Komentari

huc.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • anonimac

    Da, da, tako je bolje! Ali ko zna šta bi Ujević rekao da su ga pitali (možda i jesu?), sudbina izgleda ima neke veze s tim
    Evo i pjesmica s radija od neki dan: https://www.youtube.com/watch?v=KZvsAh5VFRw

    avatar

    14.07.2024. (00:32)    -   -   -   -  

  • Livija Less

    Da je Vaništa znao što je ludilo i prekoračiti granicu građanskog, nikada ne bi ni razmišljao o tome, a kamoli čeznuo.

    avatar

    14.07.2024. (21:23)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    Ujević jest nešto pisao o svom alkoholizmu, o svojoj boemštini, ali bez dubokih uvida u vlastiti psihički mehanizam.
    sudbina kao duhovni odabir? kao želja za upravo tim i takvim iskustvom?
    ali pjesmica... volim kada me iznenadi pjesmica na radiju... zadnja je bila manipulator, od stijena,
    lažem, bowie i pet shopsi - hello spaceboy
    koju sam čuo u autu
    za stvari koje iznenađuju najbolje je slušati studentski radio. jedino još oni puštaju numere izvan mainstreama.
    no predložena stvar me asocirala na nešto drugo
    a to je odjavna špica City of Ghost iz 2002. godine. rediteljski debi Matta Dillona, inače užasnog glumca, međutim ti ameri ponekad zbilja znaju iznenaditi.
    film je loše prošao i rjetko tko ga se još sjeća, no meni je izvrstan. atmosferičan. tema dobra, tranzicijska, rekli bi u našim krajevima.
    a soundtrack šarolik.
    odjavnu špicu prati kompozicija Petera Whiteheada, ta na koju me
    nekim čudnim putevima podsjetila glazba Minutemena

    https://www.youtube.com/watch?v=PkSlz8RXdk4

    livija less
    moguće je da se krivo izrazio. moguće da nije mislio na ludost disfunskcionalnog psihičkog bolesnika (kao što i nije, jer pominje Gotovca, a Tom nije bio lud) već, recimo, na ludilo Diogena iz bačve, to bi bilo preciznije. Ili još preciznije, možda je mislo na thymos, kao koncept odvažnog i hrabrog života, ali ne u smislu žrtvovanja svega zbog osjećaja časti, ili prestiža, ili dostojanstva, već zbog osjećaja ispravnog življenja. ispravno življenje? pa da! ono što čovjek stvarno treba činiti u životu. o tome govori i osam stupova budizma

    ispravno življenje
    ispravno djelovanje
    ispravna namjera
    ispravan napor
    ispravna koncentracija
    ispravan govor
    ispravno razumijevanje
    ispravna svjesnost

    nego, trebaš li još one tekstove za svoj književni web portal. sređujem neke papire...

    avatar

    15.07.2024. (10:47)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Troy Coulterman, btw. :)

    "Buržoaski umjetnik, tip s figom u džepu. Nikakva opozicija već izravni dionik simulakruma." - Ali tko danas još zaista nije s figom u džepu?! Zar Srećko Horvat i Slavoj Žižek nisu dijelom simulakruma? Doduše, njihova figa u džepu nije političke vrste i nije manipulacija s takvom prijetnjom, no i oni imaju jednousmjereni svjetonazorski obrazac po kojem djeluju, koji je nužno ili defaultno manipulativan, dakle figa u džepu. Spominjem njih dvojicu baš zato što ih smatram najnevinijima. :)) Riječ "opozicija" izravno je proizišla iz simulakruma, dakle iz supstancije vještog oponašanja autentičnog unutarnjeg protivljenja koje se intimno događa na razini duše i ne smije se vulgarno eksplicirati.

    Bojim se da danas više nema nevinih. Svi koji su ispili kulturu više nisu nevini. Svi koji su ispili politiku više nisu nevini. Da bi se čovjek u tom kontekstu mogao održati samo na mani umjetnosti i filozofije, to je smiješna tlapnja i nemoguća propozicija. Nema nevinih. SVI SMO s figom u džepu. Dakle, kad kažeš:

    "Buržoaski umjetnik je prazan, nema ništa autentično za reći, pa govori o svemu. Buržoaski umjetnik, znate ga, bigliše o društvenoj pravdi, o alkoholizmom rasturenim porodicama, maloljetničkoj prostituciji, o svekolikoj toleranciji, inkluziji, seksualnim slobodama, zalaže se za rodnu ravnopravnosti u umjetničkom svijetu, govori o kolapsu industrijskog grada u provinciji, o pravu i potrebi na javni prostor,o klimatskim promjenama, snažno kritizira potrošačko društvo, poziva na preispitivanje društvenih normi i struktura moći, naravno desnica-ljevica , fašizam-antifašizam neiscrpne su teme…",

    mislim da nisi fer. I mislim da to iz tebe progovara nešto drugo, neka vrsta nezadovoljstva samim sobom i vlastitom umjetničkom ili životnom neostvarenošću, nezadovoljstva koje se transpozicionira u nezadovoljstvo "buržoaskim umjetnikom". Ma koga briga za buržoaskog umjetnika?! Zašto ti brineš brigu o tome što on nema ništa autentično za reći?! Ti budi taj koji ima nešto autentično za reći, i to je to.

    Pritom, uopće više ne vjerujem u frazu "nešto autentično za reći". Nema ničega autentičnog što bi se moglo reći.

    A Vaništa? Čovjek je to izrekao u nekom trenutku kad mu se tako učinilo, pola sata kasnije možda bi rekao nešto suprotno od toga. Svi dobro znamo, naročito to znaju kreativci, kako energija i entuzijazam i inspiracija i elan vital sad jesu, sad nisu, i u kojoj mjeri o tome ovise naša stajališta, naši tekstovi, naše slike, kompozicije, šahovske partije (Magnus Karlsen, poznat kao šahovski Mozart). Da je Vaništa htio i mogao biti netko drugi, tada bi to i bio - na razini je gatanja iz graha kad se govori na taj način: što bih bio da sam... Moj stav je: da nisi bio govno, bio bi drek. ;)))

    avatar

    16.07.2024. (01:57)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    I da, gornji komentar je treći po redu. Prije njega sam napisao dva jednako duga i jednako puna pametovanja i prenemaganja. Tek mi se ovaj zadnji učinio kao "najbolja pogreška" pa ga evo i puštam da odstoji pola sata do vječnosti. :))

    avatar

    16.07.2024. (01:59)    -   -   -   -  

  • NetkoOdVas

    1. rezerva da nemam pojma o likovima iz posta kroz mudrost Sir C.B.a

    Charles Barkley: "I don't know anything about Angola, but Angola's in trouble”

    2. komentiram ono što znam i sviđa mi se ("što željeti u životu")

    Bauhaus :
    All we ever wanted
    Was everything
    All we ever got
    Was cold

    avatar

    16.07.2024. (10:47)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    nisam u stanju išta reći

    avatar

    18.08.2024. (01:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...