petak, 20.04.2007.

My name is Kim Sam-soon

Nedavno sam završio s gledanjem ove korejske serije, drame, od 16 epizoda po 60 minuta. Budući da mi se jako svidjela predstavljam ju ovdje. Radi se o debeljuškastoj ženi Sam-soon (iz nekog razloga u seriji je svima to ime smiješno) koja prelazi u 30-u godinu života, a još nije pronašla čovjeka svog života. Nije niti pretjerano lijepa, ali je iskrena i jednostavna. Po zanimanju je kuhar, odnosno točnije, slastičar. Na početku serije, ulovila je dečka kako ju na Božić vara, i to već treću godinu zaredom ot kad su zajedno te se rastaju. Spletopm okolnosti dobija posao u restoranu Buon Apetit i počinje dogovorno hodati s mladim i naočitim direktorom koji zapravo čeka djevojku koja je prije 5 godina otišla, a još uvijek je u njega zaljubljena. Sam-soon sanja o pravoj ljubavi, nastoji promijeniti svoje ime. Sve se zakomplicira kad se zaista zaljubi u svog direktora kojemu, iako ima prema njoj osjećaje, se iz Amerike vraća njegova stara ljubav koju je dugo čekao. Možda zaplet i zvuči više manje klasično, ali drama to sigurno nije i svojim simpatičnom stilom tjera gledatelja na gledanje nove epizode, a mene sad i na ponovno gledanje budući da sam sve epizode pogledao.

Naslov korejski: Nae I-reum-eun Kim Sam-soon (My Name is Kim Sam-Soon / My Lovely Sam Soon)
Epizode: 16
Žanr: komedija, romantika
Izdavačka kuća: MBC
Vrijeme prikazivanja: 2005-06-01 - 2005-07-21 (srijedom i četvrtkom u 9:55)
Glavne uloge:
Kim Sun Ah (Kim Sam-soon)
Hyun Bin (Hyun Jin-heon)
Jung Ryu Won (Yoo Hee-jin)
Daniel Henney (Dr. Henry Kim)
Sporedne uloge:
Kim Ja Ok (Park Bong-sook (Sam-soonina majka))
Lee Ah Hyun (Kim Yi-young (Sam-soonina sestra))
Na Moon Hee (Na Hyun-sook (Jin-heonova majka))
Suh Ji Hee (Hyun Mi-joo (Jin-heonova nećakinja))
...
Producent: Kim Yoon Chul

Ova je drama bila najveći hit 2005. godine u Koreji. Posljednju epizodu serije gledalo je više od 50% Korejanaca što je rezultat tek nekoliko drama. Opravdano, budući da je jako smiješna i zanimljiva, ali i dirljiva. Naravno, ima sretan završetak. Negdje sam pročitao da je tek 5 drama nakon 2000. gledalo više od 50 posto stanoviništva.

Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi:
Download - ako želite skinuti seriju, možete to učiniti ovdje.
Hancinema - pogledajte podatke o seriji na najvećoj korejskoj stranici podataka za filmove i serije. Nešto kao Internetmoviedatabase za Koreju. Tu možete vidjeti i puno slika te naći najbolju ponudu za kupnju DVD-a kompletne serije, soundtrack, postere i slično.
Imdb podaci - treba li što nadodati
Wikipedia - što na wikipediji piše o seriji, plus još neki linkovi.

A za kraj glazbena želja. Ima jedna pjesma u drami koja mi se posebno svidjela: AhReumdaOonSaRam što je u prijevodu: Lijep čovjek. Poslušajte ili skinite klikom na link. AhReumdaOonSaRam

Objavljeno u 14:30 • Komentari (0) • Isprintaj#

četvrtak, 19.04.2007.

Kimchi fried rice

Kimchi i pečena (pržena) riža - Kimchipokmpab (kor. izgovor) To sam prošlog tjedna na preporuku prijateljice jeo u korejskom restoranu. Pogledaj sliku. Koštalo je 40 kuna, no s obzirom da sam jeo u Rimu to i nije puno, a vrlo ukusno. Nije ljuto kao što se to često može očekivati od korejske hrane, a okus je jednostavan i smatram da bi se velikoj većini dopao.

Image Hosted by ImageShack.us

Evo kratkog recepta: 1 čaša kuhane riže, 2 zelena luka, 1 šnita šunke (bilo kakve), 4 žlice ulja, 1 malena žličica sezamovih sjemenki, sol i papar te (ovo trebate kupiti u Korejskom dućanu i bez toga ne ide) 1 do 2 čaše pakiranog kimchija (Bae Choo Kim chi) nasjeckanog na male komadiće.

Sad ugrijte tavu, dodajte ulje, stavite kmichi i pecite dok ne postane napola proziran. Dodajte šunku i rižu i promiješajte sastojke dok se još malo nadopeče. Kad su svi sastojci dobro pomiješani, stavite i sezam te soli i papra po želji.

Drugi recept, s dodatkom jaja, možete pronaći ovdje, a na toj stranici možete pronaći i mnoge druge recepte za korejsku hranu. E da, i dobar tek:)

Objavljeno u 19:17 • Komentari (1) • Isprintaj#

srijeda, 18.04.2007.

Talk now - učite korejski

Nedavno sam isprobao jedan novi program za učenje korejskog jezika, točnije korejskih riječi. Kao što se vidi na slici mogu se uvježbati riječi iz više područja: brojevi, dijelovi tijela, države, boje... i sve kroz zanimljive (iako možda malo stare) slike i vježbe. Nakon uvježbavanja i klikom na ovog čovječuljka desno ulazi se u poseban prostor s casino igrama na kojima se zarađuje točnim prepoznavanjem riječi. Ako kliknete na printer lijevo možete isprintati nagradnu svjedodžbu. Ja ovdje imam 1307 bodova što je dovoljno za srebrnu diplomu, a za zlatnu ću morati još malo igrati. Plus - kao što vidite, sučelje programa je na hrvatskom jeziku kao i zvuk voditelja kroz igre. Taj se jezik može mijenjati, a može se birati između više desetaka jezika.

Image Hosted by ImageShack.us

Program se može naći na ovoj stranici iako mi se čini da je ovo službena stranica. Za SAMO(?) 45 dolara možete dobiti program za učenje korejskog, ili čak hrvatskog. Zgodan program, ali sigurno preskup za ono što pruža. Ja sam ga skinuo s ne toliko legalnih stranica, ali kod logiranja program je tražio da ga platim samo ako ga koristim u materijalne svrhe i svrhe podučavanja, a ako ga želim za privatnu upotrebu da ga slobodno mogu koristiti. zato i vama dajem link za skinuti program i to za 15 jezika: engleski, francuski, njemački, španjolski, nizozemski, švedski, mađarski, grčki, turski, hebrejski, arapski, kineski, japanski, češki, poljski. Klikni OVDJE i slijedi linkove.

Objavljeno u 10:47 • Komentari (0) • Isprintaj#

utorak, 17.04.2007.

Učinio je to Južnokorejanac

32 ljudi, među kojima brojni studenti, ubijeni su jučer u pucnjavi na američkom fakultetu Virginia Tech, javlja CNN. 29 ih je ranjeno. Ovo je pucnjava s najtragičnijim posljedicama u američkim školama dosad. Prije toga, u gradiću Columbine 1999. dva su studenta ubili profesora i 12 studenata, a onda i sebe.

Masakr počinio 23-godišnji Cho Seung-hui, najvjerojatnije zbog neuzvraćene ljubavi

WENDELL FINCHUM, šef policije Sveučilišta Virginia Tech je upravo na tiskovnoj konferenciji objavio identitet počinitelja jučerašnjeg zločina - riječ je o Cho Seung-huiju, 23-godišnjem studentu iz Južne Koreje.

Finchum je također novinare izvijestio kako je Seung-hui, student druge godine engleske književnosti, imao urednu boravišnu dozvolu, odnosno adresu u obližnjem gradu Centervilleu, ali da je također imao sobu u studentskom domu Harper Hall, u okviru kampusa.

Postoje sumnje kako je student koji je jučer pobio više od 30 svojih kolega i djelatnika američkog sveučilišta Virginia Tech na svoj ubojiti pohod krenuo zato što ga je ostavila djevojka.

Kao što je poznato, na prostoru Sveučilišta su se u kratkom vremenu dogodila dva krvava incidenta. U prvoj pucnjavi, koja se dogodila u studentskom domu, stradalo je dvoje studenata, a samo dva sata nakon toga dogodio se masakr koji je potresao svijet. Nije još potvrđeno jesu li ova dva događaja povezana, ali navodno postoje indicije da su oba incidenta djelo istog napadača. U prvom je napadu stradala 18-godišnja Emily Jane Hilscher i njen prijatelj, 22-godišnji Ryan Clark koji ju je pokušao zaštititi. Emily i Ryan su, prema pisanju lista Metro, živjeli jedno do drugog u studentskom domu.

Vjeruje se da je Emily Jane bila bivša djevojka svog napadača, te da je ubojica, kojeg su svjedoci opisali kao "mladog čudno odjevenog azijata, koji je izgledao gotovo kao izviđač", upravo zbog nje krenuo na svoj krvavi pohod koji je rezultirao smrću 32 ljudi. Monstruozni je incident okončan samoubojstvom napadača.

Image Hosted by ImageShack.us

Južna Koreja izrazila svoje saučešće obiteljima žrtava masakra na Virginia Tech sveučilištu

MINISTARSTVO vanjskih poslova Južne Koreje izrazilo je danas svoje saučešće zbog masakra na američkom sveučilištu Virginia Tech, nakon što je otkriveno da je ubojica bio Južnokoreanac. Ministar vanjskih poslova Južne Koreje Cho Byung-je obavijestio je medije kako je ubojica sa sveučilišta, Cho Seung-hui, živio u SAD-u još otkad je bio dječak, javlja Associated Press.

"Ne mogu opisati koliko smo šokirani ovim događajem. Ovim putem želim izraziti naše najdublje saučešće žrtvama, njihovim obiteljima i cijelom američkom narodu", rekao je južnokorejski ministar i dodao kako se nada da ovaj masakr neće potaknuti međurasne predrasude ili sukobe.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Cho Hee-yong potvrdio je da su južnokorejski diplomati otputovali na mjesto masakra kako bi izrazili saučešće. Južnokorejska novinska agencija Yonhap javlja kako je ubojica otputovao u SAD dok je još bio u osnovnoj školi i tamo imao stalno prebivalište, ali je zadržao državljanstvo Južne Koreje.

Prije nego je identitet ubojice potvrđen, predsjednik Južne Koreje, Roh Moo-hyun naredio je diplomatima da se pobrinu za južnokorejskog studenta koji je ozlijeđen u masakru i tražio potvrdu je li još koji državljanin Južne Koreje stradao u napadu, priopćio je danas predsjednikov ured.

izvor Index.hr

Objavljeno u 18:22 • Komentari (0) • Isprintaj#

nedjelja, 15.04.2007.

You're born to be loved

Image Hosted by ImageShack.us

Kršćanski himan, šansona, vrlo popularna u Koreji, često pjevana u pop verziji. Na našem fakultetu u Adventu pjevamo božićne pjesme. Tad sam prvi put čuo i pjevao ovu pjesmu s kolegama studentima. nakon toga, susreo sam je u jednom filmu i počeo se zanimati malo više. Tako sam pronašao video kojeg možete ovdje vidjeti te poslušati pjesmu. Riječi i još dvije verzije za skinuti su ispod cijelog teksta.



Tang si neun sa rang bat gi wi hae tae o nan sa ram
You are born to be loved

Tang si neui sal seo ge so keu sa rang bat geo it ji yeo
And you are receiving that love through your life

Tae cheo bu to si chak dwen ha na ni meui sa rang eun
The love from God that started since the beginning of the world

U li e man na meul teong hae yol mae leul maet geo
Becomes connected with us meeting each other

Tang si ni i se sang e cheon je ham meu leo in hae
And your existence in this world

U li e ge ol ma na keun ki bbeu mi twe neun ji
Is a very huge happiness for us

Image Hosted by ImageShack.us

female vocal [kim seung-hee, this is also the most oft-heard version]

female vocals [accompanied by piano]

Objavljeno u 11:51 • Komentari (1) • Isprintaj#

četvrtak, 05.04.2007.

Free Hugs

Na youtube-u su ove godine dodijeljeni oscari za najbolje video-uratke u nekoliko kategorija. U kategoriji za najinspirativniji video, prvo mjesto je zauzeo video Free Hugs Campaign kojeg možete pogledati odmah ovdje:



Video je bio inspirativan za mnoge, pa tako i za Korejance. Između desetak Korejskih Free Hugs clipova koje sam vidio, odabrao sam jedan (najduži, s lijepom glazbenom podlogom) pa i njega možete ovdje pogledati. Za ostale posjetite Youtube. Možda budete inspirirani.

Objavljeno u 09:42 • Komentari (2) • Isprintaj#

srijeda, 04.04.2007.

Zastava Južne Koreje

(Na slici lijevo - najstarija verzija Taegukge, Korejske zastave; slika ispod: objašnjeni simboli na zastavi Južne Koreje; slika ispod teksta: različite verzije i fotografije zastave Južne Koreje)

Zastava Južne Koreje simbolizira misao, filozofiju i misticizam Istoka. Simbol na zastavi i sama zastava zove se 'Taegukgi' što u prijevodi znači zastava 'Velikih ekstrema'. U centru se nalazi krug ravnomjerno podijeljen na pola koji se naziva i yin-yang simbol. Dvije suprotstavljene boje: crvena i plava označavaju suprotnosti svemira: vatra i voda, noć i dan, muško i žensko. Bijela pozadina reprezentira čistoču i mir. Četiri crna trigrama okolo simbola u sredini označavaju: gornji lijevo, Sila: nebo, proljeće, istok, vrlina; gornji desno: Uski prolaz (?Gorge?): mjesec, zima, sjever, znanje ili mudrost; donji desno: Teren: zemlja, ljeto, zapad, pravda; donji lijevo: Isijavanje: sunce, jesen, jug, uslužnost.

Image Hosted by ImageShack.us

Zastavu je dizajnirao Bak Yeong-hyo, korejski ambasador u Japanu, a kao zastava postoji službeno od 6. ožujka 1883. Tageukgi je korišten i kao simbol otpora za jedinstvo Koreje za vrijeme Japanske okupacije. Nakon oslobođenja, obje Koreje preuzele su taegukgu kao zastavu no Sjeverna Koreja je 3 godine kasnije promijenila svoju zastavu po uzoru na Sovjetski savez.
(U pisanju mi je pomogao članak na Wikipediji.)

Image Hosted by ImageShack.us

+ serija Lost i korejska zastava:
za one koji prate seriju Lost. Simbol Dharma (Department of Heuristics and Research on Material Applications) organizacije sličan je trigramima s korejske zastave, a i znak labuda u sredini podsjeća na simbol yin-yanga. Možda oni korejski likovi u seriji nisu u njoj slučajno - pomislio sam. No kad sam se malo pozabavio pronalaženjem značenja i eventualnoj povezanosti između dvojega vidio sam da simbol dharme zapravo kopira kinesku Feng-Shui Bagua mapu. Tako ti tiragrami znače:
1 Force (qián) heaven, northwest
2 Open (duě) swamp, west
3 Radiance (lí) fire, south
4 Shake (zhčn) thunder, east
5 Ground (xůn) wind, southeast
6 Gorge (kÎn) water, north
7 Bound (gčn) mountain, northeast
8 Field (kkn) earth, southwest

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Objavljeno u 11:53 • Komentari (0) • Isprintaj#

utorak, 03.04.2007.

Zastava Sjeverne Koreje

Inkongi je ime zastave Sjeverne Koreje preuzete 1948. godine. Tradicionalna komunistička crvena zvijezda nalazi se u bijelom krugu u sredini. Neki to povezuju s yin yang simbolom koji se često koristi u korejskoj kulturi. Prije zvijezde, na zastavi koju je preuzela Sjeverna Koreja, nakon dobivanja neovisnosti od Japanskog Carstva, nalazio se upravo tradicionalan taoistički yin-yang simbol, no kasnije je promijenjen po Rusiju.

Boje na zastavi prezentiraju revolucionarno domoljublje. Plave linije koje okružuju zastavu označuju "čežnju Korejskog naroda da se ujedini s revolucionarnim ljudima cijelog svijeta i bori za pobjedu ideje neovisnosti, prijateljstva i mira."

Image Hosted by ImageShack.us

(Podaci, naravno, iz Wikipedie)

Objavljeno u 11:09 • Komentari (1) • Isprintaj#

ponedjeljak, 02.04.2007.

Cvjetnica kod Korejanaca

Image Hosted by ImageShack.us

Kratko ću. Jučer na Cvjetnicu, nakon mise na trgu sv. Petra u Vatikanu s Papom, otišao sa na obred kod Rimske Korejske Metodističke crkve. Evo slike pastora i jedne pjesme koju je zbor mladih Korejanaca Metodista sam pjevao: Bliže o Bože moj (na korejskom). Druge pjesme su pjevali svi. I ja. Svidjelo mi se što su baš svi u crkvi pjevali - i to vrlo glasno. Pjesme sam stigao pjevati jer nisu bile brze, ali kad se je čitala Biblija ili nešto bilo mi je prebrzo. Nakon liturgije koja je trajala skoro 2 sata pozvali su me na ručak. Bez korištenja talijanskog, tj. na korejskom sam se uspio ispričati i ojasniti.

Objavljeno u 15:53 • Komentari (0) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong