Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

M

U godini 2007. gledao sam uglavnom korejske filmove iz 2006. Bila je to prekrasna godina u kojoj sam pogledao oko dvjestotinjak korejskih filmova - nekih starijih od 2006., a nekih i novijih, no osjećao sam kako mi najnoviji filmovi, oni iz 2007. ne odgovaraju baš najbolje - osjećao sam kako se radnje i ideje ponavljaju, kako su priče, stil filma i sve skupa poprilično slični starijim filmovima, a oni od kojih sam puno očekivao redovito su me razočarali: Underground Rendez-vous, D-War, Mapado 2, My Tutor Friend Lesson II ili jednostavno nisu oduševili: May 18, Voice of Murderer, Herb, The Old Garden, The Show Must Go on, Beyond the Years, Beautiful Sunday, A Love, Small Town Rivals, Miracle on 1st Street. No nasreću bilo je dosta filmova koji su me uspjeli iznenaditi: Black House, Secret Sunshine, Yobi, The Five Tailed Fox, Attack on the pin-up boys. U 2007. sam po prvi put gledao korejske filmove bez prijevoda: Bunt, Soo, Big Bang, Hotel M: Gangster's Last Draw, Three Kims. Pogledao sam još više-manje odlične filmove iz 2007: Two faces of my girlfriend, Muoi: The Legend of a Portrait, Unstoppable Marriage,Highway Star, A Good Day to Have an Affair, The Best Romance, Go Go Sister, ... A danas sam pogledao film koji me je posebno dojmio i iznenadio. Ime mu je jednostavno: M.

Image Hosted by ImageShack.us

M je film prekrasnih fotografija i vizualnih efekata i prizora punih umjetnih jakih boja. Ugođaj je prekrasan iako film nije za bilo koga zbog svoje kompliciranosti. Tko voli film sa početkom, sredinom i krajem, sa logičnim razvojem radnje i jasnom porukom, neće voljeti ovaj film pun možda i nerješivih zagonetki i igri umom koje katkad ometaju gledatelja da uživa u vizualnoj ljepoti filma kojoj sam se ja uspio prepustiti prihvaćajući logiku filma koja me je uspijela preuzeti i voditi kroz sam film. Glavni lik u filmu, novelist Min-woo u sredini filma, pišući svoju novelu razmišlja: "I dok moji osjećaju odbacuju stvarne dokaze, ja nisam lud, a zasigurno niti sanjam." Cijeli film M zapravo izgleda kao san, a vizualne igre s tamom, svjetlom, odrazima, sjeckanjem like, i mnogim drugim efektima koji se ne mogu opisati već ih treba doživjeti, čine gledanje ovog filma neponovljivim iskustvom.

Teško mi je reći o čemu se u filmu zapravo radi upravo zbog toga što posjeduje vlastitu logiku, ali svejedno pokušavam. Min-woo, pisac pod pritiskom je da napiše svoju novu novelu koja treba biti hit, a problem je što se ne može natjerati da počne pisati. Mimi, mlada djevojka koja je u njega zaljubljena i koja možda postoji, a možda i ne postoji, prati pisca, a kasnije biva praćena od njega, a on od nje prima inspiraciju. Primijetimo da njihova imena započinju s M. S druge strane, Min-woova zaručnica zove se Eun-hye (koju glumi meni najdraža korejska glumica, a u ovom filmu je odigrala tek manju ulogu - svejedno, bio sam ugodno iznenađen, kad sam je vidio u filmu). Ljubavni trokut? Nesretno završena prva ljubav? Inspiracija za pisanje? Lupino? M?

Image Hosted by ImageShack.us

Poznato je da film M nije prošao dobro u Koreji, iako se konačni rezultati još uvijek ne znaju. Film je pušten u kina 25. listopada 2007. Ne razumijem. Razumijem da ovakvi filmovi ne prolaze dobro, ali ne razumijem zašto... Vama svima preporučam.

Linkovi:
M - službena stranica
M - koreanmovie.com
M - hancinema.netPost je objavljen 19.01.2008. u 23:30 sati.