Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kosanovici-iz-dreznika

Marketing

Demeter Kossanović

Predak koji je na neki način rodonačelnik drežničkih Kosanovića zvao se prema evidenciji KuK vojske Demeter Kosanović. Vjerojatno je njegovo ime bilo Dimitrije ili Dmitar.
Istraživanjem u dostupnim izvorima Descriptio Croatia, Mirka Markovića, Kratka povijest 3. narodne graničarske regimente Pavla Kusana, Ogulinska pukovnija 1746 do 1873 Željka Holjevca, uvidom u Shematizme austrijske vojske od 1800 do 1820 te u Državnom Arhivu Hrvatske utvrdio sam nedvojbeno slijedeće činjenice:
Demeter Kosanović u razdoblju oko 1793. godine bio je narednik u jezeranskoj satniji ogulinske pukovnije. Tada je i nacrtao kartu Drežnice i bjelolasice koja se nalazi u ratnom arhivu u Beču Godine 1799 15. kolovoza ranjen je u borbama protiv francuza i tada je imao čin natporučnika. Oko godine 1804 kartografira osvojeno područje Drežnik grada te vodi parcelizaciju zemlje i naseljavanje stanovništva. Godine 1805 u vlastitoj nakladi objavio je pjesmu o pohodu ogulinaca protiv francuza te godine. Godine 1814 s činom satnika vodi satniju u napad protiv francuza oko Venecije to jest točnije St. Anne. godine 1816 i dalje je satnik u ogulinskoj pukovniji no 1818. godine bio je na službi u 16. vlaskoj graničarskoj pukovniji također sa činom satnika. Poslije u 1826. godini nalazimo ga u pretplatnicima Šafarikove povijesti slavenskih jezika. I tu moja saznanja o Dmitru Kosanoviću prestaju.
Ovako na hrpi čini se ne baš puno. No osoba koja je krajem osamnaestog i početkom devetnaestog stoljeća crtala karte, pisala pjesme vodila vojnike u bitke, bavila se proučavanjem povijesti jezika svakako je osoba koja se isticala u društvu koje je najvećim dijelom blo nepismeno. Vjerojatno i iz toga izlazi poštovanje koje su drežničani ispoljavali prema obitelji Kosanović

Post je objavljen 26.09.2012. u 18:04 sati.