TEME I DILEME
KOZAR - sir od kozjeg mlijeka

Kozer spada u skupinu polutvrdih sireva proizvedenih iz kozijeg mlijeka, čija je površina premazana plastičnim premazom. To je autotohni sir područija u kojom je locirana mljekara Zdenka. Nosi naziv, odnosno ime, koje treba podsjetiti kupca da se radi o siru prizvedenog od kozijeg mlijeka.. Ima specifičan okus koji potječe od sastojaka , koji nastaju tokom zrenja sira Kozera.

U proizvodnji sira odlučujuću ulogu ima kvalitet mlijeka te izbor mljekarskih kultura mikrooorganizama.Z a proizvodnju sira Kozera koristi se isključivo izvorno kozije mlijeko bilogorskih pašnjaka.


Način konzumiranja
Sir Kozer koristi se kao osnova za pripremanje mnogih jela . Sir se lako riba te reže, pa je idealna osnova za više raznolikosti – okusa kao i privlačniji izgled pripremljenih jela. Njegov specifičan okus svrstava ga u kategoriju sira poslastice, zato se jednostavno kaže tko nije kušao Kozer nije doživio harmoniju mirisa i okusa.


Nutritivna vrijednost
Energetska vrijednost 100 g Kozera je 322 Kcal. Nutritvnu vrijednost karakteriziraju bjelančevine mlijeka , minerala naročito sadržaj kalcija, te esencijalnih aminokiselina neophodnih u pravilnoj ishrani.


Naziv proizvoda po nomenklaturi: polutvrdi masni sir
Osnovni podaci o sastavu:
Ukupna suha tvar 57 %
Mliječna mast u suhoj tvari 45 %
Sadržaj masti u proizvodu 25 %
Sadržaj bjelančevina 23 %
Sadržaj šećera 2 %
Sadržaj minerala 7 %

Trajnost proizvoda : 6 mjeseci


uvjeti skladištenja, transporta i prodaje:
Rashladni lanac na +4 do+8°C


Način osnovnog pakiranja proizvoda:
Kozer se na tržište plasira sa zaštitnim plastičnim premazom, mase 700 g dimenzije Ř 120 x 55 mm.Obavijen al- folijom te pakiran u jediničnu kartonsku kutiju.


Transportno pakiranje:
U kartonu od valovite ljepenke, dimenzije 210x320x430 stane 10 jediničnih pakiranja. Na europaletu 1200x 800 mm stane 30 kartona mase sira 210 kg.










KOZARSTVO I OVČARSTVO
Poboljšanje pasmina, intenzivnije korištenje grla na pašnjačkim površinama i suvremeniji tehničko-tehnološki pristup osiguravaju budućnost razvoja ove stočarske grane. Kozarstvo i ovčarstvo u Hrvatskoj dugo nisu smatrani razvojnom granom, stoga treba i dalje nastojati na povećanju i osuvremenjivanju ove proizvodne grane kako bi ona dobila mjesto u gospodarstvu koje zaslužuje. Za ovo područje i njegov gospodarski položaj oživljavanje ovčarstva i kozarstva ima osobiti značaj.



Piše: JELENA VURAIĆ

RAZVOJ KOZARSTVA U MEĐIMURJU



O MEĐIMURJU

(dio teksta sa stranice Međimurske županije)


Smješteno na sjeverozapadu Hrvatske, prometno najpovezanijem dijelu s Europom Međimurje je smješteno na dodiru dviju velikih reljefnih cjelina; Istočnih Alpi i Panonske nizine, na temelju čega su definirane dvije morfološke cjeline; brežuljkasto gornje (s najvišim vrhom Mohokosom 344,5 metara nadmorske visine) i nizinsko donje Međimurje. Zelenilo njene brežuljkaste i ravničarske unutrašnjosti presijecaju plavetnila stotinu manjih jezera i vodenih tokova te dva velika umjetna jezera HE Čakovec i Dubrava. Smješteno na sjeverozapadu Hrvatske, prometno najpovezanijem dijelu s Europom, omeđeno je prirodnim granicama-rijekom Murom na sjeveru i istoku i rijekom Dravom na jugu. Međimurje je smješteno u području umjereno tople, vlažne klime s dobro izraženim godišnjim dobima relativno vrućih ljeta, hladnih zima, brzim porastom temperatura u proljeće i povoljnim temperaturnim prilika u jesen.

Na površini od 730 km˛, u najgušće naseljenoj županiji Republike Hrvatske, živi u 3 grada (Čakovec, Prelog i Mursko Središće) i 22 općine, u prosjeku starosti 37,6 godina, 118 426 vrijednih Međimurki i Međimuraca.

Grad Čakovec upravno je kulturno i političko središte Međimurske županije, upravno-političke jedinice nastale konstituiranjem države Republike Hrvatske.

U 787 tvrtki ostvaruje prihod 8,2 milijarde kuna godišnje, 23,061 uposlenih u gospodarstvu, najviše u tekstilnoj, prerađivačkoj industriji i obrtu, trgovini, građevinarstvu, poslovanju nekretninama, poljoprivredi i turizmu.

Izuzetna blizina, cestovna (autocestom) i željeznička povezanost s Jadranom i europskim središtima daje Međimurju mogućnost razvoja, gospodarsko-turističke perspektive i primamljivost za potencijalne ulagače u razvoj tehnologija i gospodarskih grana bliskih našem krajoliku.Ona se očituje i u očuvanim prirodnim i izgrađenim resursima visoke kvalitete podzemnih pitkih i termalnih voda, očuvanoj bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini koju Međimurci brižno čuvaju u 127 statističkih naselja dobro izgrađene infrastrukture s naglaskom na očuvani okoliš (razvijena je mreže zdravstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova, čak 99 % međimurskih domaćinstava ima pristup vodi iz javnog vodoopskrbnog sustava, najveći broj međimurskih naselja je plinoficiran, izgrađen je centralni pročistač otpadnih voda grada Čakovca).

Međimurje razvija i njeguje pograničnu suradnju sa susjedima Mađarskom i Slovenijom kroz mnogobrojne programe Euroregije Mura – Drava te ostalim zemljama Europe.
Dolazite li u Međimurje auto-putom Zagreb-Goričan, svakako morate siči s autoputa kod Svetog Križa. To je malo naselje od stotinjak kuća i oko 400 stanovnika, smješteno na državnoj cesti Čakovec – Prelog, pripada Općini Mala Subotica. Crkva Svetog Križa prvi je i nadaleko poznat sakralni objekt koji ćete prepoznati već s auto ceste. Kozari Međimurja ovo su mjesto odabrali za svoje središte pa se ovdje održavaju predavanja i sastanci. Odavde je krenuo i ovaj dokumentarni projekt „ Razvoj Kozarstva u Međimurju „.





KOZARI I OVČARI MEĐIMURJA - RUKA- Regionalna udruga kozara i ovčara Međimurja

petak, 30.11.2007.

POSKUPLJENJE MLIJEČNIH PROIZVODA

Prenosimo: www.net.hr


Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda od 1. prosinca u trgovinama će biti veće od 8 pa do 15 posto. Na snagu stupa nova uredba dogovorena između proizvođača, sve mljekare podići će cijene.

Mlijeko i mliječni proizvodi varaždinske Vindije bit će stoga skuplji od pet do osam posto, osječke mljekare Meggle od deset do 15 posto, a najveća mliječna industrija u Hrvatskoj, Dukat, cijenu mlijeka povećat će za osam-devet posto.

Komercijalni direktor Vindije Božidar Cikač kaže kako je na rast cijena utjecao rast otkupne cijene mlijeka te rast tvorničkih premija za ukupno 15 posto pa će tako Vindija svoje cijene mlijeka povećati za oko osam posto, dok će cijene fermentiranih proizvoda i sireva biti više od pet do sedam posto. Konkretno to znači da će cijena Vindijina trajnog mlijeka od 2,8 posto mliječne masti poskupjeti s 4,99 na 5,35 kuna.

Sanja Šijanec, glasnogovornica Megglea, potvrdila je da je ta mljekara u svojim maloprodajama već podigla cijene od deset do 15 posto, a da će se to isto dogoditi u svim prodavaonicama od 1. prosinca.

"U našim maloprodajama cijena svježega mlijeka povećana je s 4,35 na 4,75 kuna, dok je cijena trajnog mlijeka skočila s 4,82 na 5,24 kune", dodala je.

U Meggleu pojašnjavaju da je unatoč povećanju otkupne cijene mlijeka od proizvođača za 10 posto, što je dogovoreno s ministrom poljoprivrede, ta mljekara zbog pritiska svojih proizvođača bila prisiljena otkupljivati mlijeko po cijeni višoj i do 30 posto. Zbog inzistiranja velikih farmi, članica udruge Naše mliko, bili smo im prisiljeni otkupnu cijenu mlijeka povećati čak 37 posto, kažu u Meggleu.

I u Dukatu kažu da su cijene morali podići zbog značajnog povećanja cijene osnovne sirovine, i do 20 posto, te povećanja cijene repromaterijala i energije, piše Jutarnji list.


- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 27.11.2007.

MOŽE LI NETKO ODGOVORITI NA IVANOVO PITANJE?

Još 9.9. 2007. gospodin Ivan nam je uputio pitanje koje se odnosi na šepavost njegovih ovaca:

______________________________________________________
ivan

Pozdrav svima!
Mi se bavimo ovčarstvom i imamo problema sa šepavosti kod ovaca.
Ovce su se zarazile od susjedovih .
Sad muku mučimo jedoj prođe druga se razboli i tako naizmjenično.
Ako netko zna kako i čime liječiti molimo pomoć.
Hvala!!!!!!!

09.09.2007. (11:45)

______________________________________________________
Pitanja možete postavljati na adresu udruge RUKA >kozarstvo-ruka@net.hr< kako bi mogli da vam odgovorimo na vaš e-mail. Sva vaša pitanja proslijedit ćemo na HZPSS, a zanimljive odgovore objavit ćemo ovdje.

- 11:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

TABELA PRORAČUNA ZA NADOKNADU...

ŠTETE PO VRSTAMA I KATEGORIJAMA STOKE
TABELA - klikni ovdje

- 10:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.11.2007.

POMOĆ STOČARSKOJ PROIZVODNJI

POMOĆ VLADE Na telefonskoj sjednici, koja je održana u utorak, 20. studenog 2007. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o izmjenama Odluke o mjerama za ublažavanje posljedica od suše u poljoprivredi i slatkovodnom ribarstvu u 2007. godini, Odluku o izmjenama Odluke o izvanrednim državnim mjerama pomoći stočarskoj proizvodnji s ciljem ublažavanja poremećaja na tržištu uzrokovanih sušom u 2007. godini te Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu.

pogledaj VIŠE


- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 23.11.2007.

nagrađeni 30.10.2007, (prenosimo iz Lista Međimurje, piše Marijan Belčić)

LIST MEĐIMURJE

KOZARI: Međimurci domaćini nacionalne smotreDomaćinstvo IX. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza te VIII. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, održani prošlog tjedna (25. i 26. listopada) u Toplicama “Sv. Martin”, najbolji je kompliment koji je Hrvatski stočarski centar s Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza mogao dati međimurskim kozarima i ovčarima udruženim u Regionalnu udrugu kozara i ovčara RUKA.

Jer već na samom otvorenju manifestacije, pred auditorijem kozara i ovčara iz cijele Hrvatske – u uvodnom predstavljanju RUKA-e, koje su u obliku kratkog promotivnog filma samostalno napravile Erika Baranašić, predsjednica, i Jelena Vuraić, tajnica RUKA-e, bilo je jasno da su međimurski kozari u samom vrhu te stočarske grane u Hrvatskoj.

U Međimurju je, naime, u uzgoju 4.300 koza koje godišnje daju do 1.300.000 litara mlijeka (u pravilu ekstra klase), a to je čak 37 % od ukupne količine kozjeg mlijeka koje otkupe mljekare u Hrvatskoj. Osim toga, od 100 najboljih koza u Hrvatskoj koje su pod kontrolom mliječnosti – čak 70 su koze međimurskih kozara!

Međutim, uz sve svijetle primjere rada, učenja, njege životinja na farmama međimurskih kozara – jedna je djelatnost u Međimurju još u povojima. Proizvodnja sira odvija se tek “u tragovima”, međimurski su kozari uglavnom “sirovinci”, pa na izložbi sireva, sirnih namaza, kombiniranih prehrambenih proizvoda (sir u maslinovom ili tikvinom crnom ulju) nije bilo proizvoda međimurskih kozara. To je prava šteta i problem kojem bi dublje trebalo zaći pod kožu, vidjeti što je to što još nedostaje međimurskim kozarima koji su u kozarstvo kretali u pravilu u prilagođenim objektima, ali su uz osposobljavnje, edukaciju i savjestan rad došli na sam vrh kozarstva u Hrvatskoj.

Pokazalo se na zložbi da je proizvodnja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima daleko profitabilnija ako se makar dio mlijeka koristi za proizvodnju sira i sirnih namaza, tim više što je tržište gladno proizvoda koji – osim svega – najčešće nose i oznaku da su ekološki proizvodi.

No, kako su na savjetovanju organiziranom uz stručnu podršku i suradnju Agronomskog fakulteta i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kozarima i ovčarima prenošena nova znanja i savjeti i o sirarskoj proizvodnji – može se očekivati da se i taj tržišno atraktivan dio kozarske (i ovčarske) proizvodnje čvršće ukorijeni i u Međimurju.

Na izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva koju je organizirao Hrvatski stočarski centar ocjenjivani su proizvodi 48 proizvođača. Od 162 prijavljena sira 41 je bio od ovčjeg mlijeka, 117 od kozjeg mlijeka, 4 od miješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka ili kozjeg i kravljeg mlijeka.

Ocjenjivanje kvalitete provedeno je na Agronomskom fakultetu, a u stručnom su povjerenstvu bili prof.dr.sc. Jasmina Havranek (predsjednica) iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje, prof.dr.sc. Dubravka Samardžija i prof.dr.sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta, doc.dr.sc. Stanislava Golc Teger s Biotehniške fakultete Ljubljana te mr.sc. Zdravko Barać iz HSC-a.

Ravno 100 uzoraka sira nagrađeno je medaljama – 38 zlatnih, 32 srebrne i 30 brončanih medalja podijeljeno je za kvalitetu, a proglašeni su i šampioni.

U kategoriji ovčjih sireva plaketa šampiona kvalitete dodijeljena je Josipu Zuboviću iz Kolana (Pag) za izloženi (ručno odnjegovan od mužnje do zriobe) paški sir, a u kategoriji kozjih sireva šampionsku je titulu ponijelo OPG Šimanović iz Čačinaca za kozji sir s plemenitom plijesni “Plemko”, izvanredan sir u tipu camembera. (MB)


- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.11.2007.

Hrvatski kozari, ovčari i proizvođači sira u Toplicama Sv. Martin

Članak prenosimo iz MEĐIMURSKE NOVINE klikni ovdje
Od četvrtka 25. do petka 26. listopada uToplicama Sveti Martin u Grkaveščaku održano je 9. savjetovanje uzgajivača ovca i koza, te 8. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Za ovu izložbu sireva prijavljeno je 170 ovčjih i kozjih sireva te raznih sirnih namaza. Po broju prijavljenih proizvoda ovo je najveća ovakva izložba u Hrvatskoj do sada. Kvalitetu sireva ocjenjivali su stručnjaci na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a jučer se u njihovu kvalitetu uvjerio izuzetno velik broj sudionika skupa kao i građana.

U kategoriji ovčjih sireva plaketu Šampion kvalitete dobio je Paški sir Josipa Zubovića iz Kolana na Otoku Pagu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Šimanović iz Čaćinaca dobitnik je plakete Šampion kvalitete za Kozji sir s plemenitom plijesni Plemko.

O kvaliteti sireva govorila je prof. dr. Jasmina Havranek, predsjednica Povjerenstva za ocjenu sireva koja je naglasila kako je povjerenstvo iznimno zadovoljno kvalitetom na ocjenjivanje dostavljenih proizvoda. Naglasila je kako je više nego očito da svi proizvođači koji su svoje sireve dostavili na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir. Od 162 ocjenjena proizvoda, 62 posto ili 100 proizvoda dobilo je jedno od priznanja.


- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (10)
Veljača 2008 (4)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (6)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

VAŠA PITANJA - NAŠI ODGOVORI
Imate li pitanja možete nam poslati e-mail:
kozarstvo-ruka@net.hr

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci
HZPSS (hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu)

Zanimljiva pitanja i odgovore objavit ćemo na ovoj stranici i poslati na vaš e-mail
RUKA - promjene u rukovodstvu
U želji da promoviraju svoj rad i podignu interes za kozarstvo, uzgajivači su osnovali Regionalnu udrugu kozara i ovčara - RUKA. Počevši uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka od 1980. do danas kozari Međimurja postigli zavidne rezultate... thumbup

PROMJENE U RUKOVODSTVU UDRUGE


Dana 24.02.2007. godine održana je izvanredna izborna skupština Udruge „RUKA“ kojoj je prethodila neopoziva ostavka predsjednika Stjepana Zadravca (zdravstveni razlozi) i tajnice Željke Marić-Orehovec (aktivna u novoosnovanoj udruzi malih sirara).

Trideset prisutnih članova Udruge jednoglasno su prihvatili ponuđene ostavke, a nakon toga pristupilo se izboru novog rukovodstva. U Upravni odbor Udruge izabrani su: Erika Baranšić (predsjednica Udruge „RUKA“), Branko Magdalenić (tajnik Udruge), Božica Obadić (član), Ivan Trstenjak (član), Ivan Krajačić (član). U Nadzorni odbor izabrani su: Jelena Vuraić, Josip Bermanec i Dušanka Kolar. Osobe ovlaštene za zastupanje Udruge su Erika Baranašić i Branko Magdalenić.

Novoizabrana predsjednica Udruge „RUKA“ dobila je jednoglasnu potporu za zastupanje Udruge u Hrvatskom savezu uzgajivača ovaca i koza. Prilikom predstavljanja, predsjednica Udruge je istaknula kako će u svom radu naročitu pozornost poklanjati uspostavljanju što bolje suradnje s ostalim srodnim udrugama, i da će se zalagati za značajniju aktivnost udruge u Hrvatskom savezu uzgajivača ovaca i koza, a radi ostvarivanja glavnih ciljeva udruge i što žurnijeg rješavanja problema koji opterećuju uzgajivače koza.

Predsjednica Udruge može se kontaktirati na telefone: 040/635-306 ili na mobitel: 099-3635-306