NOVO : Velid Đekić - 'Volite li Rijeku?' (V.B.Z., 2006.)

srijeda , 13.12.2006.



Velid Đekić: 'Volite li Rijeku?'
Izdavač: V.B.Z.
Uvez: meki
Format: 21x23
Broj stranica: 232
Cijena: 250,00 kn
Internet cijena: 200,00 kn

Riječ izdavača



'Volite li Rijeku?' precizan je i vješto napisan kulturalni traktat, kulturnopovijesni esej o Rijeci i pripadnoj joj okolici. Književni kritičar i novinar Velid Đekić otkriva nam po čemu je Rijeka odavno hrvatsko mediteransko i srednjoeuropsko središte, ali i topose što svjedoče o njenu sadašnjem regionalnom statusu. Osim dijela eseja koji akribično artikulira negdašnje i sadašnje kulturne, političke, ekonomske i duhovne punktove, u njegovu »literarnijem« dijelu, interpretacijski omekšanom i lucidno improvizirajućem, autor nas upoznaje s bizarnim, pa i trivijalnim detaljima koji nam zaokružuju jednu doista rijetku pripovijest o gradu.

Volite li Rijeku? knjiga je pisca, arheologa grada koji kreativno tumači, ali i nadopisuje, njena zapostavljena ili neosviještena mjesta. Ne čudi stoga što ovo izdanje o Rijeci podrazumijeva i kontroverzne epizode – prvovrsno onu o tvorcu prve fašističke države u povijesti, pjesniku i nacionalistu D'Annunziju – ili posve neprigodničarske tonove o torpedu ili samostalnoj Državi Rijeci.

Na više od 200 stranica, bogato ilustrirana sa 227 fotografija, Volite li Rijeku? čita se kao knjiga iznimne faktografske i interpretacijske vjerodostojnosti.



Inače, knjiga je objavljena i u njemačkom i engleskom izdanju...




<< Arhiva >>