26

srijeda

rujan

2012

Demeter Kossanović

Predak koji je na neki način rodonačelnik drežničkih Kosanovića zvao se prema evidenciji KuK vojske Demeter Kosanović. Vjerojatno je njegovo ime bilo Dimitrije ili Dmitar.
Istraživanjem u dostupnim izvorima Descriptio Croatia, Mirka Markovića, Kratka povijest 3. narodne graničarske regimente Pavla Kusana, Ogulinska pukovnija 1746 do 1873 Željka Holjevca, uvidom u Shematizme austrijske vojske od 1800 do 1820 te u Državnom Arhivu Hrvatske utvrdio sam nedvojbeno slijedeće činjenice:
Demeter Kosanović u razdoblju oko 1793. godine bio je narednik u jezeranskoj satniji ogulinske pukovnije. Tada je i nacrtao kartu Drežnice i bjelolasice koja se nalazi u ratnom arhivu u Beču Godine 1799 15. kolovoza ranjen je u borbama protiv francuza i tada je imao čin natporučnika. Oko godine 1804 kartografira osvojeno područje Drežnik grada te vodi parcelizaciju zemlje i naseljavanje stanovništva. Godine 1805 u vlastitoj nakladi objavio je pjesmu o pohodu ogulinaca protiv francuza te godine. Godine 1814 s činom satnika vodi satniju u napad protiv francuza oko Venecije to jest točnije St. Anne. godine 1816 i dalje je satnik u ogulinskoj pukovniji no 1818. godine bio je na službi u 16. vlaskoj graničarskoj pukovniji također sa činom satnika. Poslije u 1826. godini nalazimo ga u pretplatnicima Šafarikove povijesti slavenskih jezika. I tu moja saznanja o Dmitru Kosanoviću prestaju.
Ovako na hrpi čini se ne baš puno. No osoba koja je krajem osamnaestog i početkom devetnaestog stoljeća crtala karte, pisala pjesme vodila vojnike u bitke, bavila se proučavanjem povijesti jezika svakako je osoba koja se isticala u društvu koje je najvećim dijelom blo nepismeno. Vjerojatno i iz toga izlazi poštovanje koje su drežničani ispoljavali prema obitelji Kosanović

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.