Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kozarstvoruka

Marketing

Hrvatski kozari, ovčari i proizvođači sira u Toplicama Sv. Martin

Članak prenosimo iz MEĐIMURSKE NOVINE klikni ovdje
Od četvrtka 25. do petka 26. listopada uToplicama Sveti Martin u Grkaveščaku održano je 9. savjetovanje uzgajivača ovca i koza, te 8. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Za ovu izložbu sireva prijavljeno je 170 ovčjih i kozjih sireva te raznih sirnih namaza. Po broju prijavljenih proizvoda ovo je najveća ovakva izložba u Hrvatskoj do sada. Kvalitetu sireva ocjenjivali su stručnjaci na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a jučer se u njihovu kvalitetu uvjerio izuzetno velik broj sudionika skupa kao i građana.

U kategoriji ovčjih sireva plaketu Šampion kvalitete dobio je Paški sir Josipa Zubovića iz Kolana na Otoku Pagu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Šimanović iz Čaćinaca dobitnik je plakete Šampion kvalitete za Kozji sir s plemenitom plijesni Plemko.

O kvaliteti sireva govorila je prof. dr. Jasmina Havranek, predsjednica Povjerenstva za ocjenu sireva koja je naglasila kako je povjerenstvo iznimno zadovoljno kvalitetom na ocjenjivanje dostavljenih proizvoda. Naglasila je kako je više nego očito da svi proizvođači koji su svoje sireve dostavili na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir. Od 162 ocjenjena proizvoda, 62 posto ili 100 proizvoda dobilo je jedno od priznanja.



Post je objavljen 22.11.2007. u 12:39 sati.