utorak, 01.03.2016.

Druženje s romanom "Čišćenje globusa"

U veljači smo se družili s knjigom naše domaće autorice, naše sugrađanke Božice Jelušić i to tri godine nakon što je knjiga izašla u izdanju đurđevačkog Ogranka Matice hrvatske i dvije godine nakon što je autorica za tu knjigu dobila Zlatnu povelju Matice hrvatske.
"Čišćenje globusa" je obiteljska kronika plemićke obitelji vonTrezić čije je ladanjsko imanje Barnagor s bogatom knjižnicom u posjedu pjesnikinje, već dvadesetak godina.
Naša sedmorka se složila da se radi o zanimljivom romanu gdje se pripovijedanje isprepliće sa dokumentarističkim crticama, odličan prikaz propadanja jedne plemićke obitelji. Dvorac je obitelji bio oaza u vrijeme rata. U romanu smo prepoznali i autobiografske detalje. Zanimljiva nam je ideja da se na osnovu rukopisa i knjiga rekonstruira život jedne obitelji, no poznavajući Božicu ostali smo i pomalo razočarani.

Naši članovi preporučuju za čitanje: Selma Lagerlof „Blago“, John Green: „Gradovi na papiru“, Elena Ferrante: „ Dani zaborava“ i Karen Joy Fowler: „Potpuno sam izvan sebe“.

U ožujku se družimo sa Aldousom Huxleyom.

- 14:34 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Čitateljski klub je grupa čitatelja koja čita knjigu/e i nakon toga na zajedničkom sastanku raspravlja o pročitanom. Mi smo grupa koja čita jedan naslov i sastaje se prvog utorka u mjesecu. Na raspravi nas se okupi od 12 do16 članova.
Koristimo citate, propitujemo detalje, otvaramo društvena pitanja, iznosimo osobne doživljaje o pročitanom, dajemo različite interpretacije. Sastajemo se zbog: zabave, veselja i humor, stvaranja i produbljivanja prijateljstva, proširivanja čitateljskih interesa i stjecanja novih znanja, kvalitetne i opuštene komunikacije, slobodnog iskazivanja misli, maštanja…
Različite smo životne dobi, no sa istom ljubavlju prema knjizi i čitanju.