EKSKLUZIVNO na K.moljcu : USKORO IZLAZI NOVI ROMAN MILKA VALENTA

ponedjeljak , 18.11.2013.


Ako postoji ijedan hrvatski pisac kojega se s pravom može nazvati KULTNIM, autor koji pomiče granice i širi obzore, hrabro eksperimentira, opako sablažnjuje, drsko provocira, te vrlo vješto i dojmljivo ali i iznimno mnogo piše u različitim oblicima, žanrovima, vrstama teksta, onda je to svakako MILKO VALENT.

Stoga sam izuzetno počašćen što je Milko Valent izabrao upravo moj blog kao prvi medij na kojemu će biti najavljen skorašnji izlazak njegovog novog romana.

Roman će izaći do 20.12.2013., u izdanju zagrebačkog Profila, naslov mu je 'Umjetne suze' a sadrži ukupno 1774 kartice teksta.


U nastavku ekskluzivno donosim sliku naslovnice novoga romana Milka Valenta 'Umjetne suze' te promotivni tekst koji će se naći na stražnjim koricama romana, kao i blurb koji je napisao Edo Popović :





Milko Valent
'Umjetne suze'

NOVI ROMAN JEDNOG OD NAJPRODUKTIVNIJIH HRVATSKIH PISACA


Novi je Valentov roman slojevit, protkan razornim uvidom u središte otuđenih ljudskih života koji su nespokojni, kaotični, nepredvidljivi, ali i mnogoznačni, što omogućuje čitateljima dodatno obogaćenje mašte te interaktivnu stvaralačku suradnju s piscem tijekom čitanja, ali i nakon čitanja. Takva je suradnja svojevrsno vraćanje iskustvu pročitanog u sjećanju ili ponovnom čitanju romana u cjelini ili nekih njegovih dijelova.
Umjetne suze izvrstan su roman koji je daleko od banalnog, dosadnog i predvidljivog mainstreama lakih literarnih proizvoda.
Milko Valent napisao je sjajan, uzbudljiv, suvremen europski roman, „roman epohe“ o hrvatskoj i europskoj svakodnevnoj kaotičnoj zbilji. Upravo zbog svega toga sigurno je da će ga sve zahtjevniji hrvatski čitatelji zavoljeti kao napeto štivo, koje osim zajamčenoga čitateljskog užitka svojim nemilosrdnim prikazom krize suvremenoga monogamnog braka, ljubavnih odnosa, „političke nekorektnosti“ te „tranzicijskog kaosa“ Hrvatske i Europe izaziva i zapitanost čitatelja o nekoj promjeni nabolje u njihovim vlastitim životima, ali će ga zavoljeti i kao ono štivo koje u prividnom otklonu od njihove svakodnevice potiče trajni, kritički i uznemirujući egzistencijalni déjŕ vu.


Za prozu Milka Valenta ne vrijede fraze s kojima se dočekuju nove knjige afirmiranih pisaca: ''dugo očekivani roman'' ili ''s nestrpljenjem iščekivani roman'', ili nešto slično. Naime, tamo gdje sa svojom prozom odlazi Valent, tamo nema nikoga da ga čeka. Njegova proza daleko je ispred svog vremena, daleko ispred prevladavajućih književnih obrazaca, a posebno je daleko otišla u romanu koji držite u ruci.
Edo Popović













<< Arhiva >>