-22. To znači da je zrakoplov sada bez mane. Nakon problema oko opskrbe pilota zrakom očito su uspjeli ukloniti sve nedostatke. Rusi I kinezi svoje stealth zrakoplove pete generacije neće moći slati u takve misiije narednih 10 godina. Prilika je to da se vidi tko je tko na svjetskoj sceni. Bez sumnje Rusija I Kina su svjetske sile. Ali samo je jedna svjetska velesila, a to je SAD. I dok se u medijima zna čitati o bankrotu SAD, I laiku je jasno da je to sam propaganda. Naravno mnogi bi htjeli da je to istina. Ali riječ je o ljubomori jer budio realni kad je ne moguće da itko postane drugi SAD onda je lakše željeti da SAD bude SSSR. Meni je drago da je SAD to što je.

Francuska je napade izvela sa Rafalom. Međutim gdje je Eurofighter? Britanija je poslala Tornado GR3. Zar je moguće da Eurofighter još uvijek nema sposobnost djelovanja zrak-zemlja? Pa očito jest. Osim toga otkriveni su i problem na trupu koji smanjuje vijek sa 6000 na 2000 sati leta (piše defender.hr).
Ovo potvrđuje moje sumnje da Eurofighter nije dovršen I da je Rafale u europskim okvirima trenutno superijorniji avion.

Oznake: vojno zrakoplovstvo

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.