29

subota

listopad

2011

Lux aeterna

Mozartov Requiem

U ušima mi osim najzvučnijih taktova Mozartovog Requiema, još uvijek odzvanjaju ovacije publike, koja je sinoć u KD Vatroslav Lisinski na nogama ispratila cijelu postavu koja je mističnu skladbu izvela.
Pod vodstvom dirigenta Uroša Lajovica postavu redom čini Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, koji vodi dirigent Luka Vukšić, te solisti Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović Mušović, Martin Sušnik i Luciano Batinić.

Dio postave sam i ja, kao alt od 2009. u Az IGK. Sudjelovanje u ovakvom spektaklu poseban je doživljaj kako za publiku tako i za izvođače, a kao izvođač imam posebnu priliku biti dio procesa nastanka nečeg tako prekrasnog kao što je bio sinoćnji koncert održan povodom blagdana Svih Svetih i kao sjećanje na košarkaškog Mozarta- Dražena Petrovića.




Uploaded with ImageShack.us
Odloženi istrumenti nakon generalne probe

Requiem, misa za mrtve

Nastao je kao narudžba grofa, koji je od Mozarta zatražio da napiše djelo koje bi on izveo povodom obljetnice smrti svoje žene. Mozart je Requiemu posvetio posljednje mjesece svog života, ali mu ni to nije bilo dovoljno da ga dovrši, već ga je dovršio njegov učenik i prijatelj Sussmayr, uz Mozartovu viziju, skice i određene dionice već ranije zapisane.
Na kraju Requiem čini 14 stavaka i 7 dijelova, koji prenose skladateljevo duboko zadiranje u sebe samog i suočavanje sa smrću.

Mozartova smrt

Sama Mozartova smrt je mistična. Mozart zadnje dane u postelji sa samo 35 godina, smatrao je da je otrovan. Iz razgovora s dirigentom Lajovicem saznajemo da je Mozart, sam sebe otrovao, uzimajući nepravilne doze lijeka za liječenje upale bubrega od koje je bolovao.
Upravo dirigent Lajovic svojim fascinantnim iskustvom, znanjem i šarmom učinio je sinoćnji koncert tako snažnim. U našim zborskim redovima izazivao je divljenje, a vjerujem da je tako bilo i među publikom.





Uploaded with ImageShack.us
Cure iz IGK s maestrom Lajovicem


Posebne čestitke dobio je i naš dirigent Luka Vukšić, kojeg je publika obasipala pohvalama, među kojima je najčešća bila da tako dobru izvedbu Goranovaca dugo nisu čuli. Mi smo prema sebi ipak kritičniji, pa bivši članovi zbora koji su sjedili u publici prililazili su nam, kako sa čestitkama tako i s dobronamjernim kritikama.




Uploaded with ImageShack.us
Cure iz IGK s maestrom Vukšićem

Kao poziv posebno mlađoj publici da zaviri u tajne klasične glazbe i posjeti KD Lisinski, pogledajte video snimljen na jednoj od posljednjih proba s dirigentom Lajovicem.




Dies irae iz Requiema



Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.