Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • apis

    Nikako se ne treba se bojati pakla kojim vam prijete raznorazne religije. Pravi pakao vam stvaraju pokvareni, zli i pohlepni ljudi oko vas.

    avatar

    13.12.2013. (23:04)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    nisam te sreće da sam rođena u tijelu muškarca, čime pravdam svoje predrasude prema zemljama koje imaju predrasude prema ženskoj kosi...

    avatar

    14.12.2013. (16:18)    -   -   -   -  

  • Neverin

    jesi čuo za akcije Iran love Israel i obrnuto?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Loves_Iran

    ne volimo facebook revolucije, ali na taj način su obični izraelci rekli običnim irancima mimo političara da nije istina kako svi oni snivaju uništenje drugog. Kad sam to vidio prvi put pomislio sam si kako ipak ima nade. neko vrijeme sam mislio napraviti takav projekt hrvatska- srbija:)

    avatar

    14.12.2013. (17:15)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ja bi na Socotru...

    avatar

    14.12.2013. (17:15)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Ani ram: ne vidim razloga za bilo kakvu suptilnu ironiju; stvar s maramama je daleko kompleksnije naravi. Poznato je da su mnoge žene u Iranu, nakon što je šah zabranio nošenje marama, godinama odbijale izaći na ulicu. Dakako, jednako je besmisleno zakonom propisivati da sve žene moraju nositi marame. Među onima s kojima sam razgovarao bilo je i takvih koje su rekle da u nekim prilikama same od sebe žele nosti maramu, tj. da bi je nosile čak i kad ne bi morale. Istok ima svoje tradicije. Kosa ima svoju neobično složenu simboliku i neprimjereno je na temelju jednog aspekta jedne sasvim drugačije kulture donositi generalnu ocjenu cijele te kulture.

    avatar

    14.12.2013. (20:20)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ neverin: da, čuo sam i podržao je. bolje i na facebooku nego nikako. Inače, Iranci s kojima sam komunicirao nemaju ništa protiv Izraelaca. Ovaj tvoj prijedlog nije loš :)

    avatar

    14.12.2013. (20:24)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    @gospon profesor, generalna ocjena kulture koja ženama nameće imbecilna pravila samo zato jer muškarci nisu u stanju pobijediti svoje porive, s moje strane može biti samo loša.
    i ako kojim slučajem upadnete u razgovor s našim, domaćim ženama, naići ćete često na neke koje pod normalno prihvaćaju da ih muškarac tu i tamo malo klepi, jer i to je, eto, dio kulture koja je, pak, nekoj drugoj ženi u nekoj razvijenijoj civlizaciji teško razumljiva. To kako šamar i fizička maltretiranja imaju svoju neobično složenu i duboko ukorijenjenu simboliku, a počesto daju i dobre rezlutate kod ozbiljnijih rasprava. No, srećom po većinu nas, zakonom je zabranjeno šaketanje, isto kao što je u Iranu zakonom zabranjeno hodanje ulicom bez marame.
    Ovo drugo, je naravno, neusporedivo sa nasiljem, ali, opet, nije daleko od toga da završi loše ukoliko žena poželi izaći na ulicu bez marame. Navodno, postoje kazne za takav nekulturni ispad, tamo u toj dalekoj, ljupkoj zemlji sa sve dragim i nasmijanim ljudima. (A da ne zaboravimo ljupkost i dražesnost javnih smaknuća... mora da i u tome postoji neka složena simbolika i sasvim je neprimjereno na temelju tog jednog aspekta donositi ocjenu te jedne sasvim drugačije kulture... )

    avatar

    15.12.2013. (14:12)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Ani ram: brkate kulturu kao takvu i režim koji je na vlasti od 1979.

    avatar

    15.12.2013. (15:16)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    vjerojatno, samo što, nažalost, režim kad potraje dovoljno dugo, i on postane dio kulture...

    avatar

    15.12.2013. (20:14)    -   -   -   -  

  • j.

    što se tiče režima i kulture, tako će i dio neke htjeli-ne htjeli "naše" kulture postati događaj u čini mi se Americi gdje je šestododišnji klinac optužen za seksualno napastvovanje jer je curicu u vrtiću/razredu kraj sebe poljubio u ruku...

    ili, kako smo ovdje već davno, davno utvrdili (Brodski, čini mi se) - Zlo počinje tamo gdje jedan čovjek pomisli da je bolji od drugoga...

    a što se tiče javnih smaknuća, pada mi na pamet jedan ne tako davni citat "sanjam da ću dočekati dan kad ćemo hodati ulicama, a na drveću će s isplaženim jezičinama visjeti naši demokratski izabrane vođe" i držim da i nema tako malo onih koji protiv javnih smaknuća ne bi imali ništa, nismo mi niti toliko "iznad" kako se misli...

    avatar

    16.12.2013. (13:03)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    žruba je đavo, planiranje je đavo - zato planiram usporiti što je prije moguće

    avatar

    16.12.2013. (17:39)    -   -   -   -  

  • Dnevnik toka misli

    Sviđa mi se ovaj dio ... "Jer, ako se čovjek osjeća komforno u vlastitom identitetu (nacionalnom, vjerskom, spolnom, rodnom…), nema potrebe gurati ga drugome pod nos niti ga na sav glas proglašavati ili ga grčevito braniti: on se naprosto podrazumijeva, i živi."

    avatar

    17.12.2013. (11:38)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Dnevnik: svatko se češe gdje ga svrbi.

    avatar

    17.12.2013. (12:04)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Volim čitati tvoje tekstove pa sam tako i ovaj pročitao s užitkom. Sretan sam zbog toga što Iranci nisu onakvi kakvim ih prikazuje vanjskopolitička administracija SAD-a. Nedavno je i Benjamin Creme rekao da je iranski narod stari, rafinirani, zreli i vrlo kultivirani narod. Ipak me čudi činjenica, da se ta zrelost i mudrost naroda nikako ne uspijeva preliti na političku komponentu i jednim prirodnim procesom iznjedriti dobre i mudre političare koji neće ponižavati žene u ime Alaha ili tradicije, ma koliko se mnoge Iranke s odredbama zakonodavca i same slagale i dobrovoljno se odredbama pokoravale. U većini zapadnoevropskih zemalja našla bi se, podjednako kao i u Iranu, cijela gomila zakonom i društvenim konsenzusom uređenih stvari, koje ponižavaju, osakaćuju i porobljuju čovjeka. Razlika između Zapada i Irana možda je samo u tome, da se radi o različitim paketima zla: Zapad ima svoj Paket Zla, a Iran svoj, koji se maksimalno ne podudaraju. Iz toga maksimalnog nepodudaranja mi Zapadnjaci onda izvlačimo nepravedne dalekosežne zaključke, iako je ukupnost Zla, gledano nekim postocima i ponderima, i u nas i u njih vjerojatno podjednaka. Tu dodaš, tamo oduzmeš; kod njih tamo dodaš, a tu oduzmeš. Dođe na isto. Osim što su u prosječna Zapadnjaka, pripadnika zapadnoevropskih demokratskih političkih rješenja, prisutne još i krajnje antipatična, ružna arogancija, oholost i sebičnost kao intimne crte ličnosti podignute na razinu općeg konsenzusa. :) Moje je osobno uvjerenje da razvoj čovječanstva ipak ide preko linije europskog civilizacijskog kruga, ma koliko neurotičnog i arogantnog, no klanjam se duboko svemu onome dobrom, plemenitom i vrlom što si u svom odličnom tekstu opisao i dotaknuo.

    avatar

    25.12.2013. (22:57)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: mislim da politiku u Iranu od 1979. treba sagledati u svjetlu 20. stoljeća, u smislu da se sadašnji režim smatra žestokom reakcijom na onaj prethodni, šahov. Iran dakako nije raj na zemlji. No, da, želio sa istaknuti ono što me impresioniralo. Dovoljno je oko nas tekstova koji ističu isključivo ono negativno.

    avatar

    26.12.2013. (11:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...