Booksina tribina o suvremenoj književnoj kritici

utorak , 27.05.2008.



U Booksi je u prošloga utorka održana tribina na kojoj se razgovaralo o suvremenoj književnoj kritici. Gosti tribine bili su Katarina Luketić, urednica u Zarezu, Dean Duda, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Saša Ćirić, urednik beogradskog Betona, književnog dodatka koji izlazi dvotjedno uz dnevne novine Danas, a ima i svoju internetsku stranicu www.elektrobeton.net.
S gostima je razgovarala Miljenka Buljević.

Tko je što rekao saznajte ovdje



Sa nekim se iznesenim tezama teško složiti.
Dean Duda primjerice veli: "Kakva je književnost, takva je i književna kritika. U trenutku kad je nakladništvo postalo pristojnom industrijom, umjesto da se dogodio izvjesni oblik pluralizma i jačanja književne kritike, dogodio se njen totalni kolaps."

Duda je, kako se čini, previdio da se u zadnjih nekoliko godina pojavio relativno velik broj kritičara koji pišu o domaćoj i stranoj poeziji i prozi - Boris Postnikov, Matko Vladanović, Dora Golub, Nenad Perković, Marko Pogačar, Adrian Cvitanović, Marina Kelava, Davor Šišović, Darija Žilić, Davor Mandić, Gordan Duhaček, itd. - što je, s obzirom na višegodišnju praksu istjerivanja kulturnih tema iz medija, činjenica koju valja pozdraviti.

Međutim, ovakvo ignoriranje njihova truda (i izvrtanje istine, uostalom) teško da će spomenute autore potaknuti na ustrajnost u pisanju kritika.












<< Arhiva >>