Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • kako_ti_kupus

    joj kvisko moga si ovo i jednostavnije reč. di ima više od jednog čovika nema slobodne volje, a i tad, kad si sam, može padat kiša pa štaš činit po kiši :)))

    avatar

    01.04.2021. (21:41)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    a nisam moga, sve je uvik onako kako mora bit :)

    avatar

    01.04.2021. (21:53)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Potrudija si se obrazložit. Sa čisto filozofskog stajališta, ovo što ti kažeš se ne može pobit. Ali ne može se ni dokazat. Ovo je u principu špekulacija. Jer isto tako možeš reć da imamo slobodnu volju, svjesni smo npr, ako smo pušači da je pušenje loše za nas i ako želimo, možemo prestat pušit. Imamo slobodnu volju da to prestanemo radit iako nas jak poriv može vuć da nastavimo pušit. Ti ćeš reć da je u tom slučaju poriv da prestanemo pušit jači, i to je ok, ali ti ja opet mogu reć, da san ja stvorija taj poriv da prestanem pušit svojom slobodnom voljom. Ne moš mi dokazat da nisan u pravu.

    Toliko o tome. Slobodna volja, za mene, postoji. Ali nije apsolutna, uvjetovana je datošću situacije u kojoj se nalazi. Ali nekakav izbor uvik imamo. I zlo postoji i stvarno je. Priroda zla je malo kompleksnija, neću ulazit u tu elaboraciju ovde. Reću samo, zlo postoji isključivo u našem umu, ne izvan njega. Ne postoji sotona ili neko takvo biće koje je apsolutno zlo, to je apsurd. Ali mi sami možemo izabrat zlo, postat zli.

    avatar

    02.04.2021. (20:39)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Vrtlog
    Niti ti ne pokušavam ništa dokazati :) Izrazio sam svoj stav o slobodnoj volji, odnosno o kauzalnom determinizmu, te to pokušao argumentirati, koliko sam uspio druga je priča. Svatko će izgraditi svoje mišljenje o tome, ali ne svojom slobodnom voljom, već svojom determiniranom voljom :). Uglavnom, ovdje je zapravo u pitanju semantika. Što znači riječ „slobodno“? Ako „slobodno“ znači bez uvjeta i bez ovisnosti onda ništa nije slobodno.

    Da imamo slobodnu volju ne bismo morali ništa, ni živjeti ni umrijeti, a ovako moramo živjeti i umrijeti, izbor koji nismo donijeli. U nekim istočnim filozofijama se tome pokušava doskočiti tako da se kaže kako smo mi taj izbor ipak donijeli jer duša sama bira gdje će se roditi i u kojem obliku te kakav će život imati. Sama svojom slobodnom voljom determinira svoj život. Sama bira vrstu patnje. Jebena mazohistička duša!

    Veliš da ljudi mogu izabrati zlo. A kako su došli do situacije da izaberu zlo? Jesu li sami svojom slobodnom voljom stvorili sve preduvjete, utjecali na sve faktore koji su ih doveli do tog izbora? Čini mi se da baš i nisu. Zato sam napisao da svi živimo u situaciji prisile, s pištoljem naslonjenim na glavu i biramo ono na što smo prisiljeni raznim utjecajima, unutarnjim i vanjskim, našom genetikom, odgojem, utjecajem okoline i kauzalnom predodređenošću.

    Kako je neki psihopat izabrao postati psihopat? Svojom slobodnom voljom je izgubio savjest, odnosno svojom slobodnom voljom si je poremetio centar za empatiju u mozgu (neki se i rađaju kao psihopati) ili mu se mozak sjebao zbog faktora na koje nije utjecao niti mogao utjecati. Recimo da je Hitler bio psihopat i zao čovjek, postavlja se pitanje zašto je takav postao? Jesu li na strukturu njegove osobnosti utjecala genetika, odgoj i okolina ili je on sam od djetinjstva kontrolirao sve faktore koji su ga doveli do toga da izabere zlo? Onaj konačni izbor koji mi svjesno donesemo samo je posljedica uvjetovanosti koja određuje kako ćemo se ponašati i zapravo nemamo slobodan izbor.

    Osobno smatram da su argumenti za nepostojanje slobodne volje logičniji, ali to ne znači da sam u pravu. A kaj se tiče dokazivanja (ne)postojanja slobodne volje znanstvenici se i tim bave.
    „Mnogi se slažu da je američki psiholog Benjamin Libet 1980-ih dokazao da ne posjedujemo slobodnu volju. Već je otprije poznato da se električna aktivnost nakuplja u mozgu prije nego što, recimo, pomaknete ruku. Libet je dokazao kako se ovo događa prije nego što smo to svjesno odlučili. Svjesna odluka o činjenju nečega, koju povezujemo sa slobodnom voljom, zapravo je dodatak, naknadna rekonstrukcija događaja koji su se već dogodili u mozgu.“ preneseno s portala gentleman.hr...
    Jesu li ovo dokazi ili ne pokazat će vrijeme, a možda i neće :)

    avatar

    02.04.2021. (21:50)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Nisan čita šta nauka kaže o slobodnoj volji, ali jedan psiholog mi nije dovoljan da bi zaključija da je nauka dokazala da nema slobodne volje. Mislin da je takvo nešto nemoguće dokazat.

    Za zlo, ja mislin da je osoba imala izbor hoće li postat zla. Možda su okolnosti išle izrazito jako u smjeru bivanja zlim, ali neka mrvica izbora je morala postojat.

    Ja ne podrazumijevam slobodnu volju kao anarhiju, potpuno slobodnu od vanjskih i unutarnjih faktora, jasno je da postoje okolnosti koje mi nismo birali, ali opet imamo izbor mada nekad taj izbor bija težak i ograničen.

    Tako da, možda nam se mišljenja ne razilaze toliko, samo što ja ne podrazumjevan slobodu kao nužno apsolutnu slobodu o kojoj ti pišeš. Ali mislin da i dalje postoji, doduše ograničena, ali ipak kakva takva, slobodna volja.

    avatar

    02.04.2021. (22:12)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Vrtlog
    Pa rekoh, sve je to semantika :)

    avatar

    02.04.2021. (22:17)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Možda će zazvučati patetično, ali potpuno predanje Ocu je slobodna volja. Stati i pogledati ispred sebe, vidjeti sve oluje koje stižu, i reći - Sve mogu u Onomu koji mi daje snagu!

    avatar

    02.04.2021. (23:34)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Što je slobodna volja. Biti Židov u Isusovo vrijeme. Stati pred gomilu i zaštititi nemoćnu ženu riječima - Neka prvi baci kamen onaj koji je bez grijeha! I time se usprotiviti svim pravilima kojih bi se trebao držati tadašnji Židov.

    avatar

    02.04.2021. (23:37)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @toma juda
    “Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!” (Mk 14, 36).

    Ako Otac sve zna onda je naša volja zapravo Njegova i naše (ne) predanje Njemu je određeno od početka vremena (ako je vrijeme imalo početak). Vidiš da ni Isus zapravo nije imao izbor. :)
    I kako onda može postojati grijeh ako Otac sve zna? :)

    avatar

    03.04.2021. (11:35)    -   -   -   -  

  • toma juda

    @Smisao, uvijek postoje dva puta. Dakle, već imaš izbor. Put pravednika i put izgubljenoga. Isus kao Isus, je u teškim trenucima po njega zaista razmišljao o tome hoće li nastaviti ono što je započeo. Tu smo vidjeli koliko se njegovo ljudsko opiralo muci koja mu prethodi.

    Što se slobodne volje tiče i samog izbora, u jednom davnom postu bavio sam se Judom Iškarijotskim. Dakle, sukus, ako je već sve određeno da se ima dogoditi, koliki je utjecaj na sve imao sam Juda pa da ga zaista smatramo velikim grešnikom?

    avatar

    03.04.2021. (16:59)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    Nekima je sve dopuštano meni npr nije...ali nema veze...Živim dalje:)))

    avatar

    03.04.2021. (17:16)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @toma juda
    Eto, ja sam samo pokušao objasniti zašto smatram da postoji samo jedan put, onaj kauzalno predodređen, a da su dva puta samo iluzija, osjećamo da imamo izbor, a zapravo nemamo. Pa tako ni Juda Iškarotski nije imao izbora i nije počinio nikakav grijeh jer ako nemamo slobodnu volju grijeh ni ne može postojati. Ili, drugačije rečeno, koliku slobodu ima lik u nekom romanu, može li postati stvarno slobodan, postojati i djelovati slobodno izvan mašte pisca? No, sve to ne znači da sam ja u pravu :)

    @modrinaneba
    Jedno je sigurno, da nam je do smrti svima dopušteno živjeti :).

    avatar

    03.04.2021. (17:49)    -   -   -   -  

  • toma juda

    @Smisao, to je već sada pitanje koje glasi - da li je već sve predodrđeno (Sudbina), ili na stvarnost zaista možeš utjecati tako da sadašnjost i budućnost imaju neki smisao. Odgovor do kojeg sam ja došao,ali koji nije čvrsto zacementiran, jest sljedeći, naši životi su određeni i sudbinom (tako postoje stvari koje su za nas predodređene ovdje), kao i to da sami stvaramo našu stvarnost (Budućnost). To je jedan miks kojeg zovemo život. ;-))))

    avatar

    03.04.2021. (18:50)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Slobodna volja i sloboda pojmovi su iz praktične svakodnevice, a kad ih se koristi u ontološke i egzistencijalističke svrhe, tada oni ipak poprimaju drugačija značenja. Ne bi bilo pošteno ako bismo tu činjenicu ignorirali. ;) No interesantna je jedna stvar: priznavali mi karmu, reinkarnaciju i evoluciju ili ne, dođe nam na isto kad je riječ o slobodnoj volji. To pred nas postavlja jedno novo pitanje: možemo li djelovati slobodno iz vlastitoga duha slobode, bez obzira je li to djelovanje u nekom vanjskom smislu slobodno ili nije? Možemo li djelovati u duhu slobode, s trajnom tendencijom osvješćivanja tog duha slobode, bez obzira na pojmovne i filozofske zavrzlame vezane uz dvojbenost slobode i slobodne volje? Nije li to jedino važno? Imamo li neku bolju alternativu?

    avatar

    02.05.2021. (03:40)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Ako nećemo djelovati iz duha slobode, postat ćemo primitivci i agresivci. To je opcija koja je uvijek otvorena jer je linija manjeg otpora. Na nama je da biramo u skladu s našim osjećajem za stravu i očaj. Ako slutimo da bi nas primitivizam i agresivnost odveli još puno dublje u stravu i očaj, tada ćemo se spontano navigirati dalje od primitivizma i agresivnosti - i upravo je to djelovanje u duhu slobode.

    avatar

    02.05.2021. (03:50)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    "Jebiga, kad nam je bog dao na tisuće religija pa ne vlada moralno jednoumlje, već moralna demokracija u vidu tisuća moralnih totalitarizama." - ovo je dobro rečeno. :) :)

    avatar

    02.05.2021. (04:03)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    "Odnosno naša tzv. slobodna volja je zapravo njegova, božja volja." - nisi ni svjestan koliko si ovdje pogodio u bit. Nema razlike između naše volje i Božje Volje. Jer nema razlike između nas i Boga. Mi smo Bog. No mi se ne usudimo to prihvatiti. Jer ako bismo to prihvatili, morali bismo preuzeti odgovornost za sve, poglavito odgovornost za svoj život. Međutim, mi volimo misliti da su za naš život odgovorni ili neki vanjski Bog ili genetika, odgoj i sve ono što si već nabrojao. :)

    avatar

    02.05.2021. (04:10)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Bilo kako bilo, ti se i dalje prepuštaš pukom dvodimenzionalnom intelektualnom žongliranju. Osnovna poanta u vezi opreke determinizam / solipsizam jest da je s njima kao i bez njih. Dakle, s determinizmom je kao i bez njega. I sa solipsizmom je kao i bez njega. Jer su oba ta pojma totalna. Tako je isto i sa slobodnom voljom - s njom je kao i bez nje. Stoga je potpuno suvišno dramiti oko nje. :) :) Sve su to samo riječi, a riječi su dvodimenzionalne, riječi nisu zbilja. Dok ti tratiš energiju nepotrebno mentalno žonglirajući, svijet "tamo vani" savršeno funkcionira. Onkraj dobra i zla. ;)

    avatar

    02.05.2021. (04:32)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    Tako je Mariano, tratim vrijeme nepotrebno u „dvodimenzionalnom“ mentalnom žongliranju, ispitujem „raznodimenzionalno“ mentalno žogliranje, to ti je za mene poput meditacije, nekad sam vrijeme tratio na „trodimenzionalno“ mentalno žongliranje, jer vrijeme je tu da se trati dok ne prdeknemo na rosu. :) Osim toga, sve je determinirano pa ni ne može biti drugačije, da može bilo bi :). Da ti možeš ne bi tratio vrijeme na svoje traktate prema kojima su moji mala beba :). I stoga, ništa od ovoga nije važno :). Idemo dalje s traćenjem vremena, a svijet će i dalje funkcionirati onako kako mora :).

    avatar

    02.05.2021. (11:50)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Ovaj Mariano Aureliano je neki teški idiot. ;)

    avatar

    14.06.2021. (01:30)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    e, Mariano, nisi ti idiot, samo izvodiš gluposti :))) daj odrasti, hehe...
    pita mene Goga jel' ima 'ko normalan na tom blogu? velim ja njoj da nema... a ona meni: i ti si u tom društvu, a ja njoj: i ti s menom :))...

    avatar

    15.06.2021. (21:41)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    He he. Nego, kaće novi post?! 'Oćemo novi post! Novog posta nam dajte! :)))

    avatar

    26.06.2021. (00:07)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...