Komentari

idragi28.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • eum

    "Nemoj bježati u tu noć, ne skrivaj se u svojoj tami. Stani na trenutak i osjeti da je
    Božje srce blizu tvojeg obraza. Dovoljan je samo jedan pokret glave da osjetiš kako
    ono tuče – i da tuče iz ljubavi prema tebi. Neka se tako dogodi svakomu od nas.
    Kada smo milosrdni onda se nalazimo u Božjoj neposrednosti, On nas tada dotiče
    svojom ljubavi. Zato smo pozvani činiti milosrđe".

    avatar

    21.02.2020. (23:30)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    čuti glas našeg Gospodina, to je velika milost

    avatar

    22.02.2020. (10:44)    -   -   -   -  

  • Boris

    EuM, sve biblijske priče čine Jedno - Jedinstvo. Vrte se oko jednoga Centra - Središta Svijeta. A to je Isus Krist.Ovo je nastavak svih naših ranijih priča, koje nikada nisu dosadne - te priče. Nažalost, krivo smo "nasađeni" , jer je kod ljudi usađena paradigma : kada kažeš "priča ili bajka ", onda mora da je to neistina. Svaka priča ima svoj duboki smisao ( korijen ) i potječe od nekud. Svaka priča ima svoju vjerodostojnost u životu. Iz vlastitog iskustva znam da sam veliki dio svog života proveo u uvjerenju da je " bezuvjetna ljubav " bajka u svakom pogledu. . Nitko me nije mogao uvjeriti da je to istina, i nitko me zaista i nije uvjerio. Ali sam se zato uvjerio u to sam. Ljubiti Krista je bezuvjetna ljubav, jednako kao što on ljubi mene. Ako to nije tako, onda to nije to o čemu pričamo. Što to znači u detaljima - drugi je dio teme.

    Ovo što si rekao za Pavla, u predhodnom postu komentara, to je vrhunski dio ove priče. To je književno i pravno remek dijelo svijetske literature, kada govori tko je mudar i plemenit, što je križ, i kada sve to kopernikanski obrne u svoju suprotnost ? Koja je to rječitost i pravna vještina !!! A znamo dobro što i tko je bio Pavle prije toga.

    avatar

    22.02.2020. (11:47)    -   -   -   -  

  • teuta

    Milosrđe? To je riječ koja na žalost sve se manje koristi u govoru a što je najgore u praksi još manje.
    Pa ipak, ili možda upravo zbog toga, moramo što više govoriti o milosrđu među ljudima.

    LP dragi prijatelju:))))))))))

    avatar

    22.02.2020. (13:36)    -   -   -   -  

  • Boris

    @teuta, nažalost, ta riječ - " Milosrđe ", vrlo se rijetko konzumira
    u praksi, čak bi mogao reči da se ismijava. Istina je da ona ima vrlo veliki spektar djelovanja, izgleda složeno, a u biti je vrlo jednostavna. Ta riječ se često upotrebljava u zamjenu za samog Isusa Krista. Isus = Milosrđe.

    Malo jednostavniju predodžbu o tome dobijemo ako napravimo usporedbu između "Sebeljublja" sa " Svetom Ljubavi ". Kaže se ovako :
    Sebeljublje vidi samo svoju korist, tuđe greške, u srcu zadržava sve što mu je nažao učinjeno, brzo se srdi, bdije nad svojim pravima, ostaje pri svom mišljenju, odbija prihvatiti tuđe poglede, oholi se nad svim dostignućima, pa tako i u duhovnom napredku, odbija svaki križ, kušnje vidi kao prokletstvo, zavidi drugima na sreći , ne dopušta milosti da se izlije iz njega, moli samo za svoje potrebe, etc.

    Za Svetu Ljubav kaže se : Motiviran za Boga u svakoj prilici, vidi sebe kao nesavršenog, traži usavršavanje kroz ljubav, svakog smatra poniznijim od sebe, milosrdan i oprašta, strpljiv, brine za tuđe potrebe, nudi svoje mišljenje, ali sluša i tuđe jednako ih cijeni kao i svoje, prihvaća da sve dolazi od Boga, sve dobro dolazi kao milost, predaje se križu kroz ljubav, križeve vidi kao milost za obraćenje drugih, prihvaća Božju volju s lljubavlju u srcu, uzdaje se u Boga da će sve izaći na dobro u svakoj situaciji, etc.

    Božje Milosrđe možemo prikazati na jedan književni način : " Moja skrb, moja Božanska volja za vas je poput velike tapiserije koju ja, tkalac, počinjem tkati pri samom vašem začeću. Kroz cijeli vaš život dizajniram boju niti i mjesto na kojem ću je utkati da bi stvorio umjetničko dijelo vašega spasenja. Kada odbijete predati mi se, vi tako izvučete nit iz njezinog mjesta. Tada, ja, Umjetnik, moram dizajnirati novu tapiseriju kako bi opet sve izašlo skladno... bez vašeg predanja vi ste poput slomljene alatke u rukama majstorskog drvodijelca...Kada mi se predate vi kažete da se pouzdajete u mene da vas vodim...Ne mogu odoljeti takvom čovjeku. Moja ljubav u cijelosti grli takvu dušu i ja sam sjedinjen s njom. Zato vam kažem, vaše pouzdanje je sve. Vaše pouzdanje je vaše predanje."

    U ovim riječima ( primjerima ) možemo prepoznati što je milosrđe ???

    avatar

    22.02.2020. (16:08)    -   -   -   -  

  • teuta

    Boris...Možemo, itekako možemo. U biti nije problem toliko u tome da li prepoznajemo pojam milosrđe već u tome što ga mnogi ne znaju ispravno definirati i koristiti...

    avatar

    22.02.2020. (20:46)    -   -   -   -  

  • Boris

    EuM, evo i danas, na misi, propovijed upućuje, što je rečeno u Korintu o Božjoj mudrosti " : Uništit ću mudrost mudrih i odbaciti razum razumnih".

    O čemu se radi : Očito je da je Bog pretvorio mudrost ovoga svijeta u ludost. Naime, Svijet nije u Božjoj mudrosti upoznao Boga mudrosti, pa se s ludošću propovjedanja svidjelo Bogu da spasi one koji vjeruju. To se događa danas, to se je događalo i u prošlosti. Ti propovjedaš danas " ludost " najmanje 13 godina ( možda i više ) , dok te mudri izbjegavaju ili ... Naime,, Bog je izabrao ono ludo iz svijeta da posrami mudre, i Bog je izabrao slabe iz svijeta da posrame jake, i Bog je izabrao neplemenito iz svijeta i prezreno, i one koji nisu ništa da ponište one što jesu, da se pred Bogom ne bi hvalilo ni jedno tijelo nego : " Onaj koji se hvali , neka se hvali Gospodinim " !.

    Dok su se Židovi pozivali na znakovlje, Grci na mudrost ( filozofija ), dprvi kršćani pozivali su se na Krista raspetoga, koji je Židovima bio znak spoticanja, narodima ludost, a onima koji su pozvani na Krista, Božju silu i Božju mudrost..

    avatar

    23.02.2020. (11:28)    -   -   -   -  

  • Boris

    EuM, Bog te blagoslovio, otvorio ti je radno mijesto, i ne boj se otkaza !

    avatar

    23.02.2020. (11:39)    -   -   -   -  

  • eum

    @Boris
    , vec mi stari prijatelju, hvala ti na rijecima potpore jer rijeci mudrosti u Kristu stoluju sa desna Stvoritelju i oslonac su svim vjernim odabranicima njegovim. Biti u stadu bozjem velika je cast i zadaca opravdati to povjerenje... Nadam se da si gledao pobjedu naseg Vinka na voisu. Veceras na prvom p u 21.30 pocima serijal Isusov zivot. Nek zivi ljubav...lp

    avatar

    23.02.2020. (12:31)    -   -   -   -  

  • Boris

    EuM, ne samo što sam gledao, nego sam zajedno s mojom snahom predmjevao ( gotovo znao ), da će on biti pobjednik. Puno mi je elemenata ukazivalo na to. Ne samo njegov vokal nego i njagova skrušenost ( skromnost, poniznost), a imao je i pravog mentora " vragolana ". Pratio sam redovno cijeli serial.

    Da, ovaj serijal, predpostavljam, bit će užitak gledati, ako ovi suvremenici ne izmisle nešto " novo ". Novo da, ali podrazumjeva - u skladu s razumom. Prijatan ručak !

    avatar

    23.02.2020. (13:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...