Komentari

bartimejcroata.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • bartimej croata

    Zaboravih napisati da u Jasenovcu nije ubijeno ni jedno jedino dijete, kako je dokazao Vukić na osnovu kopija izvještaja iz radnog logora Jasenovac i o tome je napisao knjigu. Odlično se prodaje na Amazonu.

    avatar

    08.07.2020. (23:58)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    zaboravih napisati da sam već odavno predviđao veliku koaliciju, HDZ i SDP. Ali ova koalicija sa četnicima je nadmašila i ta moja očekivanja. Haha domoljubna stranka će koalirati sa strankom koju je osnovao Stanimirović koji je bio gradonačelnik Vukovara u kojem su se ubijali civili nakon predaje.
    S Plenkovićem je Hrvatska doživjela svoj najveći moralni pad ikad.
    Drago mi je da Culej nije ušao u Sabor. Teže je biti borac u miru nego u ratu, a bio sam u Domovinskom ratu za što su me financijski opelješili otprilike 100 000 kn. Cccc jedno vrijeme je u HVOu plaća bila 200,00 kn. Jedino su ranjeni dobro financijski prošli, ali uz dugotrajnu borbu.
    Kako je to bilo. Kad sam napunio 35 g. staža odem ja na Mirovinski, kad tamo kažu da mi Uredbom Vlade ne priznaju ratni staž u drugoj državi, pa sam ja plaćao tzv. Dopunsko osiguranje umjesto da primam mirovinu. A kad sam po njihovom napunio 35 go, onda su mi upisali 37 i kusur godina, a obračunali 35 godina s kaznenim bodovima.
    Nema na svijetu bijede ko što je hrvatska bijeda. Ako netko zna da ima neka država u Africi koja se ovako ponaša prema braniteljima nek mi kaže sad ili nek zauvijek zašuti.
    Nisam ništa tražio, ali da me opljačkaju, e to stvarno nisam očekivao.
    Imaju moj ljubazni prijezir dok ne umrem.

    avatar

    09.07.2020. (00:17)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    u staro-hebrejskom jeziku ne postoji pojam, pa onda ni riječ koja označava boga, svugdje gdje se u našim prijevodima biblije čita "bog", u biti piše Elohim, riječ nepoznatog značenja a koja se odnosi na gospodare pojedinih područja.
    i Jahve je također žrtvovao djecu, jer su svi Izraeliti bili obvezni dati na žrtvu Jahvu sve svoje prvorođeno od magarca, ovce, koze Itd. pa do svog prvorođenog djeteta.
    što je Jahve radio s nima? to čitamo kasnije u bibliji gdje se Jahve kaje zbog svoje okrutnosti i kaže "nisam im dao da žive, povlačeći im prvorođene kroz vatru"
    a zašto kroz vatru je jedna druga i duža priča...

    avatar

    09.07.2020. (09:21)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    što se tiče političkog komentara,. slažem se s tobom visokih 99%

    avatar

    09.07.2020. (09:23)    -   -   -   -  

  • tignarius

    Barti
    nemoj tako, pa ja sam još uvijek član HDZ-a (još me nisu izbacili iako sam 30 godina uvik kontra)
    ali neću se izpisat, nek me žgadija izbaci
    a rezultati izbora su sjajni (za ove tvoje bogove)
    kako su raju navukli...ankete su bile knaperica, kao ono SDP im puše za vrat
    znači, 4 muhe jednim udarcem
    ubiti ovu bljutavu muhu SDP s priglupim Berom, eutanizirat Škoru i Raspudića, koalirat s drugim i drugačijim i otvoriti vrata za kurvine sinove i kćeri Možemo

    avatar

    09.07.2020. (09:28)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @tigi, nadam se da će se ova vlada raspasti prije nego izglasuju mogućnost udomljavanja djece od strane homoseksualaca, čime ćemo se definitivno ubrojati u poganske i divlje narode. Do tada, sama pomisao da se družim s hadezeovcima mi podiže tlak i ugrožava zdravlje pa ćeš me ispričati. Naravno ti si uvijek dobrodošao jer si na Božjoj strani.
    @vilimstvor, ovo si pokupio s Wikipedie gdje piše
    Elohim (hebrejski אֱלוֹהִים , אלהים) hebrejska je riječ koja označava pojam božanstva. Očigledno je srodna s novohebrejskom riječi Ēl, čak iako se morfološki sastoji od hebrejske riječi Eloah (אלוה) i nastavkom plurala (može se smatrati ranim pluralisom maiestatisom).

    Elohim je treća riječ u hebrejskom tekstu Knjige Postanka, a pojavljuje se često i u Tanakhu. Točno značenje je sporno.

    Riječ Elohim u Bibliji može označavati boga Jahvu, ali i druga božanstva (Baal, Ašera).


    Nisam odavno ništa intelektualno prizemnije na Wiki pročitao.
    Kaže čovjek Riječ Elohim u Bibliji može označavati boga Jahvu, ali i druga božanstva
    Komentator na Wiki je u proturječju. Elohim je napisao velikim slovom a onda upisao malo slovo za boga Jahvu. Ako je Elohim stvorio svijet, ako se čita izvornik onda Jahve zaslužuje da se imenica Bog piše velikim slovom.
    Zato ovaj tekst zbunjuje. Ne možeš Boga stvoritelja svijeta pisati malim slovom. Malim slovom se pišu bogovi idoli napravljeni od drveta, zlata, kamena itd. To nije Elohim, nego su elohimi. U našem prijevodu biblije po sjećanju spominje se na možda i preko 300 puta pojam boga idola. Spomenut ću samo neke
    Kemoš-bog moapski (elohim moapski) -malo slovo e
    Milkom- bog Amonaca
    Baal Zebub- bog ekronski
    Dagon- bog filistejski
    itd itd,
    nisam išao spominjati egipatske, babilonske i ine bogove.
    A ti napisa na svom blogu: Jahve bog.
    To nije samo stvar neznanja nego i nekulture. To smo u komunizmu imali.

    No dobro, oprosti što sam preizravan.
    Ako hoćeš dostići istinsko znanje o postanku svijeta onda moraš prigrliti dar vjere (ako si kršten-imaš ga ali si ga zatrpao'), ako imaš vjeru onda ćeš uz poštenje dobiti dar znanja, ali taj dar će imati nadnaravni karakter. Ovako si izložen znanju koje ti sugestivno 'daruju' pali anđeli, a oni stanuju u zraku i 'vozikaju' se 'svemirskim brodovima'. Naravno da slične mogućnosti posjeduju i nepali Božji anđeli što je najzornije opisano u Ezekijelu.
    Čuvaj se duhovnih znanja današnjih hebreja i njihovih zaključaka, osim onih strogo prirodnih znanja uobličenih kroz znanost. Njima je na prvom mjestu od Boga dato da podlože zemlju (Post 1,28)
    O tome ću pisati u sedmom nastavku serije o masonima.

    avatar

    09.07.2020. (13:29)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Evo teksta koji Boga Oca predstavlja u jednini: Eloi
    Mk 15,34
    A o šestoj uri tama nasta po svoj zemlji – sve do ure devete. 34O devetoj uri povika Isus iza glasa: ťEloi, Eloi lama sabahtani?Ť To znači: ťBože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?Ť 35Neki od nazočnih čuvši to govorahu: ťGle, Iliju zove.Ť 36A jedan otrča, natopi spužvu octom, natakne na trsku i pruži mu piti govoreći: ťPustite da vidimo hoće li doći Ilija da ga skine.Ť
    37A Isus zavapi jakim glasom i izdahnu.
    38I zavjesa se hramska razdrije nadvoje, odozgor dodolje. 39A kad satnik koji stajaše njemu nasuprot vidje da tako izdahnu, reče: ťZaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!Ť


    Lk 23,46
    Bijaše već oko šeste ure kad nasta tama po svoj zemlji – sve do ure devete, 45jer sunce pomrča, a hramska se zavjesa razdrije po sredini.
    46I povika Isus iza glasa: ťOče, u ruke tvoje predajem duh svoj!Ť To rekavši, izdahnu.
    47Kad satnik vidje što se zbiva, stane slaviti Boga: ťZbilja, čovjek ovaj bijaše pravednik!Ť 48I kad je sav svijet koji se zgrnuo na taj prizor vidio što se zbiva, vraćao se bijući se u prsa.
    49Stajahu podalje i gledahu to svi znanci njegovi i žene koje su za njim išle iz Galileje.


    Iv19,34
    I kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva.
    34A Isus je govorio: ťOče, oprosti im, ne znaju što čine!Ť I razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocke.
    35Stajao je ondje narod i promatrao. A podrugivali se i glavari govoreći: ťDruge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!Ť
    36Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom 37govoreći: ťAko si ti kralj židovski, spasi sam sebe!Ť
    38A bijaše i natpis ponad njega: ťOvo je kralj židovski.Ť

    avatar

    09.07.2020. (13:35)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    pojam "Bog stvoritelj" ne postoji niti u jednom starom tekstu već je teološki izum rane crkve.. niti u jednom (indijskom, grčkom, bliskoistočnom) staropovjesnom tekstu ne postoji pojam bog, taj pojam je izvukla crkva iz grčkog pojma Teos a koji u biti označava promatrače,, zbog toga i hrvatska gramatika dozvoljava slobodan izbor pisanja tog pojma malim ili velikim slovom ovisno o vlastitom doživljaju tog pojma, s druge strane Jahve je imenica i ide velikim slovom, toliko o neznanju i nekulturi a komunizam imaš i danas jer je on, liberalizam, kapitalizam itd. u biti fašizam
    što se drugog komentara tiče on je iz novog zavjeta i duboko je teološki obrađen, pa sa starim zavjetom nema veze. zasigurno je samo jedno da Isus nikad nije zaziva Jahvu kao svog oca, već je govorio moj El,, i za njega tvrdio da ga nikad nitko nije vidio, dok su Jahvu u starom zavjetu vidjeli milijuni.
    komentirao sam u nadi da ću moći voditi argumentiranu raspravu a ne tvoju ogorčenu vjerničku, pa te stoga radije pozdravljam uz najbolje želje.

    avatar

    09.07.2020. (14:09)    -   -   -   -  

  • geomir

    @tigi, kako će te "žgadija" izbacit iz svojih redova
    kad ne čiaju ovaj blog i ne znaju šta im sve govoriš!!???
    A jesi li prova ne plaćat članarinu??? :-)))

    avatar

    10.07.2020. (08:10)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti, malo tise pomišali ovi citati iz Evanđelja!!?

    Mk 15,34 .... je OK

    Druga dva citata su iz Evanđelja po Luki, a ne i po Ivanu.

    I u Evanđelju po Marku je isto kao i po Mateju,
    a u Evanđelju po Ivanu samo je rekao:
    Iv.19-30 "Dovršeno je" I prignuvši glavu, preda duh.

    A to različito kazivanje traži posebno objašnjenje.!!

    avatar

    10.07.2020. (08:46)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @vilimstvor, hvala na razumijevanju, pa i ja tebe najsrdačnije pozdravljam. Moj je blog pa ću odgovoriti radi drugih čitatelja.
    Ja sam ministrirao kod prevoditelja biblije Ljudevita Rupčića. Čovjek je znao petnaestak jezika i tko zna još s koliko se služio. Između ostalog hebrejski i aramejski.
    Kod Hrvata ima još takvih, doduše sad su pomrli. Uvjeren sam da bi ti i njih proglasio nekompetentnim.
    A zašto se Grci, koji su prihvatili kršćansku vjeru od hebreja, ne bi služili svojom vlastitom filozofskom tradicijom.
    Prvi filozofski izraz koji je dobio teološki smisao je bio -homoousios- na prvom ekumenskom saboru u Niceji 325. g.. Morali su naći neki izraz da se suprotstave upornom Ariju i da riješe problem.
    Isus je ostavio Duha Jahvinog crkvi i rekao da će ih Duh uputiti u svu istinu, pa i preko nekih pojmova utemeljenih u grčkoj filozofiji koji nisu bili u sukobu s logikom.
    Jahvu nikad nitko nije vidio. Ono što su hebreji vidjeli u Starom zavjetu su: Oblak koji ih je vodio kroz pustinju, zatim vatra koja je gorjela na brdu kad je Mojsije dobio dvije ploče Zapovijedi. Mnogi proroci su čuli Jahvinog Duha, ta neće se Jahve spuštati na zemlju da nekom nešto priča. To je Jahve uradio u Novom zavjetu kad je kod krštenja Isusovog rekao- Ovo je moj Sin ljubljeni u njemu mi sva milina.-
    Obična logika, ako treba i Aristotelova, govori da ako je netko nekog nazvao sinom (Sinom) da je logično da to može biti samo otac (Otac).
    Što se tiče Starog zavjeta normalno je da je Jahve skrivao da su Trojica, tj. da su Obitelj, jer kako bi inače razbio poganske bogove koje su narode držali u primitivizmu ropstva (osobito u ropstvu grijeha).
    Evo prve i druge rečenice iz Biblije.
    U početku[B] stvori Bog nebo i zemlju. 2Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama.[/B]
    Ako Bog stvori nebo i zemlju onda ga možemo na hrvatskom zvati stvoriteljem.
    PS. Evo prijedloga. Ako poznaješ Junga i njegovu teoriju o arhetipovima onda ćeš moći shvatiti moju sljedeću tezu.
    Ljudi su stvoreni na sliku i priliku Boga. Bog nije iz gore rečenih razloga objavio Sebe kao Presveto Trojstvo, ali je preko simbola to uradio:
    Abraham je na sliku Oca
    Izak je na sliku Sina
    Jakov, zvani Izrael, je na sliku Duha Božjega.
    Takvih simbola ima puno.
    @geo, nekoliko puta sam ti to objasnio, jednom detaljno, mislim kad si jednom pitao o -magaretu i mladom magaričinu pa nađi na svom blogu.

    avatar

    10.07.2020. (16:32)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti, samo sam napomenuo da si učinio lapsus i stavio krivi izvor za jedan citat.

    Druga je stvar što ti ne prihvaćaš značenje upotrijebljenih riječi,
    već imaš svoje teološko značenje rečenog.

    Jedan magarac je JEDAN magarac, a dva magarca su DVA magarca.
    Bili mladi ili stari!!! :-)))

    Ovdje četiri pisca opisuju jedan događaj i ti to isčitavaš
    kao da je Isus u zadnjim trenucima svog života
    izgovorio sve ono što su mu ova četiri pisca stavila u usta.
    A ovi pisci NISU bili prisutni vješanju Isusa,
    već su sve ovo, svaki za sebe, pisali 40 - 100 god. iza trenutka opisanog događaja
    na temelju pričanja, također ne očevidaca.

    Ako želiš i ako te interesira mogu ti poslat knjigu svjetski poznatog profesora
    koji proučava samo Novi Zavjet u kojoj je opisao kako je Novi zavjet nastajao.
    A napisao je još dvadesetak knjiga po toj tematici,
    sve prevedene na 20 - 30 svjetskih jezika.
    Nažalost, jedino ova prevedena na nama razumljiv jezik.

    avatar

    10.07.2020. (23:58)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @geo, nemaš koncentracije. Sva tri izvora se referiraju na temu kako su Židovi shvaćali riječ Otac
    Evo kako sam počeo: Evo teksta koji Boga Oca predstavlja u jednini: Eloi

    Imam ja hrpu protestantskih knjiga, hoćeš da ja tebi posudim. Išao sam dugo vremena kod adventista i baptista i dobro mi je poznat njihov logički sklop koji čak i očite argumente iz Svetog pisma 'prerađuju' i uklapaju u svoje hereze. To sam izučio do detalja. Imam i po tekama tekstova na tu temu. Dobar sam prijatelj i s Jehovinim svjedocima i zovu me, ali sam se posvetio pisanju i slikanju i ne pada mi napamet sad opet gubit vrijeme na to.
    Imaš li dva prijatelja fotografa. Zamolio bih te za jedan znanstveni pokus, ako ti nije teško. Dakle pođi s dva prijatelja fotografa i pokušajte slikati neku feštu, najbolje svatove (ponudite se besplatno).
    Ako ti uslikaš, recimo tortu, a jedan prijatelj uslika kolače i tortu, a drugi prijatelj uslika stavljanje torte na tanjure, ne znači da niste 'opisivali' istu svadbu. Tako je i s apostolima. Svi su ljudi različiti. Matej je bio orjentiran na Stari zavjet, pa je spominjao magaricu i mlado, Marko je bio orjentiran na budućnost, pa je spomenuo samo mlado magare radi simbolike koju su Židovi respektirali itd.
    Tako isto tebe zanima torta kao prikaz uspješnosti dobrog dizajna na torti, prvog prijatelja zanimaju kolači, pa je uslikao i kolače i tortu a drugi je prijatelj voli slatko pa je uslikao rezanje torte.
    I sad ti tvrdiš da je laž da su na svadbi posluženi kolači, jer ih ti nisi uslikao.
    Nevjerojatno
    PS. Tri evanđelja su sinoptička.
    Židovi su imali poseban način izražavanja. Ukratko primjer: dobro, bolje, najbolje oni su pisali kao dobro, dobro dobro i dobro dobro dobro. Nije to lako prevesti. Moraš znati puno jezika, čak i sanskrt da bi sve dobro razumio. Zato je bolje da vjeruješ onome kako je preveo Rupčić nego neki okljaštreni američki profesor koji zna engleski i hebrejski. takvih sam se naslušao.

    avatar

    13.07.2020. (01:13)    -   -   -   -  

  • tignarius

    Barti
    hvala ti na "razumjevanju"..::::)))
    a Geo?
    on je u potrazi za Tovarom...:::)))

    avatar

    13.07.2020. (11:37)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti, gore si, 09.07.2020. u 13:35, u po bila dana prepisivao dijelove NZ.
    I napravio si lapsus. stavio si da je navedeni posljednji citat Iv19,34,
    a to je ustvari citat Luka, 23:33-38
    Isti si kao i oni šta su stvarali NZ!!! :-)))
    Kad prepisuješ događaju se lapsusi.

    Ako nisi zna, NZ je nastao tako da je, tko god to bio, sjeo,
    uzeo ondašnji papir (što god to bilo) uzeo plajvaz (ili što je već imao na raspolaganju)
    i slovo po slovo, rič po rič napisao Evanđelje (ili neku Poslanicu)
    I tako je nastao prvi primjerak ilitiga ORIGINAL.
    I tako dobio jedan jedini komad tog teksta,
    a bilo je potrebno taj isti tekst razdijeliti na što više korisnika
    po raznim dijelovima Rimskog carstva.
    Da ne cjepidlačimo, kogod da je prvi napisao jedno Evanđelje,
    nije sjeo za kompjuter, napisao što je imao napisati
    i onda to odštampao u koliko je bilo potrebno primjeraka
    i to razdijelio svojim kompanjonima da to čitaju i proučavaju.

    Slijedeći primjerak (kopija originala) mogao biti dobijen jedino
    da netko opet sjedne i taj original PREPIŠE.
    Slovo po slovo, rič po rič, stranicu po stranicu!!!
    Na taj način su dobijena SAMO dva primjerka, jedan original i jedna kopija.
    A jasno ti je da je bilo potrebno puno, puuuunoooo više kopija.
    Poslije se nije više prepisivalo sa originala, već sa kopija,
    a kasnije sa kopijinih kopija, kopija, kopija,......!!!
    I to prepisivanje je trajalo do 1455 godine kada je Gutenberg odštampao Bibliju.
    Dakle, 1400 godina su ljudi prepisivali NZ.
    Mislim da ti je jasno da onaj prvi primjerak, original, nije sačuvan.
    Nema ni jedan prvo napisani dio NZ!
    Najstariji komadić ko zna koje kopije iz čitavog NZ,
    jedan komadić prijepisa stranice iz Ivanovog Evanđelja
    je iz prve polovine drugog stoljeća.
    Taj komadić je veličine kreditne kartice i to je dio stranice,
    obostrano ispisan, na mjestu u Ev. po Iv. 18:38,39.
    Ostali prijepisi su iz puno kasnijih vremena, i svi se razlikuju jedan od drugog
    i ne zna se koliko ima tih razlika.
    Većinom su to beznačajne razlike i nisu vrijedne spomena,
    ali ima i manje ili više značajnih razlika,
    kao recimo priča o prostitutki koju je Isus oslobodio. (Iv. 8: 1-11)
    Ta priča se pojavila tek u prijepisima u drugom mileniju, cca 1100 - 1200 godine.
    U ranijim prijepisima te priče NEMA.

    Svaka čast Rupčiću.
    Također je činjenica da je u prijevodu Zagrebačke Biblije 1968 g.
    sudjelovalo puno naših stručnjaka,
    vjernika i nevjernika na čelu s Jurom Kaštelan.
    Pitanje je što im je služilo kao materijal za prijevod,
    ako znamo da postoje hiljade rukopisa
    na grčki, na latinski i na mnoge druge jezike.
    A ne smijemo ni zaboravit bez čijeg amenovanja to se ne bi moglo dogodit !!! :-)))
    Ej, hiljadudevetstošezdesetosma je godina!!! :-)))

    @tigi, evo što sam našao!!! :-)))

    avatar

    13.07.2020. (19:20)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Mislim da je neki Škot pronašao lani pola ILI TREĆINU Matejevog evanđelja. Original. Bila takva vijest, to nisam mogao provjeriti. Sad se to proučava.
    Rupčić je pjesnik i genije. Dovoljno je pročitati kako je preveo Hvalospjev ljubavi. Neopisiva ljepota. Pa to tako ne zvuči ni na hebrejskom. Nevjerojatna ljepota kazivanja.
    1Kor 13
    Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao - ništa sam! I kad bih razdao sav svoj imutak i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao - ništa mi ne bi koristilo.

    avatar

    14.07.2020. (23:17)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti, nemoj "mislit"!!!
    Navedi di si to pročitao, kako se zove taj pronalazač,
    di je to našao, ko to sada proučava,...... itd.

    Ja ću ti isto navesti za svaki podatak koji iznesem.
    A ovaj "moj", kako ti reče "okljaštreni američki profesor"
    bi taj "tvoj" pronalazak spomenuo,
    jer bez njega ništa ne može proći
    ako to ima veze sa izvornim kršćanstvom.
    Na primjer, među nekolicinom i on je pozvan
    da iskaže svoj sud o pronađenom Judinom evanđelju.
    Proguglaj ga: Bart D. Ehrman

    Naravno, ne može svatko biti dobar prevodioc s jezika na jezik.
    A glede Rupčića, ne sumnjam da je znao zanat, svaka čast,
    ali moja tema nije pjesničko-teološki aspekt Novog i Starog zavjeta.
    Riječ je o historijskom, faktičnom pogledu na NZ.
    U prethodnom komentaru osvrnuo sam se i iznio nekoliko činjenica
    koje si ti jednostavno preskočio.
    Nije tvoj stil da bježiš od rasprave!!!??? :-)))

    avatar

    15.07.2020. (11:03)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Nešto radim, moram završit jednu sliku, a nisam baš zdrav.
    Na da mi se otvarat.
    Postavio si potpuno isto pitanje, a imaš opširan odgovor na svojem blogu. Ja sam postao totalno zaboravan pa te razumijem. Još jedino pamtim savršeno bibliju. Bog dao, nisam ja kriv.
    Čim stignem naši ću na tvom blogu odgovor.

    avatar

    16.07.2020. (22:04)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti, da ti pomognem ...... to o čemu smo pričali (magarci!)
    nije bilo na mojem blogu već kod @tigija i to
    u komentarima na njegov post SVIJET U KOJEM ŽIVIMO od 18.09.2019.
    Tamo ćeš sve naći.

    I to da si pogrešno prepisao Zah, 9:9
    "recite kćeri sionskoj:
    Evo, kralj tvoj dolazi k tebi,
    ponizan i jaše na magarici
    i na magaretu, mladu magaričinu"

    Dodao si dva puta "i", a onda rečenica ima sasvim drugo značenje.

    Ali bez obzira na to, oni citiraju što je Isus reko.
    Mt. 21: 2,
    posla Isus dvojicu učenika govoreći:
    "Pođite u selo pred vama i odmah ćete naći privezanu magaricu i uz nju magare.”
    Dovedu magaricu i magare te stave na njih haljine i Isus uzjaha na njih.

    Mk. 11: 2, 7
    "Hajdete u selo pred vama.
    Čim u nj uđete, naći ćete privezano magare koje još nitko nije zajahao. Odriješite ga i vodite.”
    I dovedu magare Isusu, prebace preko njega svoje haljine i on zajaha na nj.
    Lk. 19: 30, 35
    "Hajdete u selo pred vama.
    …naći ćete privezano magare koje još nitko nije zajahao. Odriješite ga i dovedite.”
    I dovedoše ga Isusu i staviše svoje haljine na magare te posjednuše Isusa.

    Dvojica su čuli od Isusa jedno, a treći je čuo sasvim drugo,
    a što se nikakvim kolačima ne može objasniti.

    Objašnjenje je jednostavno:
    ili je Markov i Lukin opis historijski istinit, a Matejev nije.
    Druga solucija je: Matejev opis je historijska istina, a Marko i Luka nisu dobro čuli ni vidjeli.
    A možda je historijska istina nešto treće:
    u igri bio i još jedan tovar kojeg niko nije spomenuo!!!???
    I frigaj blog - čuvaj zdravje!!

    avatar

    16.07.2020. (23:48)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti OVAJ je žešći od tebe.
    Ovo predavanje dao u Splitu prošle godine,
    a ja tek sada čujem za njega!!!

    I sve veže uz Bibliju!!!

    Čovik je profesor u Kanadi!!!
    A na youtube njegovih predavanja koliko ti duša hoće.

    avatar

    26.07.2020. (00:05)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Pratim odavno. Kod Adventista sedmog dana sam godinama išao i jako su rado poslije njihove službe raspravljali sa mnom. Nije im bilo lako.
    Tvrdoglavi su, drže se svoje nauke, džaba što im prezentiraš dokaze iz biblije. Kaže nema čistilišta. Na tu temu odmah im spomenem iz Makabejaca gdje piše da Bog kaže da se mole za mrtve. Pa ako se mole za mrtve, majke ti mile, znači da ima čistilišta, ali džaba, izvrdaju, te loš prijevod, te ovo te ono.

    avatar

    28.07.2020. (17:38)    -   -   -   -  

  • geomir

    Nikako mi nije jasno kako svih vas Bog trpi!?

    Najprije njegov izabrani narod nije pripozna njegovog sina
    već ga je dao razapeti kao kriminalca.

    Posli toga Pavao, žestoki protivnik Isusove ideje,
    priobraća se u njegovog sljedbenika i počinje širit tu ideju
    da bi posli 400 godina kršćanstvo postalo službena religija Rimskog carstva.
    Svi drugi Bogovi, a bilo ih je koliko ti duša hoće, zaboravljeni,
    a njihovi kipovi, crkve i sve šta je na njih podsjećalo, uništeno.

    Posli cca 200 godina sjetili se neki da kopiraju kršćane,
    i čak uzimaju iste temelje i grade svoju priču
    i Boga zovu Alah.

    Posli još cca 400 godina katolici se raspolovili na kršćane i pravoslavne.

    A onda posli još cca 500 godina i kršćani se raspadaju u nekoliko grupacija:
    protestante, kalvine, baptiste, mormone, evangeliste, jehove,...... itd.

    A bidan njegov narod još uvik viruje u njega i misli da je "njegov" narod!!!

    I naravno, za tebe, svi su u krivu samo je vaša grupa u pravu!!

    Da mi je čut ča Bog misli!???
    Ovo mu je raspad sistema!!
    Kad On misli poslat interventne snage!???

    Valjda nas neće dirat, jer smo mi baren pošteni:
    odma smo rekli da ne virujemo u Njega!! :-)))

    avatar

    28.07.2020. (23:24)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Mislim da će do Božića Isus doći, ali kao opomena pred konačni dolazak. Svakoj duši na svijetu će jedno petnaest minuta pokazati stanje njegove duše. Pokazat će i čemu u tom momentu duša pripada, neki će otić u raj, neki u čistilište, neki u pakao, kako tko, bit će kao da je svaki čovjek umro. Nakon tog događaja, nakon 15 min. sve će se vratiti na staro. Eto i ti ćeš pričat s Isusom, rekao si da ćeš se obratiti ako vidiš Isusa. Vidit ćemo držiš li do svoje riječi. Ne samo da ćeš Njega vidit nego ćeš vidit i kompletno stanje svoje duše. Eto neki svećenik kaže da će to biti već do Božića, a ja očekivao negdje do 25ete.
    Duh hoće jedinstvo kršćana, a ljudi se podijelili po pitanjima dogmi i hereza. Mislim da je bitno željeti jedinstvo i molit se za to, i jedinstvo je već tu.
    E neću reći kojim molitvama će doći do ovog izvanrednog događaja kojeg vidioci zovu Velika opomena. To će biti po meni najveća milost za čovječanstvo iza Uskrsnuća.
    PS. Za pale političare i moćnike ovoga svijeta ovo neće značiti ništa, tražit će objašnjenja kroz smiješne izlike, brzo će se pregrupirati, ljuti na Boga, pa počinje pakao na zemlji

    avatar

    29.07.2020. (08:25)    -   -   -   -  

  • geomir

    @barti, Ja ozbiljno, a ti se šališ!

    Kažeš "do Božića", pa će ispast kao kad Isus kaže:
    "Zaista, kažem vam, neki od ovdje nazočnih neće okusiti smrti
    dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi sa svojim kraljevstvom." (Mat.16: 28)
    ili
    "Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima!
    Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude." (Mar. 13:29,30)

    Isus ovo obećao prije 2000 godina i ..... mućak.
    Ništa se nije dogodilo.

    I sada ti neodređeno proričeš, a očito ne znaš što, kako i kada će se dogoditi!

    Božić će doći i proći i..... što onda kad se NIŠTA ne zbude!!???

    A ja ću svoju rič ovjerit kod bilježnika.
    Ti trebaš da mi daš konkretne pokazatelje po kojima ću znati da se TO dogodilo.
    A ne "mislim da...", "eto neki svećenik...."

    Kako ću prepoznat Isusa? Na koji jezik ćemo se razgovarat?

    avatar

    29.07.2020. (10:40)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Kako ćeš prepoznati Isusa. Tako što ćeš biti pored njega kao mali mrav.
    Haha.
    Opisao sam kako će to biti, a kad će biti to nitko ne može znati, osim ako nekome bude dat dar, ali i to će biti približno. Nitko ne zna dana ni časa, znači netko može znati mjesec i godinu.
    Izgleda da će uskoro proći i ovaj naraštaj kao što je prošao i onaj prije Potopa.
    Ako hoćeš znati detalje čitaj Marina Restrepa, on je to doživio.
    Čuj kako ćeš upoznati Isusa. Tako što će ti Isus priopćiti svaki važan detalj iz tvog života, osobito one detalje i misli koji su te odveli na neke stranputice. Sve će ti pokazati, od djetinjstva pa do danas. Kad Isusa sretneš onda znaš, to je toliko dojmljivo da nećeš postavljati nikakva pitanja nego ćeš biti pozvan na ispovijed kad ti se priopće svi tvoji teži grijesi. To je to.
    Citati koje si naveo odnose se na Dolazak iza Uskrsnuća i nadalje u bližu i dalju povijest.

    avatar

    29.07.2020. (22:32)    -   -   -   -  

učitavam...