PROMOCIJA: Ivan Vidić - 'Gangabanga' (AGM, 2006.)

četvrtak , 08.02.2007.



U petak, 9. veljače, u 19 sati, u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige 'Gangabanga' (žrtve tranzicije uzvraćaju udarac) Ivana Vidića. Knjigu će predstaviti Ratko Cvetnić, Rade Dragojević, Kruno Lokotar i Ivan Vidić, dok će ulomke čitati Sreten Mokrović.

Prvi roman Ivana Vidića je krimi-satira o dobu nam suvremenom, post-ratnom i, iznad svega, tranzicijskom. Naime, u naše doba odjeci ratnih eksplozija nikako da izvjetre iz nekih glava, a vremena su već druga, pošasti najbrutalnijeg kolonijalističkog kapitalizma i megakonzumerizma neprimjetno i kapilarno su se uvukle u naš svijet i metastaziraju neslućenim stazama i bogazama…

Ivan Vidić (Zagreb, 1966.) je pohađao osnovnu školu Kaptol, vjeronauk u crkvi Sv. Franje na Kaptolu, te informatičke tečajeve SRC-a u pionirskom domu Marko Orešković, u parku Ribnjak. Kršten, pričešćen, firman - na vrijeme. Zatim je pohađao birotehničku školu, popularnu 'šuvaricu', vrlo neuspješno, pa je zbog toga kao dijete s posebnim potrebama upisan preko reda u Centar za Kulturu u Križanićevoj ulici. Godine 1985. se upisuje na ADU i iste godine odlazi na odsluženje vojnog roka u JNA, gdje kao uzoran vojnik ostaje punih petnaest mjeseci. Za vrijeme studija radi kao transportni radnik, spasilac na Jarunu te instalater krovne limarije. Na studiju počinje pisati kazališne komade i filmske scenarije te višestruko biva nagrađivan za svoje radove. U razdoblju '89.- '90. - poduzima studijska putovanja po Europi (Amsterdam, Z. Berlin, Istanbul.) Diplomira na ADU 1991., pa odlazi u rat '91-'92. Bori se na strani Hrvata. Po povratku iz rata piše kazališne komade i radi na dokumentarnim filmovima raznolikih tema. Okušava se i u Londonu kao kazališni pisac – 'The Measles' u Gate Theatreu. Devedesetih se okušao i u privatnom poduzetništvu s promjenjivim uspjehom - tvrtke: Nepos (kazališna, TV i filmska produkcija), te The Dead Man's Hand Production - Mrtvačeva ruka produkcije (eksperimentalni filmovi, pokušaj plasiranja na globalno tržište 100% artificijelnog soka, energetskog napitka plave boje).
'Gangabanga' mu je prvi objavljeni roman, a druga objavljena knjiga; prva je 'Drame', (Mansioni, Centar ITI, 2002.).


Izvor: Culturenet.hr


<< Arhiva >>