NOVO : Željko Kipke - 'Figura 17 - Nebo može pričekati' (Durieux, 2007.)

srijeda , 20.06.2007.



Riječ izdavača



Željko Kipke nije samo jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara; u posljednjih deset godna objavio je i niz literarnih knjiga.

'Nebo može pričekati' je literarni koncept: autor vodi dnevnik, zapisujući kronologiju događaja u privatnom, umjetničkom i javnom životu.

Privatni, lični zapisi su okosnica: snovi, susreti, putovanja i sl. Uz to ispuje kronologiju umjetničke djelatnosti, slikanje, snimanja, vlastite izložbe, predavanja i sl. O rukopisu Nebo može pričekati ne možemo govoriti samo kao o nastavku u 2005. godini objavljenom dnevniku «Od ožujka do ožujka» nego tematskoj, stilskoj nadogradnji dnevničkih zapisa.

Kipkeov tekst se ispostavlja kao napeto štivo, uzbudljiva priča, psihogram kako autora tako i sredine u kojoj se kreće; eksperiment se veže u literarno konzistentnu cjelinu s iznenađujućim lajtmotivima, epizodama, »neočekivanim« a u svakom slučaju neplaniranim izletima u egzistencijalnu i literarnu dojmljivost i relevantnost. Time je relevantan, pa i implicitno polemički prilog hrvatskoj književnosti i kulturi teksta ovog trenutka.




<< Arhiva >>