krila sumraka

nedjelja, 16.03.2014.

Koji je zrakoplov najbolji za Hrvatsku?

Kao temeljnu nit vodilju kod odabira zrakoplova treba sagledati činjenicu što je i gdje je Hrvatska. Mi smo članica NATO saveza i Europske unije. Mi smo i mediteranska zemlja sa velikom površinom gospodarskog mora i tendencijom proglašenja ekološko-gospodarskog pojasa. Mi smo zemlja bez teritorijalnih pretenzija ali i zemlja koja se nedavno branila od susjedne Srbije.
U Srbiji su fašističke četničke udruge i okupljanja dio nacionalnog folklora i potpuno su legalne. Dok kod nas za potpuno domoljubni poziv "za dom" si izložen javnom linču i kažnjeno gonjen zbog poticanja na mržnju.
Budimo realni, na balkanu je mir samo zato što je Srbija u većoj krizi od nas. Da imaju čime zveckati srbi bi to i te kako radili. A na nišanu bi bila Hrvatska, BiH, Kosovo, možda i Crna Gora i Makedonija.

Trenutno HRZ ima MIG 21. Vrlo dobar zrakoplov za svoje vrijeme. Možemo se pohvaliti time što su naši migovi i borbeno dokazani. Iako nisu zadnji krik tehnologije u domovinskom ratu su i te kako odradili zadaće. Mnogi novi zrakoplovi postižu manje brzine od miga 21. Što se tiče naoružanja sve se svodi na četiri nosača oružja na krilima. Top ne posjeduje. Malo je modernog naoružanja koje mig 21 može koristiti. Naime mig21 nema svoj radar. Pa se osim ne-navođenih bomba mogu koristiti laserski (sa zemlje) I toplinski navođeni projektili.
U ovim trenucima obavlja se modernizacija postojećih i dokupljenih migova u Odessi. Budući da je cijela Ukrajina u neizvjesnosti ne znamo što će se dogoditi sa našim migovima.
Ministar Kotromanović je napravio najbolje što je mogao. Ministar financija i glavni državni blagejnik je odlučio štedjeti na vojsci. Stav je to bez vizije koj ne bih htio dodatno komentirati.

HRZ se izjasnio da treba 12 novih zrakoplova. Što se struke tiče to su zrakoplovi 4,4+ ili 5 generacije. Budući da za stealth zrakoplove 5. generacije nemamo novaca, a i njihova nevidljivost je upitna trebamo se bazirati na one 4 i 4+ generacije.

Ako promatramo zrakoplov kao medij za prijenos projektila do cilja,a u suštini to i je borbeni zrakoplov ona bi se trebali bazirati na oružije NATO zemalja i one Europske unije. Tu spadaju svi osim MIG35.

Ako u prvi red stavimo cijenu onda ruski MIG35 dobiva na važnosti.

Ako pogledamo političko-gospodarski aspekt onda ne treba bježati ni od skupljih varijanti kao što su Eurofighter, Rafale, F18.

Analizirat ću sve potencijalne kandidate i ocijeniti sljedeće karakteristike osjenam od 1 do 5:
Zrakoplov - manevarske sposobnosti, dolet, potisak/težina i td.
Oružje - sposobnosti oružja i njegova dostupnost. Prednost imaju NATO oružja
Reconnaissance pod - ocijenit ću sondu koju koristi. Smatram to bitnim za civilne i mirovne misije
Političko-gospodarski bodovi - mogučnosti offseta, jačanja saveza
Cijena - povoljnija jedinična cijena znači vise bodova


- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.