četvrtak, 31.01.2008.

Korejski likovi (2): Yun-seong

Ovo je tekst o četiri korejska lika koja se pojavljuju i video igrama Soul serije proizvođača Namco. Soul je video igra Soul Edge (Soul Blade u Europi) i Soul Calibur u kojoj se s mačevima tuku različiti borci. Do sad je izašlo pet igara, a sprema se i igrani film. veliki sam ljubitelj igre i jedva čekam novi nastavak, Soul calibur IV za Playstation 3 sredinom 2008. godine. Likovi u igri su uglavnom dobro razvijeni te je o svakom liku napravljena posebna životna priča, svakom je pridodana već postojeća ili izmišljena borilačka vještina, posebna hladna oružja, ... Tim iza igre dao si je truda izmisliti ove likove, a koliko je meni poznato, od oko 40 postojećih likova, četvero ih je Korejaca. To su Hong Yun-seong, Seong Mi-na, Seong Han Myeong i Hwang Seong-gyeong. O svakome ću reći ponešto.

Hong Yun-seong

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Starost: 18
Mjesto rođenja: Jirisan, Koreja
Datum rođenja: 16. IV. 1573
Oružje: kineski mač
Ime oružja: Bijela oluja
Stil borbe: Seong stil dugog mača + korištenje nogu

Hong Yun-seong je izmišljeni lik napravljen za Soul calibur igru. Po prvi put se pojavio u Soul Calibur II i od tada je jedan od stalne postave likova. Vrlo je atraktivan borac koji vješto barata svojim dugim zaobljenim mačem, skače visoko, lagan za upravljanje, uglavnom uspješan u napadima - zavisi protiv koga igrate. Ja sam volio s njim igrati i bio mi je najdraži lik sve dok nisam naučio kontrolirati Nightmarea s kojim sam postao gotovo nepobjediv.

Yun-seong je dobro poznat u svojoj pokrajini, a posebno ga cijeni njegov učitelj Seong Han Myeong. kao dijete idol mu je bio Hwang Seong-gyeong, no on mu više nije junak već cilj kojeg želi nadići i biti bolji borac od svog idola iz mladosti. San mu je bio izazvati svog heroja i pobijediti ga u borbi, no Seong-gyeong je odbio borbu žureći se pridružiti vojsci u obrani koreje od Japana. Vidjevši Yun-seonga ljutog što je njegov rival odbio duel, Seong-mina mu je poklonila mač White Storm koji prema legendi odražava misli ong koji njime upravlja. Gledajući svoj odraz u maču, prestaje se ljutiti i odlučuje započeti potragu za mačem spasenja kojeg Seong-gyeong nije uspio pronaći, a niti ne zna da je za njim na putovanje renula i Seong-mina kako bi ga odvela natrag kući. na putovanju u jednom selu otkriva kako je mač zapravo zao, ime mu je Soul Edge i u posjedu je Nightmarea. To je početak njegove priče koju možete detaljnije pročitati na wikipediji ili u samoj igri.

Video: borba Jun-seonga i Seong-mine


Seong Mi-na

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Starost: 23
Mjesto rođenja:Jirisan, Koreja
Datum rođenja: 3. XI. 1568
Oružje: Zanbatou (Halberd) - štap s oštricom
Ime oružja: Scarlet Thunder
Stil borbe: Seong stil dugog mača + Ling-Sheng Su Style Rod

Seong Mi-na se po prvi put pojavila u Soul Edgeu, tj, ona je u Soul serialu od početka, a kako stvari stoje i ostat će u njemu. Njezin otac je, Yun-seongov učitelj Seong Han-myeong. Odrsala je u ambijentu punom oružja koja je i sama naučila dobro koristiti iako je kao žensko bila ismijavana. Bila je namijenjena za ženu Hwang Seong-gyeongu kojeg je njezin otac htio i usvojiti kao sina. Budući da je nisu pustili u rat protiv japanaca, krenula je u potragu za legendarnim mačem spasenja. prvi pokušaji bili su uzaludni, a nakon što je izgubila borbu od još jednog lika Engleskinje Ivy, trenirala je kod drugog majstora i vratila se kući da bi 4 godina kasnije upoznala Yun-seonga i kad je on krenuo na potragu za mačem koji je i ona tražila, pod izlikom da želi vratiti obiteljski mač koji je poklonila Yun-seongu, i ona kreće još jednom na potragu za Soul Edge mačem kako bi ga uništila. i tako priča ide dalje.

Video: Seong Mi-na izvodi borilačku vježbu:


Hwang Seong-gyeong

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Starost: 32
Mjesto rođenja: Chili-san, Koreja Lee dinsatije
Datum rođenja: 8. VIII. 1559
Oružje: Kineski mač
Ime oružja: Blue Storm, kasnije Blue Thunder
Stil borbe: Hwang Shi Dadao Shu

Hwang Seong-gyeong se prvi put pojavio u Soul Edge, a zatim u dva Soul Calibura. ja ga se osobno ne sjećam najbolje. Rođen je u siromašnoj obitelji gdje je vladalo poštenje no upravo zbog toga su propali i on se preselio u mjesto Seong Dojang gdje je započeo učiti borilačke vještine i vladati mačem. Uskoro je postao najvještiji učenik te ga je majstor Seong Han Myeong privatno podučavao i namijenio svojoj kćeri Seong-mini. prije nego što je uspio ostvariti vjenčanje poslan je u potragu za mačem spasenja, no za vrijeme potrage stigla je vijest o japanskoj invaziji Na Koreju te se vratio kako bi se pridružio obrani zemlje. Usput je izvršio zapovijedi da pronađe seong-minu koja je također krenula u potragu za legendarnim mačem i vrati je kući. Nakon drugih burnih događanja, saznavši da Yun-seong i Seong-mina traže mač za koji je otkrio da je zapravo zao, i on kreće za njima kako bi im pomogao uništiti mač.

Seong Han MyeongStarost: 53
Mjesto rođenja: Jirisan, Koreja
Datum rođenja: 31. III. 1538
Oružje: Kineski mač
Ime oružja: Mountain Breaker/Blue Storm
Stil borbe: Seong stil dugog mača

Seong Han -myeong je otac Seong-mini i učitelj Yun-seonga i Seong-gyeonga. Pojavio se samo u Soul Blade igri i od tada ga više nema u serijalu tako da, budući da Soul Blade nisam igrao, nisam nikad vidio kako ovaj lik zapravo izgleda. Seong Han -myeong bio je izvrstan majstor vještina u Jirisanu. osim kćeri, imao je i sina i ženu koji su mu umrli od bolesti te se posebno brinuo za kćer Seong-minu. Ostatak priče donekle ste već pročitali kod ostalih opisanih likova.

Linkovi:
Namco - stranica
Soul (serijal igara) - Wikipedia
Soulcalibur - službena eng. stranica

Objavljeno u 07:53 • Komentari (1) • Isprintaj#

srijeda, 30.01.2008.

Koreana

Koreana je korejski časopis o umjetnosti i kulturi u zemlji koji izlazi četiri puta godišnje prema godišnjim dobima. S njime sam se po prvi put susreo, uzevši jedan primjerak u ambasadi Koreje u Rimu i bio sam vrlo zadovoljan pročitanim. Časopis izlazi na više jezika, a najveća naklada je, naravno, na engleskom jer i časopis u prvom redu predstavlja Koreju svijetu proučavajući u svakom broju određenu temu. Broj iz zime 2006, koji sam ja imao u rukama posvetio se Pticama selicama iz Koreje. Tema novog broja, zima 2007, je Korejska Tv drama, a dosad su obrađene mnoge različite teme: Korejski alfabet, Korejska mora, Dokdo, Nacionalni muzej Koreje, Tvrđave Koreje, Tradicionalna i suvremena vjenčanja, Koreja u digitalnom dobu, ...Svakako, u časopisu se govori i o mnogočemu drugome osim onog što se tiče teme broja.

O Koreani pišem jer sam pronašao na internet stranici časopisa da se svi brojevi gotovo u cijelosti mogu pročitati na internetu ili skinuti na računalo u PDF formatu i to na različitim jezicima. Cilj časopisa je kako piše na stranici, povećati svijest o Korejskom kulturnom nasljeđu u svijetu i pružiti informacije o određenim kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Svaki broj osim produbljivanja teme broja upoznaje čitatelje s umjetnicima, načinima života, kulturnim i prirodnim ljepotama i drugim temama vezanim uz Koreju. Čaopis se distribuira na sveučilištima, knjižnicama, muzejima, i drugim institucijama u preko 150 zemalja.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Izdavač: Yim Sung-joon
Odgovorni urednik: Park Joon K
Glavni urednik: Editor-In-Chief
...

Za ostale informacije o Koreana časopisu, eventualnu pretplatu na e-zine i slično posjetiti službenu internet stranicu: http://www.koreana.or.kr

Objavljeno u 09:45 • Komentari (0) • Isprintaj#

subota, 19.01.2008.

M

U godini 2007. gledao sam uglavnom korejske filmove iz 2006. Bila je to prekrasna godina u kojoj sam pogledao oko dvjestotinjak korejskih filmova - nekih starijih od 2006., a nekih i novijih, no osjećao sam kako mi najnoviji filmovi, oni iz 2007. ne odgovaraju baš najbolje - osjećao sam kako se radnje i ideje ponavljaju, kako su priče, stil filma i sve skupa poprilično slični starijim filmovima, a oni od kojih sam puno očekivao redovito su me razočarali: Underground Rendez-vous, D-War, Mapado 2, My Tutor Friend Lesson II ili jednostavno nisu oduševili: May 18, Voice of Murderer, Herb, The Old Garden, The Show Must Go on, Beyond the Years, Beautiful Sunday, A Love, Small Town Rivals, Miracle on 1st Street. No nasreću bilo je dosta filmova koji su me uspjeli iznenaditi: Black House, Secret Sunshine, Yobi, The Five Tailed Fox, Attack on the pin-up boys. U 2007. sam po prvi put gledao korejske filmove bez prijevoda: Bunt, Soo, Big Bang, Hotel M: Gangster's Last Draw, Three Kims. Pogledao sam još više-manje odlične filmove iz 2007: Two faces of my girlfriend, Muoi: The Legend of a Portrait, Unstoppable Marriage,Highway Star, A Good Day to Have an Affair, The Best Romance, Go Go Sister, ... A danas sam pogledao film koji me je posebno dojmio i iznenadio. Ime mu je jednostavno: M.

Image Hosted by ImageShack.us

M je film prekrasnih fotografija i vizualnih efekata i prizora punih umjetnih jakih boja. Ugođaj je prekrasan iako film nije za bilo koga zbog svoje kompliciranosti. Tko voli film sa početkom, sredinom i krajem, sa logičnim razvojem radnje i jasnom porukom, neće voljeti ovaj film pun možda i nerješivih zagonetki i igri umom koje katkad ometaju gledatelja da uživa u vizualnoj ljepoti filma kojoj sam se ja uspio prepustiti prihvaćajući logiku filma koja me je uspijela preuzeti i voditi kroz sam film. Glavni lik u filmu, novelist Min-woo u sredini filma, pišući svoju novelu razmišlja: "I dok moji osjećaju odbacuju stvarne dokaze, ja nisam lud, a zasigurno niti sanjam." Cijeli film M zapravo izgleda kao san, a vizualne igre s tamom, svjetlom, odrazima, sjeckanjem like, i mnogim drugim efektima koji se ne mogu opisati već ih treba doživjeti, čine gledanje ovog filma neponovljivim iskustvom.

Teško mi je reći o čemu se u filmu zapravo radi upravo zbog toga što posjeduje vlastitu logiku, ali svejedno pokušavam. Min-woo, pisac pod pritiskom je da napiše svoju novu novelu koja treba biti hit, a problem je što se ne može natjerati da počne pisati. Mimi, mlada djevojka koja je u njega zaljubljena i koja možda postoji, a možda i ne postoji, prati pisca, a kasnije biva praćena od njega, a on od nje prima inspiraciju. Primijetimo da njihova imena započinju s M. S druge strane, Min-woova zaručnica zove se Eun-hye (koju glumi meni najdraža korejska glumica, a u ovom filmu je odigrala tek manju ulogu - svejedno, bio sam ugodno iznenađen, kad sam je vidio u filmu). Ljubavni trokut? Nesretno završena prva ljubav? Inspiracija za pisanje? Lupino? M?

Image Hosted by ImageShack.us

Poznato je da film M nije prošao dobro u Koreji, iako se konačni rezultati još uvijek ne znaju. Film je pušten u kina 25. listopada 2007. Ne razumijem. Razumijem da ovakvi filmovi ne prolaze dobro, ali ne razumijem zašto... Vama svima preporučam.

Linkovi:
M - službena stranica
M - koreanmovie.com
M - hancinema.net

Objavljeno u 23:30 • Komentari (1) • Isprintaj#

petak, 18.01.2008.

Korean Multimedia Dictionary

Nisam dugo govorio o učenju korejskog jezika vjerojatno jer sam i sam prekinuo svoje učenje zbog drugih obaveza. No danas, prevodeći čestitku iz Koreje, posjetio sam Korejski multimedijski rječnik i zaustavio se na njemu kako bi naučio i pokoju novu riječ te utvrdio gradivo odnosno moj vokabular korejskih riječi.

Ovaj multimedijki rječnik - za koji je ipak potrebno poznavanje korejskog pisma - a koje poput glagoljice ili ćirilice možete naučiti u nekoliko sati ili nekoliko dana - sadrži više od 450 korejskih riječi poredanih po abecedi s lijeve strane ekrana, a koje je lako naučiti preko multimedijskih sličica do kojih dolazite klikom na englesku riječ. Prelazeći mišem preko slike, pojavljuje se tekst koji otkriva kako se ono opisano na slici piše na korejskom. Klikom na sliku muški i ženski glas će tu istu riječ izgovoriti na korejskom pa možete odmah čuti i saznati kako se koja riječ pravilno izgovara.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Riječnik je s desne strane kategoriziran u nekoliko kategorija kao što su: životinje, ljudi, aktivnosti, brojevi, ... U sat vremena korištenja prošao sam kroz sve riječi i čak se uspio zabaviti ponovivši usput neke korejske riječi. Smijem se pohvaliti kako sam veliku većinu riječi iz ovog riječnika već savladao.

Objavljeno u 17:54 • Komentari (1) • Isprintaj#

četvrtak, 10.01.2008.

Hong-man Choi

Hong-man Choi, poznat i kao Techno-Goliath, Colossus, Korejsko čudovište, Che-Man je borac iz Južne Koreje koji nastupa na K-1 i MMA borbama. Originalni stil borbe mu je Ssirum što je naziv za korejsku verziju juda, tj. korejsko tracionalno hrvanje, a trenira i teakwondo. Hong-man Choi je poseban zbog svoje veličine. Rođen je 30. 11. 1980., težak 160 kilograma i visok 219 centimetara i još uvijek raste. Razlog njegovom velikom rastu je pretjerano i nezaustavljivo lučenje hormona za rast, što se naziva akromegalija (?) ili gigantizam.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Za ovog borca možda ne bih niti čuo, iako su borilački sportovi jedan od mojih interesa, da se Hong-man na staru godinu nije borio protiv nepobjedivog ruskog borca Fedora Emalijanenka u Tokyju. Hong-man nije iskusan borac iako je pobijedio veliku večinu svojih mečeva, ali zahvaljujući svojem divovskom rastu u snazi se rijetko tko može s njim mjeriti. Tako je i Fedor bio nemoćan u naguravanju s Hong-manom, no pobijedio je u meču zahvaljujući borilačkom iskustvu i tehničkoj nadmoći - pobijedio je polugom. Pogledajte borbu OVDJE.

Hong-man Choi je, treba li spominjati, najveći borac u svijetu, a koliko sam se informirao, i uopće u poznatoj povijesti borbi. Nastupajući u K-1 borio se 16 puta te 12 puta pobijeđivao. 7 puta nockoutom, a u Mixed Martial Arts borbama borio se dva puta te ima jedan poraz i jednu pobjedu. Pojavio se u K-1 na svjetskom Grand Prixu 2005 s pobjedom protiv Kaoklaia Kaennorsing, zatim Boba Sapp, a u finalu je izgubio protiv Remyja Bonjasky. Nadimak techno-golijat dobio je još kao ssirum hrvač budući da je nakon pobjeda plesao na techno glazbu. Ovog je borca teško nokautirati. Uspio je to Migty Mo u njihovom prvom meču, no u drugom je pobijedio Hong-man sudačkom odlukom. Danas je Hong-man jedan od respektabilnijih boraca, pogotovo ako stvarno nastavi rasti. Iako, upravo zbog hormonalnog poremećaja, nije mu bilo dopušteno natjecati se u UFC-u zajedno s borcima poput našeg Cro Copa.

U slobodno vrijeme Hong-man Choi snima reklame i repa.

K-1 borbe (klikni na borbu za video)

08-12-2007 vs Jerome Le Banner L
29-09-2007 vs Mighty Mo W
05-08-2007 vs Gary Goodridge W

28-04-2007 vs Mike Malone W
04-03-2007 vs Mighty Mo L
30-09-2006 vs Jerome Le Banner L
30-07-2006 vs Akebono W
03-06-2006 vs Semmy Schilt W
29-04-2006 vs Sylvester "The Predator" Terkay W
19-11-2005 vs Remy Bonjasky L
23-09-2005 vs Bob Sapp W

29-07-2005 vs Akebono W
14-06-2005 vs Tom Howard W
19-03-2005 vs Kaoklai Kaennorsing W
19-03-2005 vs Akebono W
19-03-2005 vs Wakashoyo W

Mixed Martial Arts borbe

31-12-2007 vs Fedor Emelianenko L
31-12-2006 vs Bobby Ologun W


Linkovi:
Choi Hong-man - wikipedia
Choi Hong-man pro

Objavljeno u 21:46 • Komentari (0) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong