Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Kunigunda

    Ovo je kao štand političke pozamanterije : svatko prodaje svoje a kupci odlučuju kupiti ono što im odgovara.

    avatar

    12.12.2016. (11:24)    -   -   -   -  

  • borgman

    dakle. po ustavnom sudu, kojega čine najbolja pravna lica države (bar bi tako trebalo), ja sam sudjelovao u građanskom ratu, pa onda u ratu za nezavisnost.
    Dakle, opalili su aboliciju bez presedana na sve zločine, sa svih strana, do tog datuma.
    Ma bravo.
    Pljunuli su u lice svim momcima i njemu prvome koji je vjerojatno mislio kako zasigurno ne sudjeluje u građanskom ratu

    https://en.wikipedia.org/wiki/Josip_Jović

    Još malo pa slijedi za dnevnopolitičke potrebe još jedno uštimavanje povijesti. Zašto taj datum ne bi bio dan međunarodnog priznanja Hrvatske? Moglo bi se još toga potrpati pod tepih.

    avatar

    12.12.2016. (14:33)    -   -   -   -  

  • Moslavac

    Neovisno o datumu, to je po svim kriterijima bio građanski rat. Bez obzira na datume, u ratu su na suprotnim stranama bojišnice stajali državljani jedne države, a to je školski primjer građanskog odnosno secesionističkog rata.

    Ne razumijem zbog čega toliki otpor prihvaćanju nečega toliko očiglednog. Je li samostalna Hrvatska manje vrijedna ako je samostalnost izborena građanskim ratom?

    Tuđman i vrhuška tadašnjeg HDZ-a imali su dobrih razloga govoriti o agresiji da opravdaju, po mnogim pokazateljima, ako ne dogovoreni, a ono pod sumnjivim okolnostima započeti rat. Možda bi bilo dobro upitati se zašto nikada nije proglašeno ratno stanje, što bi, da je izvršena agresija, bilo normalno.

    Prvi hrvatski poginuli branitelj je Srbin Goran Alavanja, a ne Josip Jović. Budući da je Tuđman bio sretan što mu žena nije ni Židovka ni Srpkinja, može se samo zamisliti koliko bi bio nesretan da ostane zabilježeno da je prvi poginuli hrvatski branitelj bio Srbin!! Zato je povijest malo "frizirana".

    avatar

    12.12.2016. (15:22)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @Moslavac, izvrstan komentar, samo bih ove posljednje navodnike premjestila na malo. ta naravno da je Tuđmanu i njegovoj grupi razbojnika falsifikatorsko svođenje povijesti i događaja na simplificiranu jednostranu agresiju bio alat za skrivanje i opravdanje vlastitih prljavih poteza i nemalog (su)dioništva u razmahanom Miloševićevom ludilu. a takvih netransparentnih epizoda nije bilo malo, od slučaja spomenutog Alavanje (i Pilselov tekst propituje dogmu o početku rata, itekako na mjestu), Jovića koji je poginuo od metka ispaljenog sa hrvatske strane u simbolično proročanskoj gustoj magli koja je tada na Plitvice pala, pa slavnog trojca (Vukojevića, Šuška i Glavaša) koji je ispalio granate na Borovo Selo u cilju namjernog provociranja sukoba, potom likvidacije časnog čovjeka Kira jer je odbio u tome sudjelovati jasno čitajući njihove zloćudne ratoborne namjere, do pljačkaških prepada na skladišta oružja u stilu Bonnie&Clydea pod izgovorom "oslobađanja vojarni" itd. mir naprosto nije imao šanse. igrom nesretne sudbine ratoborni nacionalistički psihopat na čelu jedne nacije dobio je parnjaka u sumanutom nacionalističkom egomanijaku na čelu druge i rat je mogao otpočeti. eskalacija s ostrašćenih riječi na krvava djela, od Gazimestana, potpaljenih nacionalizama, 14. izvanrednog kongresa SKJ, prvih višestranačkih izbora, srpskih nemira i pobune (Balvan revolucije), do oružanih incidenata i konačno uvijek užasnog rata - gledajući unatrag, danas se jasno vidi da je sve vodilo (da smo vođeni) u krvavi sukob koji se, da je bilo imalo sreće, volje i pameti na obje strane, mogao i trebao izbjeći. no nije bilo ni jednog ni drugog ni trećeg. a kao i u svakom ratu, postoje razne faze rata, stvari nikad nisu jednostavne niti crno-bijele, kolikogod ih zaraćene strane nastojale takvima prikazati (svaka naravno u svoju korist, zbog mobilizacije, zbijanja redova, iskamčivanja odštete, itd.). bio je taj rat i građanski i secesionistički za nezavisnost i agresija i štošta drugo uz to.
    svakom trezvenom je jasno da je pravo na samostalnost temeljno i legitimno pravo svakog naroda i da hrvatska samostalnost izborena pa i ako građanskim ratom ne gubi na nikakvoj vrijednosti, ali u tom slučaju na vrijednosti gube profiteri ovih nacionalnih Istina i Svetinja o ratu (makar one bile i čista laž). i zato ih ne dopuštaju propitivati. samo veličati! (identično kao nekoć SUBNOR svoje mitove). jednom već rekoh: Laž je (p)oživjela i danas je znamo kao institucionaliziranu Istinu Nacionale. za njenu dugovječnost jamče elite političkih i kulturnih štetočina i njihovo militantno krilo u vidu šatoraša s plinskim bocama pod visokim pokroviteljstvom države, kao i kronično nerazmišljajuća sljedba.

    @borgman, pljunuli su u lice svim časnim ljudima, ali precizirajmo čime. ovim što i sam podcrtavaš - aboliranjem zločina (ciljanim prilagođavanjem tj. rezanjem težine ratne kategorije - da bi srezali težinu kazne za (Glavaševe) zločine u ratu, baš kao da su to kakve hlače na krojačkom a u ovom slučaju pravničkom stolu). iako se danas iskristaliziralo da su mnogi u tom ratu imali zloćudnije motive (počevši od kolovođa), rekla bih da Moslavac dobro primjećuje, i da uvreda za svakog časnog branitelja i uopće građanina ove zemlje ne leži u kategorizaciji rata, jer svakom časnom i neokaljanom bi trebalo biti potpuno nebitno kako se rat naziva ako se u njemu borio iz ispravnog razloga - a taj bi bio da je Hrvatska na referendumu o hrvatskoj samostalnosti izglasala izlazak iz Jugoslavije i to joj nitko nije imao pravo priječiti silom.

    @Annaboni, gorka je ta stara spoznaja da je ljudski život na koncu također samo predmet cjenkanja i trgovanja.

    avatar

    13.12.2016. (10:39)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Ima u toj podjeli, građanski i međunarodni rat, još jedna kategorija o kojoj se šuti. Bio je to često i među sjedski ili među komšijski rat u kojem su se rješavali neki međususjedski sukobi koji su tinjali ispoda tanke politure dobrosusjedskih odnosa.

    avatar

    13.12.2016. (11:05)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, itekako! to je ono "štošta drugo" što je proklijalo na plodnoj bazi kojekakvih obiteljsko-nukleusnih-susjedskih-kvartovskih psihopatologija, međuljudskih-međususjedskih odnosa i/li osobnih psihopatoloških poremećaja. ne jednom u povijesti ljudske vrste je ne jedan obračun motiviran "sitnom" osobnom osvetom, koristoljubljem, ljubomorom, zavišću, plemenskim zakonima, obiteljskom mitologijom i sl. - našao savršen alibi (kamuflažu i opravdanje) u okviru veće/masovne/opće mobilizacije i borbe "za našu stvar".

    avatar

    13.12.2016. (23:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...