Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • starry night

    evo me! moja brzinska pjesmica i AI likovni uradak i pičim dalje u zadnje sate zadnjeg vikenda u rujnu, šmrc, between life and death mjesec, limbo!

    avatar

    29.09.2024. (15:27)    -   -   -   -  

  • starry night

    ugrađujem scene iz THE CROW, iz 1994., fantastični akcijski klasik na temu osvete, vrhunski uradak s psihodeličnim scenama apokalipse i zla i osobne patne koja se vraća osvetiti se kroz simboliku vrane i ponovnog vraćanja u život, tu je Brandon Lee na setu izgubio svoj

    "“Vrana” je, naravno, film koji je Brandon Lee snimao kada je slučajno ubijen tijekom snimanja jedne scene. Nije bez ironije da priča uključuje heroja koji se vraća iz mrtvih – baš kao što je, u određenom smislu, Lee učinio s objavljivanjem ovog filma. To je zadivljujuće djelo vizualnog stila – najbolja verzija svemira stripa koju sam vidio – i Brandon Lee u njemu jasno pokazuje da bi mogao postati akcijska zvijezda da je poživio.

    Priča počinje uskrsnućem iz mrtvih. Rock zvijezda po imenu Eric Draven (Lee) ubijena je, zajedno sa svojom zaručnicom, uoči njihova vjenčanja. Njegovu dušu na onaj svijet (prema pripovijedanju) ispraća vrana; ali kad je duh tamo nesretan zbog nesređenih poslova na zemlji, ponekad će ga vrana vratiti natrag. I tako godinu dana kasnije, na noć vještica, Eric se ponovno pojavljuje na zemlji, zaklinjući se na osvetu onima koji su počinili ubojstva – i zlom kralju koji ih je naredio.

    To je otprilike sve što se tiče priče. Flashbackovi rekreiraju izvorno ubojstvo, a zatim Eric, vođen vranom, prati opake, kišne, ponoćne ulice u svojoj usamljenoj potrazi. Napravio je šminku za mrtvačku glavu, a budući da je već mrtav, naravno da mu meci ne mogu nauditi (osim ponekad - što je uvijek kvaka u pričama iz stripova).

    Priča postoji kao izgovor za produkcijske vrijednosti filma, koje su vrhunske. Redatelj, Alex Proyas, i njegov tehnički tim stvorili su svijet koji će vas podsjetiti na napuštenu urbanu pustoš u "Blade Runneru" i na gotičku ekstravaganciju u "Batmanu", no ovaj svijet je grublji i zastrašujući od oba. Ne događa se često da filmovi mogu koristiti minijature i specijalne efekte te scenografiju i vizualne trikove za stvaranje uvjerljivog mjesta, umjesto samo niza očitih scenografija. Ali "Vrana" ima.

    Vizualni stil snimatelja Dariusza Wolskog očito uvelike duguje proučavanju stripova (ili "grafičkih romana", kako ih se voli zvati). Kamera se spušta visoko iznad grada ili se spušta nisko za snimke iz ekstremnih kutova. Sjene bacaju strašne bodeže na svjetlost. Zgrade su preuveličane u svojim arhitektonskim detaljima, sve dok ne izgledaju kao krik ukrasa. Stripovi o superherojima iz 1940-ih, posebno "Batman", rasli su u isto vrijeme kad i film noir i posudili su dio istog vizualnog jezika. Ali stripovi nisu bili samo nacrtane verzije filma noir; s jedne strane, filmovi su bili skloni koristiti svoje snimke iz ekstremnih kutova za atmosferu i pripovijedanje, i držali bi ih neko vrijeme, dok su stripovi namijenjeni brzom čitanju i davanju ekvivalenta kinematografskom brzom rezanju. "Vrana", sa svojim brzim tempom i bezbrojnim postavkama kamere, podsjeća na stripove mnogo više od ljepših, ali ležernijih filmova "Batman". Također odražava sumorni moderni senzibilitet, s malo mjesta za komične zlikovce u "Batmanu". Glumci su izgledom prilagođeni ovoj grafičkoj noir viziji; njihov je izgled jednako pretjeran kao i kadrovi u kojima se pojavljuju. Na primjer: grudi žena u stripovima uvijek se čine nevjerojatno savršenima, ali nacrtana – nacrtana perom, a ne od mesa – i zlobnica Myca (Bai Ling) u ovom priča ima isti izgled. Kao polusestra negativca, ona predstavlja nacrtanu sliku, a ne osobu, a to čine i mnogi drugi likovi, uključujući mršavog, uglastog Brandona Leeja iza šminke.

    Zvučni zapis je hard rock od zida do zida (od The Cure, Stone Temple Pilots, Violent Femmes, Pantera, Nine Inch Nails itd.).

    Na trenutke film izgleda kao nasilni glazbeni video, samo slika i akcija, bez sadržaja. Međutim, da je razvio više priče i karakterizacije, možda ne bi imao isti uspjeh u dočaravanju svijeta u kojem je bitna bizarna stvarnost, a ne priča.

    Scena u kojoj je Brandon Lee slučajno upucan nije u filmu, ali činjenica njegove smrti ne može a da ne pruži melankolični podtekst svemu što radi na ekranu, i svim njegovim govorima o smrti i osveti. Tužna je ironija da ovaj film nije samo najbolja stvar koju je postigao, već je zapravo više filmsko ostvarenje od bilo kojeg filma njegova oca, Brucea Leeja.

    Činilo se da su obje karijere prekinute upravo u trenutku kada se počeo otkrivati ​​rani potencijal. Bilo je govora o odlaganju "Vrane", ali drago mi je da nisu. Barem je sačuvano ono što je Brandon Lee postigao – u filmu za koji se čini da je bio težak, predan rad."

    avatar

    29.09.2024. (16:48)    -   -   -   -  

  • starry night

    na neki način The Crow me podsjeća na Tarantinov Kill Bill (povratak ubijene nevjeste), isto tema osvete, uostalom ta tema je na filmu daleko atraktivnija nego u literaturi jer daje momentalni odušak, što je bitno, brzina pravde u 100 minuta, naravno da su za takve stvari potrebna desteljeća u reali kao npr. WW2, zato su te teme i kaubojaca i uopće žanr osvete, vrlo, vrlo popularni, tu je i izreka "osveta je jelo koje se jede - hladno", pa je i mrtvac koji oživljuje u The Crow, hladna osveta, sjeća li se tko romana Bjažića i Furtingera - MRTVI SE VRAĆAJU?

    avatar

    29.09.2024. (20:54)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Mogu ti samo reći svaka čast-kao što znaš na stihove ti ne mogu ništa konretnije komentirat kad sam tu totalni tudum. Nego je ovo ista fotka s posta ispod?

    avatar

    29.09.2024. (21:38)    -   -   -   -  

  • starry night

    kad zadam tekst za sliku, AI mi izgenerira na isti opis više slika, to su slike - varijacije na istu temu

    hvala za pohvalu :))

    avatar

    29.09.2024. (21:50)    -   -   -   -  

  • starry night

    neki ljudi elaboriraju, neki laprdaju, koji laprdaju znaš jer kad čitaš gluparije, prasneš u smijeh, smijem se, dakle - laprda

    avatar

    29.09.2024. (23:15)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Kod šupka se najviše laprda-to ga njegove crveno-plave hoće nadmašit i što je najveće ironija-uspiju :))

    (Biti iq low više od njega a što je jako teško na granici nemogućeg biti)

    avatar

    29.09.2024. (23:33)    -   -   -   -  

  • starry night

    mi se samo pogledamo i kužimo se :)))))))))))))))))))))))

    avatar

    29.09.2024. (23:35)    -   -   -   -  

  • starry night

    žene su krive jer je žena glupa, pa ne bi moglo, glupa je prirodno

    avatar

    29.09.2024. (23:38)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Pa nego :) inteligencija inteligenciju (pre) pozna. Evo sad sam ostavio još jedan kom kod Mariana a imaš i njegov odgovor :)

    avatar

    29.09.2024. (23:52)    -   -   -   -  

  • starry night

    ok

    avatar

    29.09.2024. (23:52)    -   -   -   -  

  • NF

    a čuj, u brechtovom kazalištu često nije bilo ni poželjno na glumci znaju pjevati, a pjevali su i zvučalo je dobro. p.s. sviđa mi se rima nožice i kožice ;)

    avatar

    30.09.2024. (06:53)    -   -   -   -  

  • starry night

    hvala, ko vic o crncu, jutrić!

    avatar

    30.09.2024. (07:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...