13. Faro(pi)s posvećen Tonku Maroeviću

četvrtak , 21.08.2014.




Trinaestu godinu zaredom Jovan Brajović i galerija Moria organizirat će međunarodni festival suvremene književnosti 'Faro(pi)s'. Mjesto održavanja je, pogađate, Stari Grad na Hvaru, a samo događanje postalo je s vremenom značajna književna manifestacija međunarodnog karaktera kojoj je osnovna ideja komunikacija književnika s čitalačkom publikom.

Sretno 13. izdanje Faro(pi)sa u cijelosti će biti u znaku Tonka Maroevića, pjesnika, književnog kritičara, povjesničara umjetnosti, prevoditelja, esejista i antologičara. Čovjeka koji je svojim stvaralaštvom nedvojbeno obilježio vrijeme u kojem je djelovao. Ovaj povjesničar umjetnosti trag je ostavio i u književnosti, autorskoj i prijevodnoj, a ništa manje nije važan njegov doprinos kazalištu i glazbenoj sceni.

Povezujući različite sfere umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva, Tonko Maroević povezuje i različite stvaralačke orijentacije, pripreman na razumijevanje i toleranciju svojom sveobuhvatnom kulturom i naobrazbom. Imajući sve ovo, ali i još više, na umu, Jovan Brajović i selektor festivala Ervin Jahić odlučili su se odati priznanje Tonku Maroeviću. Najpozvaniji kulturnjaci naše scene, artikulirali su svoja razmišljanja o dometima Maroevićeva intelektualnog i kreativno-umjetničkog djelovanja, a glede i u svezi, na Faropisu će sudjelovati Veljko Barbieri, Tomislav Brlek, Aldo Čavić, Nadežda Čačinović, Jakša Fiamengo, Sinan Gudžević, Edin Urjan Kukavica, Goran Matović, Tahir Mujičić, Nikica Petković, Slobodan Prosperov Novak, Enes Ratkušić, Sanja Roić i Velimir Visković. Naravno, i sam Maroević bit će u prilici reći koju riječ.

Ovogodišnji Faro(pi)s održat će se od 22. do 24. kolovoza u Starom Gradu na Hvaru.




Izvor: Kupus.net

<< Arhiva >>