Komentari

lilianke.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • VladKrvoglad

    Asti, hvla ti smemiru da si otvorila komentare: kad su zatvoreni, ides mi na 'belu dzigericu', sto bi rekao moj pokojni otac...! :)))

    avatar

    28.02.2021. (16:43)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    P.S. Daj baci na mejl tu peripetiju oko 'novog' i 'najnovijeg' objektiva! :)
    Mozda ja mogu nesto pomoci, ali jos vise mislim (i nadam se!) da ce me prica razonoditi?! :)))

    avatar

    28.02.2021. (16:52)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @Vlad, belu đigericu ? to još nisam čula :)))

    Oprosti. Žao mi je da te nervira, ali, imam te neke svoje faze i onda to tako ide..............

    Glupo mi je opisivati tu samu sebe, ja sam svakakva i to ti je to. :))))

    Ne mogu istrpiti bokiće, puse, usputne osmjehe, sporadične komentare. Znam da si mi rekao da nisam fer (ili da to nije fer spram nekih ili tako nešto jelte) , ali tko ili što JE fer?

    Meni treba jako nježnog pristupa. A budući da znam da ga nit mogu nit hoću nit budem dobila, onda u najpodraženijim fazama jednostavno ugasim sebe. To je puno bolje nego da se grozim drugih.

    Onda kad opet mogu podnjeti, otvorim se. prosto ko pasulj, kaj ne? :))

    avatar

    28.02.2021. (16:58)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Mozda ja mogu nesto pomoci, ali jos vise mislim (i nadam se!) da ce me prica razonoditi?! :))) hahahahaaaa :)))))

    avatar

    28.02.2021. (16:59)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    hebga, ja bio iskren! :)))

    avatar

    28.02.2021. (17:02)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ma nemoj, razonodu bi?

    Ovako.
    Moj dobar frend se jako, jako kuži u fotoaparate i fotografiju. majstor je.

    Željela sam naći neke recimo više teleobjektiv, da malo 'promijenim sliku'.

    Nakon što mi je muž umro, dugo UOPĆE nisam mogla fotkati, naime, još uvijek ne mogu. Promijenio se moj status onoga što me veseli i čemu se uopće mogu posvetiti, što mi ima smisla raditi.

    I tako, da se ipak kao malo pokušam trgnuti, pomislila sam da bi mi možda mala distrakcija kao novi objektiv mogla pomoći, u smislu makar pokušaja, makar male motivacije.

    Nadala sam se da će me pametno savjetovati, ali on je na prvo na što smo naišli bez razmišljanja skočio. Obratila sam mu se jer sam očekivala da će za mene odraditi ono razmišljanje vođeno svojim iskustvom što bi bilo prikladno za moje potrebe, moj fizički status i slično.

    Tako da smo kupili polovni (stvarno izvrsno očuvan, to mu priznam) (canon) objektiv EF 70-200mm f/4 USM L, ali BEZ stabilizatora.
    To ti je ona siva mrcina od sto kila, i ako u slobodno vrijeme ne dižeš utege, nema majci da s njim imaš oštre slike iz ruke.

    (moj fotić je canon EOS 1100D)

    Da ima stabilizator, moglo bi se, ali ja zaista nisam mogla ništa s njim početi ni po danu, a kamoli po noći. To što on može, to meni ništa nije pomoglo.....

    Ukratko,
    ja sam blago popizdila, na sebe poglavito jer sam se već i prije uvjerila da nemam prostora puštati druge da za mene donose odluke, i očito ne može se vjerovati nekome da će promisliti do kraja za ikoga tko mu je onako usputni doživljaj, pa ne znam što mi je bilo da se opustim ovaj put (znam zapravo što mi je bilo, ali to sad ide u osobne detalje priče, a tamo sad ne idem)
    otišla na internet,
    pročitala štošta o tome svemu, otišla u obližnji dućan i kupila si
    EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, tih lagan i za mene u mom stanju idealan..............zasad. Već imam u planu i što ću dalje. A osim toga, moj fotić je star, izjahala sam ga maksimalno, i o zamjeni njega bih mogla razmišljati....

    Nadam se da te je , eto, ova priča zabavila.

    Pouka glasi Uzdaj se u se i u svoje kljuse, ma kako s***ano ono bilo,

    Stari novi objektiv je trenutno u oglasu i prodaje se.

    avatar

    28.02.2021. (17:20)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Očekujem,naravno, neki komentar na ovu ispovjed :))

    avatar

    28.02.2021. (17:34)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Evo ti komentara:
    Bas sam se razonodio! :)))

    avatar

    28.02.2021. (17:36)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Cek, idem pogledati sta si kupila, pa cu komentarisati! :)

    avatar

    28.02.2021. (17:36)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    mail.com, a ne gmail.com?

    avatar

    28.02.2021. (17:36)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Okej, fotic ti je veoma pristojan semi-profi, cak i izraubovan, ako nema nekih greski, radice posao koji ti treba. (baziram se na onome sto si do sada fotkala: velicina, kvalitet, detalji, ostrina, izvesni efekti putem otvaranja dijafragme...)
    Objektiv koji si kupila se potpuno slaze sa aparatom, a u funkciji onoga sto si opisala da zelis (izdaleka, pa pribliziti, pa sa malo svetla) uglavnom ces postizati sto ti treba. Ipak, sto bude manje svetla a ti vise zumirala, problem korektnog osvetljenja ce te bacati u malo preduge ekspozicije, pa ni stabilizator nece mnogo pomagati. Skratis li vreme, fotke ce biti malo pretamne.
    Ovo se daje korigovati ako na meniju odredis vrstu fotki 'RAW' (jos bolje RAW+JPG , jer onda ipak imas i standardne fotke), ali onda moras imati program da ovakav format fotke korigujes (posvetlis) sto se moze Lightroom-om ili Photoshop-om; odnosno RAW-converterom pri Photoshopu.
    Objasnjenje: RAW format ima mnogo vise (bar 400%) mogucnosti korekcije osvetljenja od JPG formata. Znaci, mozes napraviti zaista potamnu fotku, a ipak je u obradi dobiti korektnu.

    avatar

    28.02.2021. (17:51)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    da,prvo.

    avatar

    28.02.2021. (17:53)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Da, u čem je ta fora u raw slikama? Ja sam do sada uvijek slikala u JPG formatu, i to sa najvećoj veličini (sa najviše moguće piksela).

    Ovo prvo slikanje (točnije, prva slikanja, sa oba nova objektiva) sam radila slike u raw formatu, i da, moj program za obradu (Photoscape) ih ne prepoznaje (ne može uopće otvoriti) dok ih nisam (majmuniranjem, kroz neki lijevi windowsov program malo posvijetlila, pa su se izradile kopije, koje je on sam od sebe preformatirao u JPG...) pretvorila u JPG .

    Imam i Lightroom i PS, ali ne znam sa njima...

    Dakle, RAW format, u čemu je čarolija, i što se dogodi sa obrađenom row slikom (ukoliko u nekom paralelnom svemiru uspijem koristiti npr.Lightroom) kad je prebacim u jpg?, i zašto je i to bolje nego slikati najveću moguću JPG sliku i samo je obraditi i mirna Bosna?? :-P

    avatar

    28.02.2021. (18:35)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Tipa, ako je raw toliko kvaliteta bolja, njih bi trebalo upotrijebiti (npr.printati) bez da ih se uopće 'uništava' preformatiravanjem u jpg?

    Čemu služi raw format zapravo?

    avatar

    28.02.2021. (18:44)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    jel to kao 5G mreža koja je toliko superiorno bolja i brža od 4G iako to homosapiensu u praktičnom smislu ništa ne znači, jer on ne može svojim sporim osjetilima uočiti razliku i imati benefit od tako brze mreže ? Dakle, suvišna je , OSIM, ako, JAŠTA, nema neku drugu korist i namjenu?

    Mislim da je ovo odlično povučena paralela? Treba li prosječnom homosapiens sapiensu raw fotografija :))))))))))))))))???? :))))))))))))

    Isuse, sama sam sebi najsmješnija i najpametnija.

    zaustavi me u bilo kojem trenutku. :))))))

    avatar

    28.02.2021. (18:46)    -   -   -   -  

  • luki2

    Slažem se, posebno s onim da svatko treba/može reći što želi, ali dozvoliti to i drugome. Dok ne vrijeđa i ne ukopava...Znači, dok ima poštovanja. Ne trebaš me voljeti, ali me poštuj - kao i ja Tebe. To je moj komentar. Pozdrav!

    avatar

    28.02.2021. (18:51)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Hehehe, koji ti temperament imas! :)))

    Praveci fotku, ti ubacujes parametre za boju, osvetljene, kvalitet i tako dalje.

    Fotka u jpg formatu je odredjena pikselima.
    Piksel je maleni kvadratic, koji ima odredjeno mesto, boju, svetlinu i eventualno, transparentnost/pokrivnost odredjene i usaglasene jednog prema drugim pikselima. Piksel nema fizicku velicinu.

    Velicina se fotke odredjuje naknadno, prema stampanju, sa kolicinom pikslea po nekoj jedinici duzine: centimetru ili incu. (na primer: 300 ppi znaci 300 Pksela Po Inchu, sto je visoka rezolucija/odredjenje kvaliteta, dakle visok kvalitet stampe.)
    'Piksel' koji se stampa i dobija neku zaista fizicku velicinu, sada zovemo 'dot' (tackica) Sad imamo 300 dpi = 300 Dots Per Inch
    Svaki piksel je odredjen putem vise bajta.

    Stoga je fotka bazirana na pikselima 'odredjena'/kompresovana' prilicno kruto. Jos je mozes prilicno manipulisati, ali relativno malo u odnosu na RAW.

    RAW nema piksele, pa nije 'kompresovana' ni 'odredjena', a to znaci da ima vecu fleksibilnost u odredjivanju boje, svetline i tako dalje:
    bajti su mu povezani bez te kompresije i zato imaju vise mogucnosti, jer mozes prebacivati obradom bajte informacije iz jednog delica koji ce postati piksel - u drugi.

    Kad se RAW format 'razvije' po zelji, onda se 'izvozi' u neki format koji koristi piksele, da bi se lakse gledala (retki programi otvaraju RAW), koristila, stampala...

    Sam RAW format ostaje 'neostecen' promenama: uvek mozes kliknuti na opciju 'standardne definicije RAW i prvpobitne vrednosti se vracaju. Mozes iznova sve definisati na drugi nacin - bez gubitka postojeceg materijala.

    RAW format je uvek znatno veci od JPG-a.(u kolicini bajta, ne piksela, jer se pri definisanju piksela preostatak bajta odbacio automatski)

    avatar

    28.02.2021. (19:02)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @luki, da, to je taj vječiti problem........

    kako osobi koja ti je draga i koju ne želiš povrijediti reći da nešto što je njoj posebno milo i važno tebi pa čak glupo i smiješno...............

    Zapravo, bitno je možemo li pored tih svih izgovorenih različitih istina i mišljenja i doživljaja ostati i dalje prisni, bliski i dobri, ili netko ne može podnjeti da druga osoba živi svoje različito uvjerenje.............

    Čak i kad možemo, čak i kada smo i intelektom i svim srcem voljni 'prijeći' preko različitosti, tu IPAK uvijek čuči još jedan , možda podmukliji , problem;
    mi naime uvijek čeznemo za nekim s kime možemo na istom nivou razumijevanja i osjećaja dijeliti određene misli, određene djelove sebe. I ako to nemamo u osobama koje su naše, nisam sigurna da nas to 'željenje razumijevanja', ta čežnja izgovaranja onoj osobi koja razumije, ne 'gricka' negdje u tmini pozadine.............?

    avatar

    28.02.2021. (19:11)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    RAW se moze otvoriti u svakom programo koji je predvidjen za obradu tog formata, navedoh one firme Adobe: Lightroom i Photoshop.

    U Photoshopu moras imati downloadovan 'raw-converer' inace ne mozes otvoriti RAW format, sam Photoshop je program za obradu piksela i to mnogo dobro radi, pogotovo zamenu piksle iz jedne fotke u drugu (RAW format to ne dozvoljava, moras prvo fotku prebaciti u piksele, pa je onda mozes kombinovati sa drugim fotkama u pikselima, sto se ne moze u konvertorima vec u Fotosopu ili alternativnim piksel-programima)

    Taj RAW-convertot skidas sa istog mesta gde si skinula i Lajtrum i Fotosop.
    Cim ga skines, on se autoatski kaci na skinuti Fotosop.

    Sad ce se RAW fotka ubacena u fotosop automatski otvoriti u konvertoru.

    Sam konvertor je sadrzajno oo 85% programa Lajtrum, uz dodatak biblioteka i nekih funcija lejauta, ubacenih iz Indizajna (program za pisanje i lejaut, InDesigne)

    avatar

    28.02.2021. (19:18)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ej, HVALA ti @Vlad, sve sam razumjela, za divno čudo. Zapravo si me sad zainteresirao što bi to točno praktično bilo, raw sliku obrađivati. Meni je, naime, (i nisam sigurna baš zašto) jednaka zabava i slikati ali i 'zafarbavati' fotku, čak mislim i više ovo drugo...................Drugim riječima, nema mi druge nego da naučim koristiti Lightroom ili PS.............. koji je lakši, intuitivniji, ili je to pitanje bezveze,vjerojatno su oba odlična, i može li ih se realistično naučiti iz knjige, ili ću se morat u neku školu uputiti?

    avatar

    28.02.2021. (19:21)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Aha, sad vidim i drugi komentar, hvala!

    Hm, meni je moj kompjutorski čičica skinuo LR i PS, pa nemam pojma jel ima konverter, i otkuda ih je skidao i tako to......morat ću istražiti.
    Ali Lightr., on može obrađivati nekonvertiranu raw sliku? zar nije to onda bit, obraditi ju prije konvertiranja?

    avatar

    28.02.2021. (19:23)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Obrada u Konvertoru je dosta kompleksna, ali osnovna obrada je na prvoj 'stranici'/odeljku, i nije mnogo komplikovana.
    U prvom delu imas opciju 'white balans' (izbacivanje bojeneog prizvuka koji fotku cini prezutom, precrvenom ili prezelenom/preplavom itd.

    MOzes to automatski ili rucno. Klizaci 'zuto-plavo' i 'magenta -zeleno'
    Ili opcija 'automatski'.

    Sledece:

    Imas mogucnost obrade svetline putem jednoe klizaljke - sve vrednosti se tamne ili svetle odjednom, proporcionalno jedna drugoj.

    Sledeca klizaljka je za kontrast - vise ili manje. Vise kontrasta daje plasticniju sliku, ali za manje detalja/tonova, obrnuto, manje kontrasta i slika je 'ravnija' ali sa vise detalja. Postoji i mogucnost selektivne primene, pa deo bude sa vise a deo sa manje kontrasta, ali ovo je mnogo komplikovanao za objasniti ovako kako sad radim.

    Sledece 4 klizaljke regulisu opet osvetljenje, 'anjasvetlije vrednosti 'svetle vrednosti', 'tamne vrednosti i 'najtamnije'.
    Znaci, mozes posvetliti pretamne delove slike a potamneti one presvetle. Zgodno a?

    Onda idu klizaljka za teksturu (vise ili manje, ovo je u stvari vrsta izostravanja)
    Klizaljka 'Lokalni kontrast' je vec bolja varijanta izostravanja, mada postoji jos jedna, ali ne na ovoj stranici.
    Pazi, izostravanje se vidi TEK kad fotku uvelicas na ekranu (komanda: "ctrl i zajedno stisnuti '+")
    Treca klizaljka je za 'maglinu' - tokom obrade su vrednosti toliko utrosene, da je fotka 'izbledela' - klizaljkom vracas 'socnost' fotke.

    Zadnje dve klizaljke se ticu jacine boja.
    Jedna odredjuje jacinu boja jedne prema drugoj.
    Druga pojacava ili skida jacinu svih boja.

    Eto, kratak kurs o koristenju konvertora za razvijanje fotki! :)

    avatar

    28.02.2021. (19:35)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    PS, Konvertor je prakticno isto sto i Lajtrum, napisao sam ti. ali si previdela. Otvaranjem Fotosopa treba da dobijes mogucnost koristenja uproscenog Lajtruma, to je poenta.

    Dakle, ovo sto sam napisao za obradu u konvertoru - posve je isto u Lajtrumu. Ma, identicno.

    avatar

    28.02.2021. (19:37)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Dakle, ovako, dok si ti ovo sve pisao (HVALA), ja sam otvorila sam Lightroom., bez da idem kroz Konverter (mislim da ja to niti nemam) ili što već. (Ja JESAM vidjela da kažeš da je Konverter pola Lightroom, ali, šta mi vrijedi kad ga nemam, pa da ...vidim :D)

    Dvije stvari:
    prvo, sjetila sam se da sam ja taj Lightr. već koristila...e jesam sklerotična, pojma nemam kad, valjda pred pet godina.... uglavnom, po svemu sam čeprkala i obradila na brzaka par fotki, pa ću ih staviti tamo gdje fotke stavljam,evo čim ovo napišem, pa možeš dat plus ili minus...

    drugo, moj Photoscape seljo beljo program (kojeg uobičajeno koristim) je kompleksniji od te prve strane Lightrooma, - ali , najvažnije pitanje, ja ne kužim, zašto će mi uopće Photoshop, i Konverter ako imam Lightroom??
    Ako u njemu mogu raw fotke obrađivati koje onda eksportiranjem tako i tako pretvori u jpg.

    Po meni, jedini odgovor bi bio, po onome što sam vidjela, jest da je Photoshop puno, puno kompleksniji od Lightrooma, i da on zapravo nudi što Lightroom NE nudi. jel točno govorim? (jer, naime, kad otvorim sliku u PS, uglavnom NE ZNAM MRDNUTI dalje od toga, moram, koliko vidim, naučiti što se i gdje označava i stišće, da se radi po slikama.....)

    (A ovaj Konverter si niti ne mogu predočiti što bi bio/tražio/nudio, jer ga nisam još vidjela...)

    avatar

    28.02.2021. (20:41)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Fotosop moze kombinovati delove razlicitih fotki. (imas likove sa jedne, a pozadinu sa druge, pa pravis trecu fotku.
    Ovo je ekstrem, mozes maznuti samo detalje jedne fotke i upotrebiti u drugoj.
    Mozes iskombinovati deset fotki ako hoces.

    U Lajtrumu ne mozes. Tu samo obradis/ razvijes napravljenu fotku, ali zbog RAW formata imas vece manevarske mogucnosti (raspone) nego u Fotosopu, koji to isto moze, ali samo sa formatima sa pikselima.

    Ipak, i u Fotosopu se moze razvijati RAW, ali samo preko tzv. RAW konvertora, posebno skinutog zajedno sa Fotosopom.
    Taj konvertor je u stvari kao Lajtrum, ali manje kompleksan, jer Lajtrum je takodje mnogo kompleksniji nego sto mislis.

    RAW fotka otvorena u RAW-konvertoru ili u Lajtrumu - izgleda skoro potpuno isto, obrada je skoro potpuno ista, konvertor nema svoju biblioteku kao Lajtrum, to je glavna razlika.

    I trece.
    Fotosop ima i filter 'RAW-konvertor', gde istim gumbicima mozes obraditi JPG fotku, dakle piksele, zgodno.
    Evo ti zadatka: otvori Fotosop, ubaci jpg-fotku, idi na meni 'Filters' (gornja 'gredica' sa opcijama, kad je Fotosop otvoren, te klikni na 'filteri'.
    Izaberi filter ''(camera)RAW-filter', klikni.
    Otvorice ti se ono sto izgleda kao Lajtrum ili konvertor.
    Radis prema opisu iz jedne od prethodnih mojih replika.
    Dole, desno su opcije za ponistavanje ili potvrdjivanje operacije.
    Rezultat je opet piksel-format, dakle u principu jpg ili psd.
    Ako je 'psd', kod sejfovanja (prvi meni na gredici gore, pored samog znaka 'PS', biras 'save as', biras kud ces sejvati, biras na istom mestu dole i jpg umesto psd i klikas na 'save'. Sad imas obradjenu fotku u pikselima, moze se postavljati, koristiti i td.

    Fotosopom mozes i smanjivati, povecavati fotke, obradjivati ih raznim filterima, obrezivati, dodavati transparentnost i jos mnoooog toga...

    Sretno sa obradom! :)

    PS. zasto prebacivati iz psd formata u jpg: psd se ovara samo u Fotosopu i drugim Adobe programima, ali ne mozes koristit da postavis na blogu, web stranici i tako dalje.

    avatar

    28.02.2021. (21:13)    -   -   -   -  

učitavam...