Komentari

alenzoric.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


 • Anandam

  Lijepi su ovi stihovi. Uskočiti u unutarnju tišinu zaista znači potpuno izići iz ovog tmurnog svijeta tumačenja i odnošenja prema sebi i od sebe. Unutarnja tišina je oganj i silni vjetar u jednome, vjetar koji sprži i odnese svaku misao koja bi se možda mogla pojaviti na obzorju svijesti. Bez koprene misli, ovaj svijet je nešto posve drugo: jedna kretnja, jedna ljubav, jedan zanos, jedan talas koji ide, ide, kreće se bez prestanka i nigdje ne staje...

  avatar

  18.05.2016. (21:33)    -   -   -   -  

 • Zadihana

  Kažu da zapisivanjem stvarnosti možemo dva (ili više) puta uroniti u nju. Doduše, nikada isto, da.
  Ne bih dala naše spisateljske mogućnosti višestrukog proživljavanja doživljenog za deset lakših :)

  avatar

  19.05.2016. (15:05)    -   -   -   -  

 • borgman

  Pročitao zadnjih nekoliko postova...i u svemu bi se složio osim po pitanju "Što je to zapravo dobra literatura, ili klasik?"
  U svijetu sloboda (iako su zapravo prividne u velikoj mjeri), najveći pritisak u sudaru sa svakodnevnicom trpe "klasici".
  U pravilu starija djela, napisana ne-modernim jezikom, i o događanjima i vremenima koja nisu sadašnjost.
  Ti si svoju ideju o tome što je "dobro" izrekao , kao što ljubitelj kolača, zagrize u omiljeni kolač i svaki mu put pronađe novi okus.
  Vjeruj mi, mijenja se i to.
  Moje iskustvo. Meni najbolja knjiga za povratak duhovne snage nije ni Krleža ni Homer... "Pripravnik za ratnika" od Bujoldice :-)

  avatar

  21.05.2016. (07:09)    -   -   -   -  

 • izvorni život

  @borgman, nije mi bila namjera dati prednost bilo kojoj literaturi, to je, slažem se, jedna prilično osobna i subjektivna stvar. Ali ako misliš na dio u kojem se radi o tome da nešto objektivno je kvalitetno, a nešto objektivno nije, to i dalje tvrdim. S tim da je unutar onog kvalitetnog hrpetina toga (jako veliki broj kolača; a ja bih svakome preporučio da odabere okus i kombinaciju koja baš njemu najbolje paše. Nema najboljeg recepta). Za mene osobno to nisu ni Krleža, a još manje Homer.

  avatar

  21.05.2016. (14:05)    -   -   -   -  

 • borgman

  Ma nisam ni mislio kako daješ nekome prednost, ali pojam "klasik" kao da podrazumijeva kako bi to trebao svatko pročitati (razumjeti, uživati)...a zapravo nisam najsigurniji koliko većina ljudi može shvatiti napisano. Riječi su supstitut za ideje, a nas je učiteljica i nastavnica u školi gnjavila sa onim "Što je pjesnik htio reći?"...pa smo za Tina Ujevića trebali izmišljati uzvišene ideje, dok je čovjek zapravo sjedio u kutu birtije i žicao piće, i gledao konobaricu.
  Nekako mi se čini kako su "klasici" zapravo odumrli, jer ih naša i novije generacije, odrasle na dostupnosti interneta, i pored "svevremenosti" polako ali sigurno stavljamo samo u zbirku nula i jedinica. Uvijek će ostati ljubitelji madlein kolačića i šalice čaja, ali će postati rijetki kao i oni koji skupljaju marke...i ne treba nikoga prisiljavati da to postane, nego se samo truditi, da bude upoznat i sa markama i sa postojanjem knjiga, pa neka istražuje što god poželi. Vrata znanja, digitaliziranih knjižnica i stranih jezika su kao nikada do sada....otvorena

  avatar

  21.05.2016. (14:53)    -   -   -   -  

 • izvorni život

  @borgman, pa istina, kad malo bolje razmislim, zaista možemo dovesti u pitanje i smisao tzv. klasika. Novo vrijeme nosi nove stvari. Pitanje je koliko ti stari majstori mogu zaista donjeti svježine mladim umovima. Stvarno, na sve se treba staviti upitnik, mladima eventualno skrenuti pažnju na nešto i nekoga, pa ako se pokaže da im to nije ugrijalo srca, onda im pomoći da sami nađu nešto što će imati bolji učinak i zapaliti vatru istraživača u njima. Naravno, i sam mislim kako prisiljavanje nekoga na nešto donosi isključivo kontraefekt i vodi u glupost.

  avatar

  21.05.2016. (21:36)    -   -   -   -  

 • borgman

  to je to...hvala na uvažavanju :-)

  avatar

  21.05.2016. (22:31)    -   -   -   -  

 • easy

  riječi nikada ne mogu opisati sve...ali pronalaze sve..:)

  avatar

  22.05.2016. (13:28)    -   -   -   -  

 • Oljinaljuljacka

  Riječi su moj kišobran,
  moje slonište
  dok kiša obilazi grad...
  ne umišljam si
  da njima nešto umijem,
  samo se branim
  od kapljica
  što sporo niz ljubičastu ljuljačku silaze
  i na starom raštimanom klaviru
  sviraju dirty blues.

  avatar

  24.05.2016. (20:29)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...