Knjiga drama Marine Vujčić 'Umri ženski' (Hena com, 2014.)

ponedjeljak , 26.05.2014.

Iz tiska je upravo izašla knjiga drama Marine Vujčić 'Umri ženski',
šesta knjiga koju sam uredio za izd.kuću Hena com.

Knjiga sadrži tri autoričine drame : Čekaonica, Umri ženski i Sretan kraj.

O knjizi u nastavku:




Marina Vujčić
'Umri ženski'

drame
izd. Hena com
svibanj, 2014. godina
meki uvez s klapnom
260 stranica
format: 14x21.5 cm
ISBN: 978-953-259-078-4
cijena: 119.00 kn




Knjiga drama Marine Vujčić skladno nadograđuje problemske i značenjske slojeve autoričinih romana, sa snagom emocija i obiljem iskričava humora kao jamcima čitateljskog užitka u tekstu.

Naslovni bolnički prostor u drami Čekaonica ispunjen ansamblom osebujnih likova autorica vješto rabi kao metaforu čekanja “boljeg sutra” – a zapravo propuštanja života – uz duhovito samozavaravanje i okrivljavanje drugih za svoju nesređenost i nezadovoljstvo.

Drama Umri ženski eksperiment je u žanru ‘chick-lita’, s ironijskim pristupom i namjernom uporabom klišeja uobičajenih za tu vrstu pisma. Uz nezaobilaznu tematiku preljuba i potrage za “Onim Pravim” drama kritizira licemjerjem prožet pristup koji banalne svakodnevne životne situacije smatra manje vrijednom tematikom u umjetnosti.

U drami Sretan kraj autorica razvija kompleksan lik žene koja se trudi pokrenuti svoj život nakon nesreće u kojoj je izgubila nerođenog sina, na potresan način tematizirajući pitanje imaju li ljudi nakon nesreće “pravo” na sreću i u kojoj nam mjeri proživljena tragedija određuje socijalnu budućnost.

Zasićenost u bračnim odnosima, sužavanje osobnih izbora radi podčinjavanja tuđim željama, profesionalna (ne)realiziranost, medijska površnost i spektakularizacija zbilje još su neke u dramama obrađene teme koje ovu knjigu čine potvrdom slojevitosti i tematsko-motivskog bogatstva autoričina opusa.





Marina Vujčić rođena je 1966. godine u Trogiru.
Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i otad radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti.
1998. godine izlazi joj knjiga za djecu Bijeg uz brijeg.
Po njezinom scenariju snimljen je 2005. animirani film Kućica u krošnji. Film je 2006. na Animafestu dobio Posebnu nagradu žirija, a na Međunarodnom festivalu filma i videa nagradu za najbolji scenarij u kategoriji animiranog filma.
2010. godine izlazi joj roman Tuđi život, a 2014. roman A onda je Božo krenuo ispočetka.
Njezine drame Sretan kraj i Čekaonica uvrštene su 2008. i 2010. u uži izbor na Natječaju za dramski tekst “Marin Držić” i preporučene za izvođenje hrvatskim kazalištima. Čekaonica je postavljena 2012. u Kazalištu AKO.
Za dramu Umri ženski na Natječaju za dramski tekst “Marin Držić” dobila je 2014. godine treću nagradu.
Živi i radi u Zagrebu.




Na ovome linku možete naručiti knjigu, s popustom!


<< Arhiva >>