Komentari

la-bruja.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • jelen

    A joj... randezvous u cik-zore? :-S Možda kad smo mladi ne razumijemo vrijednost spavanja... iako ja sam uvijek nekako znao da je san najbolja meditacija, što je naposlijetku i sam HH Dalaj lama potvrdio.

    P.S. ti si fazan. To jest ne ti, nego tvoj totem je fazan. Nije zezačina.

    avatar

    14.02.2019. (17:31)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @jelen;
    Kao prvo, slažem se za ovo o snu/meditaciji. :)
    A dogovor je bio rani jer se poradi škole i učenja ne bi danas vidjeli. A ne može to tako. :D
    (A ne idu ni u istu osnovnu, zamisli.........današnje generacije....to sve neobično i drugačije :D)

    Fazan.
    Hm.
    Muški ili ženski?
    Recimo ženski.
    Riječju; kokoš.
    Hahahaaaaa :)))))))))

    Ne može čovjek sudbini pobjeći.
    Moguće da si u pravu! :))

    avatar

    14.02.2019. (19:10)    -   -   -   -  

  • easy

    sretno ti sve..nakon gubitka nekog dragog osobito tražimo ljubav. a dobro, nije loše niti u paru. ali lijepo je biti i sam. sabrati končiće.ako nikad nisi bio potpuno sam onda te odalami po glavi. i počinje ta unutarnja komunikacija. ime bloga.:)
    klinci gubitak ne pokazuju na van. obično gutaju u sebi. klinci su još premladi za nered. vole izvjesnost i poznate situacije. obično naglo kreće to iskustvo osamostaljenja kad nekog dragog izgube. za razliku od odraslih oni se ne fokusiraju na sam gubitak nego na ono što slijedi nakon toga, što bi oni mogli dobiti za uzvrat. to mi se čini kao mnogo zrelija nakana jer je bazirana isključivo na sadašnjem trenutku. postavlja se pitanje treba li ih previše opterećivati razgovorima ili ne. svatko je ipak tu poseban. a i sve što je bilo prije, sve navike, one na neki način gube smisao..vrlo važno je za njih da i dalje imaju osjećaj sigurnosti. čisto zbog krhkosti i nezrelosti duše. važno je da imaju pored sebe osobu koja im to na neki način nudi. ja bih to nazvala zastoj. zastoj u
    jednoj točki. i zatim razrada trenutačne teme, neko vrijeme pratiti nove
    izazove sa kojima se treba pozabaviti. a istovremeno onaj unutarnji
    kontinuitet pokušati gledati sa distance.
    teško je to opisati. dobro je biti u društvu u svakom pogledu. u tim trenucima je najvažnije ne biti previše sam.

    avatar

    15.02.2019. (09:13)    -   -   -   -  

  • jelen

    wikipedija kaže ovako:

    Obični fazan (lat. Phasianus colchicus) ptica je koja pripada porodici fazanki i redu kokoški. Njegova domovina je Azija, između ekvatora i do 50° sjeverne zemljopisne širine u sibirskim stepama. Prema povijesnim podacima fazani su došli iz Azije u Europu posredstvom starih Grka, a u naše krajeve preko Rimljana.

    Inače sad je moguće čuti fazane kako "kukuriču" i poprate to glasnim lepetom krila. To je znak proljeća.

    avatar

    15.02.2019. (21:01)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @defoe;
    da.....
    kao prvo, hvala ti, zaista si mi lijepo napisala! Naročito ovo o djeci i gubitku.............

    Lijepo je , odnosno specifično svako na svoj način, biti sam ili biti vezan. Ali, iako ja zaista do sada cijeli svoj život (tamo od neke pubertetske sitne godine naovamo) jesam s nekim partnerom, ni sada nisam sama. Ovo je sad drugačije os svega, kćer i ja same. Dvojac. To je sad nešto potpuno drugo. I ja sam sada , na neki način izgubila snagu, i čak otpustila nju. Vidim to, ali se ne mogu povratiti natrag, u isti način, ne postoji više taj i takav.

    Podsjećam samu sebe na neke svoje teenagerske godine , u kojima odjednom jedva da hajem za društvo i njegove nametnutosti (npr. posao) i bojim se da taj moj nemar ne zarazi dijete.
    Jednostavno, ne mogu glumiti da marim, kad ne marim.

    A nije to dobro za dijete. Ono treba polet, neokaljanu nadu, neupitan smisao.
    Izgubila sam budućnost za sebe, ali i kao da sam izgubila budućnost za nju.
    Iskreno.
    Možda ne bih smjela tako pisati.
    Možda kenjam kvake.

    Ali, budućnost, sve i da je sjajna kao najsajnija zvijezda, kao dvorac iz bajke, kao blistavo i čisto sunce na plavoj pozadini neba, ne može , NE MOŽE! zadobiti više nikada nikakvu pravu vrijednost.
    Ima na sebi mračnu mrlju, Žigosane smo do zadnjeg otkucaja srca u ovom tijelu.

    avatar

    15.02.2019. (23:45)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @jelene, nemoj me zezati!! :)))Pa nije baš jako bitno što zoolozi kažu za fazana. :))
    Odnosno, važno je samo utoliko što su životne navike i izgled, sveukupno ozračje koje neka zvjerka nosi sa sobom, naravno utjecale na ideju što određeni totem predstavlja, koje vrijednosti u duhovnom smislu nudi, štiti.

    Pa ti tako odtavljam linkovlje:
    fazan

    jelen

    I još da velim da je moj muž definitivno medvjed, konstatirala sam to bez čitanja, a vidim da se i njidovo objašnjenje slaže.

    ....e sad......moram ići!

    avatar

    16.02.2019. (00:05)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @jelen;
    Obavljeno, pa više ne žurim (dok baterija ne krepa). Vidim, linkovi, mamicuim, ne rade. Ne znam zašto, pokušat ću sutra iznova.

    Čini mi se da su značenja ispravna.
    Ne želim javno više od toga komentirati. :>

    avatar

    16.02.2019. (00:27)    -   -   -   -  

  • Sialia

    Praćenja i promatranje djece u pubertetskoj dobi, a vezano uz gubitak roditelja su uputila da djeca upravo zbog specifičnosti dobi ( u kojoj im je iznimno važno društvo vršnjaka) kroz traumu gubitka roditelja mogu u psihološkom smislu izaći potpuno " očuvani". To ne znači da neće tugovati , ali postoji velika vjerojatnost će "lakše" proći kroz traumu nego da nisu u toj spec. dobi ( ili da prijećiš tu potrebu). Naravno da su stvari i individualne. Ako ovo nisi znala onda (a možeš si malo pretražiti po netu) intuitivno donosiš dobre odluke. Naravno da se sve odvija pod tvojim budnim okom. Ne bi bilo dobro da je blijeda, ukočena, zatvorena u sobi u kojoj sluša " mračnu" muziku i neprestano tako.

    Toliko. Pozdrav.

    avatar

    16.02.2019. (06:18)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @Sialia;
    koliko vidim iz njezinih riječi, ona sa svojim frendovima sasvim malo, ili skoro pa nimalo, ne govori o tati. A budući da se danas klinci upoznaju preko instagrama, preko braće i sestara od prijatelja i prijatelji prijatelja i sa klizanja...itd.....pa i iz drugih škola, postoji mogućnost da neki od njih su možda tek načuli da joj je tata umro (ili niti ne znaju), ali nitko niš ne pita, ne komentira se, i to joj u cijelosti odgovara.
    'Mrzim da me pitaju - onda se rastužim, pa mi se plače, a NEMA ŠANSE da plačem pred drugima'.
    I onda, velike brige tko je s kim, koji dečki su kakvi i tak...i taj neki dečec s kojim je, čini se dobrica, sve to nekako jako dobro i jako energično i puno zbivanja......... a da ne spominjem veliko uzbuđenje ...tamo neki piju, puše, cigarete, vape, trava...onda ima i gorih stvari, i sve to tu lebdi uokolo zanimljivosti i opasnosti odrasloga svijeta.

    Taman je počelo u pravo vrijeme, sreća u nesreći.
    Pozdrav!

    avatar

    16.02.2019. (08:54)    -   -   -   -  

  • Sialia

    Djeca njezine dobi joj u ovom trenutku mogu dati i daju ono što nitko ne može. Koliko god nadaren odrastao bio. To može puno pomoći.
    Naravno sigurnost koju dobiva od odraslih je nužno potrebna. Dobro je da sad ima veću osobnu moć nego ju je imala prije par godina.

    avatar

    16.02.2019. (09:21)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @Sialia;
    slažem se s ovim što kažeš.
    U ovoj situaciji ja sam najslabija karika.
    (Razumljivo.
    Nije da se opravdavam, ali čovjek ipak je sam, uz sve frendove i obitelj, Živiš sam, a posla je puno, puno, puno...pa onda umor, tuga, sve se izmješalo u jednu veliku masu, i tako to valjam i valjam pred sobom. I kužim da joj trebam malo više, jednu nijansu više nego dajem, nego imam za dati.
    Nije to tragična količina nepažnje, govorimo o nijansama.)

    avatar

    16.02.2019. (09:25)    -   -   -   -  

  • Sialia

    Ne.
    Krivo me razumiješ.
    To nema veze s tobom nego s onim što se događa u djetetovom mozgu, a vezano je za razvoj.
    Naprotiv jako je dobro što si je vozila na sudar. Ona sama u sebi ima svoj put i način nošenja ti si samo pomoć. Koliko mogu kroz komentare objasniti.

    avatar

    16.02.2019. (09:32)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @Sialija.
    Ne, krivo ti razumiješ mene. :)

    Da, vezano uz dječji razvoj, sretna je okolnost da su razvojni utjecaji tj. potreba za vršnjačkim društvom stigli u pravi čas, kada su odigrali (to jest odigravaju) i svoju sekundarnu ulogu (u njenom slučaju) koja je probavljanje tuge što je otac umro.

    U cjelokupnoj sumi situacije, kada pogledamo mene i nju zajedno kao cjelinu, taj sekundarni razvojni benefit (iz mojeg ugla gledanja) je primaran (iako razumijem da je produkt njezinog razvoja, kako ti kažeš 'onoga što se događa u djetetovom mozgu').

    I zato kažem da sam tu , prema njoj, ja najslabija karika. Jer osjećam (a zato što su suprugovom smrću neke stvari postale osvjetljene svjetlom istine, pokazalo se koliko su beznačajne) koliko su neke stvari postale nevažne, (iako ih ona u svom dječjem gledanju nije doživjela takvima), i ja joj sad teško pružam potporu negdje gdje se naša viđenja razilaze. Sve to je na nivou osjećaja, a ne verbalnom. Ali se dakako , 'osjeti u zraku'.

    avatar

    16.02.2019. (09:41)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    I naravno da je dobro da sam je vozila na sudar. :)))

    avatar

    16.02.2019. (09:42)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ne bih je vozila, da nisam tako mislila. :)))

    avatar

    16.02.2019. (09:42)    -   -   -   -  

  • easy

    privremeni je taj osjećaj kod tebe, vjeruj mi. dovoljno si jaka i lucidna čim o tome ovako pišeš. ponosna sam na tebe,..:))

    avatar

    16.02.2019. (10:45)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    @defoe;
    hvala. :)
    No, jedan trenutak sam recimo u redu, drugi sam bez snage , u suzama, potpuno suprotnog naboja osjećaj.
    A najgori trenutci su kada mi se zakvači ideja, pa me opsesivno goni, da sam ovo ili ono u tom i tom trenutku trebala učiniti drugačije, i žao mi je da nisam, a ništa se ne može učiniti. To je baš užasno stanje.

    Prisilna pozicija: 'izvoli, živi, i gotovo'

    avatar

    16.02.2019. (14:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...