30

petak

prosinac

2011

S ulica Berlina

Tjedan dana provedenih u Berlinu dalo mi je uvid u njegovu svakidašnjicu, ljude koji njime prolaze, građevine i znamenitosti koje ondje stoje već godinama, ali i na sve ono što je formiralo Berlin kao velikana uzdignutog iz tragične prošlosti.

Glavni i najveći grad Njemačke, te drugi po velični u Europskoj Uniji, smješten je na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke.


Obala rijele Spree

Poznat je i po podijeljenosti za vrijeme Hladnog rata na Istočni i Zapadni Berlin. Pred kraj Drugog svjetskog rata, Berlin je bio uništen 70% zahvaljujući savezničim radarima i uličnim borbama. Zbog toga nazvan je „Vremenskom nulom“ što je značilo novi početak za grad.



Zrake sunca nad oblacima i sivilom Berlina


Simbol podijeljenosti grada - Berlinski zid.

Veći dio zida ili “Antifašističkog bedema”, podlegao je - prvo entuzijastičnim posjetiteljima i lovcima na suvenire, a zatim, razvoju; preostalo je samo nekoliko malih dijelova.
Najbolje mjesto za stjecanje dojma kakav je bio podijeljeni grad je Mauermuseum Haus na Checkpoint Charlie koja se nalazi u blizini nekadašnjeg slavnog graničnog prijelaza.


Dio preostalog Berlinskog zida

Veliki broj trajnih postava izložbi dokumentira povijest zida i stavlja ga u kontekst, kao što i zabilježava slavno slikarstvo na zapadnoj strani zida.
Izložbe na otvorenom fokusirane su oko sačuvanog dijela zida i bivšeg stožera SS-a i Gestapa.


Simbol Berlina - Branderburška vrata


Trijumfalna vrata, smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin. Izgrađena su krajem 18. stoljeća po uzoru na atenska vrata Propileji na atenskoj Akropoli.


Turisti ispred Branderburških vrata noću


Simbol nacističke vladavine i njemačke države - Reichstag

Britanski arhitekt Lord Foster transformirao je Reichstag koji je sagrađen krajem 19. st. i koji je od tada simbolom njemačke države.


Reichstag

Oštećen je u požaru 1933., koji je označio Hitlerovu konsolidaciju moći, a sada je renoviran kao Bundestag (narodni parlament) ponovno ujedinjene Njemačke. Novi parlament trebao bi simbolizirati transparentnost demokratske vlade, a posjetitelji mogu prolaziti njegovim slojevima kako bi svjedočili donošenju odluka državnog vijeća.



Muzejski otok


Na otočiću sred rijeke Spree na kojoj leži Berlin, nalaze se muzeji pa je stoga otočić i nazvan Otokom muzeja ili Muzejskim otokom. Na Otoku muzeja u Berlinu nalaze se Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode Museum, Neues Museum i Pergamon Museum.



Muzejski otok je 1999.g. uvršten na popis UNESCOve svjetske kulturne baštine.



Charlottenburg palača




Charlottenburg palača

Palača je sagrađena 1699. kao ljetna rezidencija za Sophie Charlotte, suprugu kralja Fredericka XI.Muzeji i galerije u i oko palače uključuju Berggruen kolekciju, nasuprot palači, koja sadrži 100 Picassovih djela, kao i reprezentativnu zbirka njegovih suvremenika.


Katedrala sv. Hedwige

Katedrala je sv. Hedwige jedna od najbolje skrivanih berlinskih tajni, prva je katolička crkva podignuta u Berlinu nakon Reformacije. Sagrađena je uz posebnu dozvolu kralja Friedricha Velikog, koji je za gradnju donirao i zemljište iza Opere. Crkva je dovršena na Sve svete 1773. godine.

Katedrala sv. Hedwige...

Ujedno je ova crkva bila dio nastavka vizije pruskih kraljeva koji su Berlin željeli učiniti novom 'Atenom na rijeci Spree' ('Spreeathen'). Građevina je modelirana po rimskom Panteonu, što je vidljivo po prepoznatljivoj kupoli, ali je cijela građevina ipak manjih dimenzija.

Deutscher Dom


Ispred pročelja Deutscher Doma


Deutscher Dom jedna je od dvije crkve na Gendarmen Marktu, prekrasnom berlinskom trgu, između kojih se smjestila koncertna dvorana . Deutscher Dom nalazi se na južnom kraju trga, a na sjevernoj strani nalazi se slična, ali ne i identična crkva - Französischer Dom. Oba imena su kolokvijalni nazivi nastali zbog materinskih jezika .
Za vrijeme Drugog svjetskog rata građevina je uništena, nakon čega više nije korištena kao crkva. Obnova je započela 1982. godine, a dovršena je 14 godina kasnije.



Olympia stadion



Ulaz na Oliympia stadion

Izgrađen je za potrebe Ljetnih Olimpijskih igara u Berlinu 1936., na kojima po prvi puta Olimpijski plamen štafetno su prenosili športaši i to iz Grčke pa sve do stadiona u Berlinu. Štafetno prenošenje baklje je od tog trenutka uobičajena praksa na svim OI. To su bile i prve Igre koje su se prenosile uživo putem televizije. Kako u to vrijeme gotovo da nije bilo televizijskih aparata u privatnom vlasništvu, gledatelji su mogli pratiti Igre na ekranima postavljenim po gradu Berlinu.




Unutrašnjost stadiona

Danas je Olympia stadion službeni stadion nogometnog kluba Hertha BSC, te se na njemu održavaju mnoge bitne utakmice europskog značaja.

Izlet u berlin


Novogodišnje rasprodaje u luksuznom trgovačkom centru u Berlinu


Berlin, kao jedan od najvećih gradova Europe nemoguće je upoznati u tjedan dana, ali ono što nam pruža je bogat pregleda najviše moderne političke povijesti, bogat je kulturno, a uz to nudi mnoštvo restorana, luksuznih trgovačkih centara i šetališta. Definitivno grad koji vrijedi posjetiti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.