Spašavaj se tko može - KNJIŽEVNOST JE UCIJENJENA!!!

nedjelja , 17.12.2006.

Rečenice koje slijede napisao je Zdravko Zima u uvodu svoje kritike novog Baretićevog romana (u Novom listu od 17.12.) :



Književnost je danas ucijenjena novim tehnologijama koje su promovirale novi duh. Blogerska filozofija i urbano-kompjuterizirani jezik teški su upravo isto toliko koliko je teška istisnuta tekućina; u ovom slučaju, pod tekućinom podrazumijevamo prezir spram klasičnih žanrova, pa i prezir prema znanju do kojeg promotori cyberspace književnosti drže kao i do lanjskog snijega.



Raznim teorijama zavjera plašeni smo zadnjih 10-tak godina a sada, blago nama, eto još jednog, novog izvora straha : KNJIŽEVNOST JE, zamislite, UCIJENJENA, veli Zdravko Zima. Koliki se iznos traži kao otkupnina, nije nam nažalost obznanio. Šteta, mogli smo otvorit žiro račun i skupljat dobrovoljne priloge, za spas ugrožene književne umjetnosti.

Osim postojanja nove teorije zavjere, Zdravko nas je Zima obavijestio i o postojanju nečega što on naziva 'blogerska filozofija'. Nije se potrudio podrobnije nas upoznati sa suštinom nove filozofske grane, podvrste ili čega-već, za koju, skrušeno priznajem i izvinjavam se zbog svoje neobaviještenosti, dosad nisam čuo, ali iz daljnjih Ziminih riječi dalo bi se naslutiti da ona podrazumijeva navodni 'prezir spram klasičnih žanrova' kao i navodni 'prezir prema znanju'.

Nadalje, Zdravko Zima nas uči kako promotori cyberspace književnosti do znanja drže kao i do lanjskog snijega. Siguran sam kako će ova tvrdnja jaaako razveseliti npr. Alidu Bremer, Aljošu Pužara i Krunu Lokotara, Zimine uvažene i drage kolege koji su na Sajmu knjiga u Puli bili 'promotori cyberspace književnosti', odnosno blogerske književnosti.






<< Arhiva >>