Okrugli stol i dokumentarni film o Slavoju Žižeku

nedjelja , 21.01.2007.



Okrugli stol i dokumentarna projekcija o slovenskom filozofu i teoretičaru psihoanalize Slavoju Žižeku održat će se u net. kulturnom klubu Mama u ponedjeljak, 22. siječnja, s početkom u 18.30 sati.

Nakon gužve u prosincu, kada je na projekciji dokumentarca Pervertitov vodič kroz kinematografiju Mama bila dupkom puna, u ovom mjesecu predstoji okrugli stol o slovenskom filozofu i teoretičaru psihoanalize Slavoju Žižeku. O recepciji njegove teorije u Hrvatskoj, fenomenu popularizacije, psihoanalizi i kinematografiji raspravljat će Marijan Krivak, Tonči Valentić, Petar Milat, Dejan Kršić i Srećko Horvat.

Kao uvod u okrugli stol, bit će prikazan dokumentarni film 'Žižek!' (Astra Taylor, 2005.). Redateljica prati Žižeka na njegovoj predavačkoj turneji po Argentini i SAD-u, a između ostalog saznajemo i zašto u njegovu slovenskom stanu visi Staljinova slika, koja su tri najbolja filma na svijetu po njegovu izboru i druge detalje.

Događaj je i svojevrsna najava ekstenzivnog temata 'Žižek i kinematografija', koji će, uz dosad neobjavljeni Žižekov tekst 'Pervertitov vodič kroz obitelj', intervju s Paulom Taylorom (International Journal for Zizek Studies), Sophie Fiennes (The Pervert’s Guide to Cinema, 2006.), Benom Wrightom (The Reality of The Virtual, 2004.), kritičke osvrte itd., biti objavljen u novom broju časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa (2007).

Više o Žižeku i nekim temama predstojećeg okruglog stola možete pročitati na: International Journal for Zizek Studies



Izvor: Net.hr



<< Arhiva >>