BooksBox

Grimizna Kraljica

Nakon brojnih ratnih i obiteljskih drama koje sam pročitala u prethodnim mjesecima, trebalo mi nešto da pobjegnem od realnosti. Kategorija Young/Adult je idealan izbor za takve faze. Roman Grimizna Kraljica pojavljivao mi se na mnogim portalima i blogovima opisan kao: Najbolji YA roman godine, knjiga koju morate pročitati, roman koji se ne ispušta iz ruku i slično. Ušetala sam u knjižnicu, uzela nekoliko romana i sa police me gledala Grimizna Kraljica. Pomislim "Dat ću joj šansu".
Sinoć sam je završila i još slažem dojmove. Knjiga me nije oborila s nogu iako ne mogu reći da je loša. Naime, knjiga se brzo čita, ima radnju koja te vuče da čitaš dalje i pretpostavljaš što bi se moglo dogoditi, iako je na nekim djelovima dosadna. No, sam početak mi je bio nedovoljno zanimljiv. Priča krene opisivati svijet u kojem žive Crveni. Mislim kako autorica nije dovoljno dobro opisala te svjetove, jer kada sam počela čitati zamislila sam svijet sličan onome iz Igara prijestolja. Dakle, izmišlen svijet u kojem siromašni nemaju ni hrane, ni vode i hodaju u dronjcima. Tada opisuje svijet Srebrnih, odnosno elite, koji više nalikuje svijetu Igre Gladi ili nešto slično. Tu sam se borila s maštom, je li svijet povijesni ili futuristički?! Očito ima svega po malo. Tada nam dolaze Srebrni, koji izgledaju kao junaci iz Sumrak sage, a imaju moći kao X-Meni. I to ne slične moći, već identične. Dakle, imaju čak i Wolverinea (iscjelitelji), Magnetka (upravljaju metalom), Xaviera (ulaze ti u misli) i tako dalje. Slične moći imaju junaci iz spomenute Sumrak sage koja me osvojila više od ove priče. U recenzijama čitam kako se radi o ljubavnom trokutu, a ja se pitam koja su to trojica: Mare i braća kraljevići ili Mare, Cal i Kilorn. Ili se pak radi o četverokutu, gdje su tri muškarca zaljubljena u jednu djevojku. Taj dio nije baš detaljno razrađen. Možemo samo pretpostavljati da je Kilorn zaljubljen u Mare i da Maven ipak krije mrvicu ljubavi u sebi. No, od samog početka jasno je ko dan koga Mare voli. Ono što mi se svidjelo u cijeloj priči je priča o Mavenu. Za njega sam navijala od samog početka, sviđao mi se njegov nastup i tu me autorica uspjela iznenaditi. Iako je moja pretpostavka bila da će Maven umrijeti, jer sam tu bila naivna baš kao i Mare, tako sam bila oduševljena s prevratom. Ono što mi je falilo u priči je malo više romantike. Dobili smo jedan ples i dva poljupca. Nedostajala mi je dubina ljubavne priče. Vidim da priča ima još 2 nastavka i pretpostavljam da će tu biti razriješena priča o Mavenu, možda još koji obrat radnje. Jedino zbog njega me zanimaju nastavci. Možda pročitam, a možda i pričekam najavljivanu ekranizaciju.

Oznake: Grimizna kraljica, knjiga, x-men. sumrak saga, young

29.01.2018. u 12:46 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kraljica Pokera

To je bio jedan od onih dana kada krenete u kino s prijateljima, a da ni ne znate koji film ćete gledati. Taj dan mi se zapravo nije išlo u kino, ali prijatelji su me odlučili izvesti, kupili karte i rekli da film počinje u 20,30. Nisam imala puno izbora, otišla sam. Bez ikakvih očekivanja. Film uvijek volim pogledati. Jedina informacija koju sam dobila neposredno prije početka prikazivanja filma je da je priča po istinitom događaju. I tada je krenulo. Priča krene o djevojci koja je od malih nogu skijala. Iako se još kao djevojčica ozlijedila, to je nije spriječilo da nastavi karijeru u skijaškim vodama. Taj početak me podsjeti na film "Eddie zvan Orao" te pomislim kako bi ovo mogao biti dobar film. Ali uskoro saznajem kako priča ipak nije o sportašici koja je unatoč nedaćama postigla uspjeh na Olimpijadi jer već u samom početku filma, junakinja, sad već odrasla djevojka, doživi još jednu nesreću, nakon koje završava njena skijaška karijera. Odluči studirati pravo, no prije studija, mora zaraditi nešto novaca te radi honorarne poslove kao konobarica, a uskoro dobiva i posao tajnice u jednom uredu. Vrlo brzo od posla tajnice uđe u svijet podzemnih i ilegalnih pokeraških igara. Ključan igrač pokera, koji se u filmu naziva Igrač X, poznati je filmski glumac. Njegovi kolege također imaju izmišljena imena. Uskoro doznajem, iz drugih izvora, kako je Igrač X najvjerojatnije Tobey Maguire. Njegovi suigrači, čija imena se ne spominju u filmu su: Leonardo DiCaprio, Ben Afleck, Alex Rodriguez i td. Kako priča završava, neću Vam reći, možda odlučite pogledati film i sami pa nek nešto ostane nedorečeno. Ono što sam htjela napisati jest da je film vrhunska zabava. Sniman na način da se nasmijete, zaplačete i zamislite. Sarkazam kroz priču mi je možda najbolji dio filma. Način na koji se priča razvija zaista gledatelje drži napetima, a sama činjenica da se to zasita dogodilo i to prije samo nekoliko godina, priči samo daje dodatnu notu zanimljivosti. Posebno zato jer su uključene spomenute osobe, koje i dalje pratimo kroz njihove karijere i filmska stvaranja.
Teško mi je zamisliti nevino i dječačko lice Tobeya, koji u kostimu Spidermana spašava svijet, kao nasilnog ovisnika o pokeru, grubog prema djevojci, koja mu se očito sviđa. Pitam se, jesu li ovi naši omiljeni momci pogledali film i koje je njihovo mišljenje o filmu. Obzirom da ih je glavna junakinja odlučila poštedjeti najmračnijih detalja, a i iznošenja njihovih imena, mislim da bi im se film mogao i svidjeti. Knjiga koju je ova žena napisala, svakako se našla na mojoj listi željenih knjiga.


Oznake: Kraljica pokera, Molly's game, Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio

17.01.2018. u 14:25 | 0 Komentara | Print | # | ^

Slavujeva Pjesma vs. Zimski vrt

Jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala u 2017. godini je Slavujeva pjesma, koju je napisala Kristin Hannah. Do tada nisam imala prilike čitati ništa od te spisteljice pa nisam znala ni što očekivati. Knjigu sam progutala, nisam se mogla odvojiti od nje te sam još dugo nakon čitanja bila pod dojmom priče. Nakon Slavujeve pjesme sam morala uzeti pauzu od drame te sam pročitala nekoliko pravnih trilera. Nakon te kratke pauze odlučila sam dati šansu još jednoj knjizi koju je napisala Kristin Hannah a to je Zimski vrt. Nisam požalila. Iako me Slavujeva pjesma osvojila od prve stranice, Zimskom vrtu trebalo je malo duže. Naime, tek nakon otprilike 200 stranica me priča toliko zaintrigirala da sam slijedećih 200 pročitala u jednom dahu.
Te dvije priče su toliko slične, a toliko različite, no obje toliko duboke da ostave duboki trag na čitatelju. Samo najsnažniji neće zaplakati čitajući ove priče.
Obje priče povezuju sadašnjost i prošlost, odnosno sjećanja na zbivanja u Drugom svetskom ratu. Obje priče prate dvije sestre, jednu sestru pustolovnog duha te drugu mirniju

obiteljskog duha. Priče su ispunjene ljubavlju, obiteljskim odnosima, gubicima koje malo tko može shvatiti tko nije doživio slično te prekrasnim opisima svjetskih gradova u miru te u ratu. Slavujeva pjesma opisuje ratna događanja u Francuskoj, a Zimski vrt u Rusiji.
Opisi ratnih zbivanja su mene najviše dojmili te su razlog zbog kojeg preporučujem ove knjige. Sada ću napisati par rečenica o pričama, pa oni koji ne vole znati ništa o romanu koji namjeravaju pročitati neka dalje ne čitaju i vjeruju mi na riječ. Oni koji nisu sigurni u izbor, neka pročitaju o čemu se radi iz mog gledišta, možda ih potakne na čitanje.
Slavujeva pjsma; Vianne je žena koja rano mora odrasti. Nakon smrti majke, nju i njenu sestru Isabelle ostavalja drugima na milost i nemilost. Vianne se rano zaljubljuje, udaje se i rodi kćer te živi skladan obiteljski život. Za to vrijeme Isabelle mijenja škole, bježi i traži sebe. No tada nastupa rat koji će iz korijena promijeniti njihove živote. Viannin muž odlazi u rat, ostavlja suprugu i kćer da se vode svoj rat. Isabelle se pridružuje pokretu otpora te na svoj način vodi svoj rat. Priča opisuje najmračnija zbivanja u ratu, što su sve žene morale činiti kako bi preživjele i zaštitile svoju obitelj. Također opisuje na koji način su židovi bili obilježeni te stradavali. Naime, najbolja prijateljica od Vianne je židovka koja sa svojom djecom živi blizu Vianne. Priča također prati i rat žene koja se bori na drugi način, bliže fronti kako bi nešto promijenila. Detalji koje spisateljica iznosi kako bi dočarala te borbe, primjerice što su jeli i na koji način bi se utoplili, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim.
Zimski vrt; Dvije sestre, jedna pustolovka, druga obiteljska, staložena žena. Nina i Meredith. Obje toliko različite, a toliko slične. Čitav život pokušavaju otkriti zašto ih vlastita majka ne voli. Zašto je toliko hladna prema njima. Sve što znaju o majci je da je porijeklom iz Rusije. Ne razumiju zašto majka sjedi sama u snijegu, zašto nikad ne baca ostatke hrane, zašto ne voli pričati o svojoj prošlosti, najmanje razumiju zašto ih vlastita majka ne voli. Odrastaju obavijene očevom ljubavlju i nedostatkom majčine topline. Tada im umire otac. Ostale su njih tri i obećanje koje su dale umirućem ocu: majka će ispričati svoju priču, kćeri će poslušati majčinu priču. Tada kreće priča o ratu u Rusiji i životu koji je njihova majka proživjela prije njih, koji je promijenio njen život i učinio je drugačijom osobom. Kao i u Slavujevoj pjesmi, priča je puna ljubavi i gubitaka. Opisi ratnih zbivanja su toliko živi. Ženska strana rata, stvari koje žene čine kako bi zaštitile svoju obitelj i naposljetku preživjele...
Zašto su me priče toliko dojmile?! Možda jer sam ljubitelj ratne tematike, možda zato što imam samo jednu sestru, oca smo izgubile u dvadesetima, pa se mogu poistovjetiti, a možda jer su priče toliko duboke da svakog čitatelja dotaknu u nekom dijelu. Priče iz vremena rata svakako su mi najzanimljiviji, a poveznica sa sadašnjosti samo ih čini zanimljivijima i nesvakidašnjijima.
Ove priče ću preporučiti svim ljubiteljima ratne tematike, ljubavne tematike, ljubiteljima obiteljske drame te svih onih željnih dobrog štiva za nedjeljno popodne u dekici.
Ovo zasigurno nisu posljednje priče od Kristin Hannah koje sam pročitala. Radujem se sljedećoj priči koja će, nadam se, biti jednako dobra ;)

Oznake: knjiga, ratna tematika, drama, recenzija, slavujeva pjesma, zimski vrt, kristin hannah

02.01.2018. u 13:26 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Siječanj 2018 (3)
Prosinac 2017 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Dobrodošli na moj blog. Ovo je blog o filmovima, knjigama, serijama, glazbi i slično. Svaki Vaš komentar je dobrodošao. sretan

Linkovi