NOVO : Simo Mraović - 'Bajke za plažu' (Durieux, 2007.)

utorak , 26.06.2007.


Nova knjiga Sime Mraovića u izdanju Durieuxa :

Simo Mraović: 'Bajke za plažu'

Riječ izdavača



Junak šezdeset ironičnih, gorko-veselih urbanih bajki (Bijeli anđeli, Evina kosa, I ja sam lezbijka, Ljubavni trokut kulture i medija, Obična muška ljubav, O tepanju odraslih, Ubijanje kulturom...) je čovječuljak neodređenih godina sa stanom u Novom Zagrebu.

Nakon romana o Konstantinu Bogobojaznom Mraović je pikaresknu persepektivu konsekventno izoštrio i dao joj radikalni, klasicistički žanrovski okvir. Odmaknuvši se od feljtona o jednome dobu, zadržao je čistoću melankolije i prešao put od ironične distanse i individualizma do prave usamljenosti.
Mraovićeve kratke proze — neke novinskog opsega kolumne, neke veće — zadržale su humor školovan na Harmsu i ne upadaju u zamku dopadljivosti priča za sve uzraste.
Autor je u njima našao literarno uvjerljiv oblik unutar kocepta jedinstvo teksta i nastupa javne osobe, Mraovića kao urbanog gesamkunstwerka u Hrvatskoj na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće.

Simo Mraović rođen je 1966. u Kutini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao filozofiju, ruski jezik i književnost i kroatistiku. Radi kao novinar u novinama i na televiziji; vodi poznati nedjeljni talk show Kava i kolači u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Član je švedskog PEN-a. Živi u Zagrebu.
Objavljuje od 1984. godine. Roman Konstantin Bogobojazni i zbirka pjesama Gmünd prevedeni su na ukrajinski (Fakt, Kijev 2005.) i na bugarski jezik (Fakel Express, Sofija 2006.), a dijelovi knjiga na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački jezik.
U Durieuxovoj ediciji je s velikim uspjehom objavio knjige Konstantin Bogobojazni, Varaj me nježno i zbirku pjesama Gmünd.



<< Arhiva >>