Komentari

gp-crnobijele.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • luki2

    Drugačije, a prelijepo! Hvala na divnim fotografijama! Ljubim!

    avatar

    13.07.2021. (00:41)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Koliko sam upućena, živi. :) Bave se uzgojem slatkovodne ribe.
    Kaniška Iva je potpuna preslika današnjeg izgleda tog teritorija. Moja rodna kuća je 25 km od Garešnice, 21 km od Bjelovara i 25 km od Čazme. Nas Bilogorci zovu "oni preko Česme". :)) Mogu potvrditi da sav taj kraj danas ima sve slabije razvijenu poljoprivrednu djelatnost. U mom selu ne odustaju jer nemaju što drugo pošto su posvetili život samo poljoprivredi. Većina ljudi ovisi o tome, Otac mi ima doma takvu mljekaru, ali muke s tim, zarada nikakva, no hvala Bogu ima konje, magarce, ovce, svinje uz to pa nekako gura... i da, sve više se okrenuo zadnjih godina proizvodnji tipa kukuruza i ostalih žitarica za inozemstvo jer se to isplati. Također ,sada ljeti je unosno balirati i omotavati bale, ali tad se ne spava duže o dva sata. Krvav život :) i kod nas u selu ima roda te se posljednjih 15 godina vraćaju uvijek... što se tiče napuštenih zgrada, za naš kraj kažu "područje gdje je Bog rekao laku noć". Nažalost, ali sve je napušteno i nikad obnovljeno. Svašta ima u Moslavini, a nikako to ne iskoriste. Tužno!

    avatar

    13.07.2021. (00:51)    -   -   -   -  

  • smjehotvorine

    nadzorne kamere su najjače :)
    malo se šalim, a zapravo mi se grlo steže...

    avatar

    14.07.2021. (22:21)    -   -   -   -  

  • Laktofriz

    U garaži za otkup mlijeka se nalazio laktofriz-rashladni bazen za mlijeko. Skoro svako selo ga je imalo, do nedavno (5-10 god.) kada su određene strukture zaključile da više ne trebaju! Evidentno je da je stočni fond u konstantnom opadanju, ali nešto krava još ima. Seljaci su, s obzirom da se mlijeko više ne otkupljuje, počeli izrađivati mliječne proizvode, sir, vrhnje i slično, ali nisam siguran da baš sve mogu plasirati na tržište. Taj potez ukidanja otkupa mlijeka je jedan u nizu koraka za ODUMIRANJE SELA. A i kada je bilo otkupa, litra mlijeka je seljaku plaćena cca. 1,25 kn (i još je morao čekati da dobije te novce, neznam koliko), dok smo istu količinu u trgovini plaćali 5 kn. Jadna naša, a pogotovo mi u njoj.

    avatar

    15.07.2021. (12:00)    -   -   -   -  

  • Sova

    Napuštena zgrada je bivši motel "Ribarska koliba". U ovom kraju je bilo dosta srednjovjekovnih kružnih palisadnih utvrda, otisak ostataka zemljanih bedema jedne od njih se može vidjeti na satelitskoj slici ribnjaka, tristotinjak metara od ribičke kuće u Kaniškoj Ivi.

    avatar

    12.06.2022. (19:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...