Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Zastava Južne Koreje

(Na slici lijevo - najstarija verzija Taegukge, Korejske zastave; slika ispod: objašnjeni simboli na zastavi Južne Koreje; slika ispod teksta: različite verzije i fotografije zastave Južne Koreje)

Zastava Južne Koreje simbolizira misao, filozofiju i misticizam Istoka. Simbol na zastavi i sama zastava zove se 'Taegukgi' što u prijevodi znači zastava 'Velikih ekstrema'. U centru se nalazi krug ravnomjerno podijeljen na pola koji se naziva i yin-yang simbol. Dvije suprotstavljene boje: crvena i plava označavaju suprotnosti svemira: vatra i voda, noć i dan, muško i žensko. Bijela pozadina reprezentira čistoču i mir. Četiri crna trigrama okolo simbola u sredini označavaju: gornji lijevo, Sila: nebo, proljeće, istok, vrlina; gornji desno: Uski prolaz (?Gorge?): mjesec, zima, sjever, znanje ili mudrost; donji desno: Teren: zemlja, ljeto, zapad, pravda; donji lijevo: Isijavanje: sunce, jesen, jug, uslužnost.

Image Hosted by ImageShack.us

Zastavu je dizajnirao Bak Yeong-hyo, korejski ambasador u Japanu, a kao zastava postoji službeno od 6. ožujka 1883. Tageukgi je korišten i kao simbol otpora za jedinstvo Koreje za vrijeme Japanske okupacije. Nakon oslobođenja, obje Koreje preuzele su taegukgu kao zastavu no Sjeverna Koreja je 3 godine kasnije promijenila svoju zastavu po uzoru na Sovjetski savez.
(U pisanju mi je pomogao članak na Wikipediji.)

Image Hosted by ImageShack.us

+ serija Lost i korejska zastava:
za one koji prate seriju Lost. Simbol Dharma (Department of Heuristics and Research on Material Applications) organizacije sličan je trigramima s korejske zastave, a i znak labuda u sredini podsjeća na simbol yin-yanga. Možda oni korejski likovi u seriji nisu u njoj slučajno - pomislio sam. No kad sam se malo pozabavio pronalaženjem značenja i eventualnoj povezanosti između dvojega vidio sam da simbol dharme zapravo kopira kinesku Feng-Shui Bagua mapu. Tako ti tiragrami znače:
1 Force (qián) heaven, northwest
2 Open (duě) swamp, west
3 Radiance (lí) fire, south
4 Shake (zhčn) thunder, east
5 Ground (xůn) wind, southeast
6 Gorge (kÎn) water, north
7 Bound (gčn) mountain, northeast
8 Field (kkn) earth, southwest

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 04.04.2007. u 11:53 sati.