srijeda, 08.07.2015.

KLJUK na terasi


Posljednji ovosezonski KLJUK po velikoj vrućini odradili smo hladeći se limunadom na terasi kafića. Hrabra šesteročlana ekipa našla se da bi razgovarala o knjizi Moja kišna djevojčica koju je napisala autorica pod pseudonimom Davina. Priča je to o ženi koja nije mogla imati dijete pa je usvojila djevojčicu koju naziva Princeza, a koja je dijete sa posebnim potrebama kojoj se dosta dugo ne može naći dijagnoza (Aspergerov sindrom). Neki su mišljenja da je to ženin vapaj jer nije našla drugi izlaz iz tuge. Nije nam se dopao stil kojim je pisana knjiga koja je nastala nakon objavi na blogu no složili smo se da ona ima dokumentarnu vrijednost i da je dobra za senzibiliziranje javnosti o problemu. Puno smo razgovarali o roditeljstvu, odgoju, problemima sustava, pomagačima u nastavi, problemu posvajanja, pretjeranoj roditeljskoj zaštiti „koja je pokazatelj lošeg ukusa“-citiram jednog KLJUKovca. Knjigu smo uspoređivali sa knjigama: „Kavkaski krug kredom“ Bertolta Brechta i „Brdo iznad oblaka“ Vesne Krmpotić koje također govore o roditeljstvu.


Budući da je naš idući susret u rujnu kada se družimo sa knjigom Adama Johnsona: „Sin Gospodara Siročadi“ izmijenili smo i preporuke za čitanje. Od eseja preko povijesnih romana do krimića i sve za vruće ljetne dane, putovanja, odmor
Preporučamo:
Viktor Žmegač:SMS eseji, Filozof igra nogomet, Europski duh, Europa x10
Tomislav Šovagović: Rudnik čvaraka
Jan Guillou: Graditelji mostova
María Dueńas:Vrijeme između krojenja
Nicholas Sparks: Zima za dvoje
Ajahn Brahm:Slonica koja je izgubila sreću
Anthony Doerr:Svjetlo koje ne vidimo
Lisa Ballantyne: Krivnja
Kristine Ohlsson: Pepeljuge
Jussi Adler-Olsen: Okus osvete
Čitajte, družite se s knjigom i vidimo se u rujnu!

- 13:29 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Kako ga je priroda stvorila

LIPANJ


Na lipanjskom susretu su Patricija, Željka, Zdravko, Jasna, Antonija, Dubravka i Duška razgovarali o zanimljivoj knjizi Johna Colapintoa: „Kako ga je priroda stvorila?“
U knjizi je opisana i dokumentirana drama jednog čovjeka i jedne obitelji u potrazi za identitetom. Jedan od blizanaca-David Reimer pretrpio je ozlijede pri nestručnom obrezivanju i na savjet liječnika njegova obitelj je pristala da ga se podvrgne radikalnom liječenju: da mu se operativnim zahvatom promijeni spol te da ga se odgaja kao djevojčicu. „Slučaj“ postaje jedan od najslavnijih u modernoj medicini, a rezultirat će neuspjehom. Raspravljali smo o ulozi gena (prirode) i odgoja (društva) u formiranju rodnog identiteta. Dvojbe pojedinca, potraga za istinom, objavljivanje priče i sva nesreća koja je zadesila tu obitelj. Iako odgajan kao djevojčica nakon otkrivanja istine David odlučuje živjeti kao muškarac, želi svijet upoznati sa svojom pričom. Tragičan kraj blizanaca govori o izgubljenoj bitci koja je vođena zbog liječničke pogreške. Razgovarali smo o vjeri u znanost, liječnicima, psiholozima, psihijatrima… Raspravljali o eksperimentiranju s ljudima. Knjiga nam je bila zanimljiva i prilično potresna.
New York Times proglasio ju je Značajnom knjigom godine.
Preporuka za čitanje je trilogija Jacqueline Carey: “Kushielova strijela“ u kojoj će posebno uživati ljubitelji fantastike. Knjige nas vode u izmišljeni svijet kraljeva, bogova, ratova, prevrata, izdaje i urote, a sve se vrti oko mlade žene špijunke Phčdre koja je označena kao Kushielova izabranica. Za sve koji još nisu preporučamo i knjigu: „Pleme špiljskog medvjeda“ Jean M. Auel.

- 13:27 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Svibanj i Gospodar muha

SVIBANJMartina, Patricija, Antonija, Željka, Jasna, Ljerka, Zdravko i Duška su se na svibanjskom druženju okupili oko knjige „Gospodar muha“ Williama Goldinga i istoimenog filma koji je snimljen prema toj knjizi. Roman „Gospodar muha“ je na prvi pogled jednostavna pustolovina skupine djece na pustom otoku, no uđemo li u problematiku i simboliku vidjeti ćemo da je ona puno više. Priča započinje zrakoplovnom nesrećom, kada skupina dječaka u dobi od šest do dvanaest godina ostane na pustom otoku. Mi pratimo njihove pustolovine i čekamo dolazak spasitelja. Glavni likovi su trojica dječaka: Ralph, Jack i Pajcek
(Piggy). O njihovoj tipologiji i karakterizaciji smo poprilično raspravljali: Ralph je vođa koji u svakom trenutku zna što bi bilo dobro učiniti, ali ne želi ništa bez suglasnosti ostalih, te je glasovanjem izabran za vođu izgubljene djece. Jack opijen moći, nasiljem želi utjerati strah u kosti i zahtjeva poslušnost i odanost njemu i njegovim dječjim hirovima. Pajcek- intelektualac koji svojim praktičnim rješenjima nastoji urediti okolinu i poboljšati uvjete u kojima su se našli. Simbolika bi se mogla prenijeti na društvena uređenja. Sama simbolika je i u naslovu “Gospodar muha“ ili grčki Beelzebub (što je još jedno ime za vraga).
Razgovarali smo o povodljivosti ljudi, djeca (kasnije i ljudi) nisu uvijek onakvi kakvi se čine već se svjesno okušavaju u mnogim porocima i grijesima. I djeca, pokušavajući biti odrasli, prikazuju ono što su vidjeli vlastitim očima u primjerima iz svakodnevnog života: posjedovanje, upravljanje, gramzivost i tvrdoglavu odlučnost u vlastitim namjerama. Svi kaotični događaji dovode do anarhije. Razgovarali smo o odgovornosti, organizaciji društva, o moralnim i društvenim kodeksima u društvu, o ulozi i utjecaju pojedinaca, o uzrocima zla, krhkosti ljudskih vrijednosti, promjeni karaktera koja se događa kada pojedinca stavimo u novu situaciju, o pohlepi, bijesu, strahu i na kraju o etičnosti. Roman ima sretan kraj, no kraj otvara veliki broj pitanja.
Knjige koje bi Vam preporučili za čitanje: Tom Rob Smith: „Farma“, Elie Wiesel:“Noć“, Guillaume Musso: „Zato što te volim“, Katherine Jenkins : „Pouke redovnika za kojega sam se udala“

- 13:25 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Travanjski Kljuk

Prvi proljetni KLJUK


Na prvom ovogodišnjem proljetnom druženju sa knjigama, na travanjskom susretu bilo nas je četvero i razgovarali smo o dvije knjige:“Bum Tomica“ Silvije Šesto i „Provale mog starog“ Justina Halperna.
Knjigom „Bum Tomica“ vratile smo se u djetinjstvo. Glavni lik Tomica je „srednje“ dijete u obitelji i prepričava razne događaje iz obitelji, škole i susjedstva. Mlađi brat Darko (Piksi), starija sestra Onči i Tomica doživljavaju naizgled teške i nepremostive probleme koji su opisani na humorističan način.
Jasmina nas je upoznala sa knjigom „Provale mog starog“ Justina Halperna koja je nastala nakon što je sin mudrolije svoga oca objavio na Twitter profilu naziva – Shit My Dad Says. Vrlo brzo, njegovi tweetovi s provalama starog Halperna postaju svjetski hit; Justin je napisao ovu knjigu, a onda je osmišljena i TV serija temeljena na knjizi. Justina nakon dugogodišnje veze nogira djevojka i on se vraća u roditeljski dom i njegov otac Sam ga pokušava trgnuti iz melankolije u koju je upao nakon prekida s dugogodišnjom djevojkom.
Zanimljivo travanjsko postuskrsno druženje nastavilo se i u obližnjem ugostiteljskom objektu.
Najavljujem novi susret za utorak 5. svibnja 2015. kada se družimo sa knjigom „Gospodar muha“ Williama Goldinga. Knjigu možete usporediti s istoimenim filmom (Lord of the Flies).

Doviđenja do idućeg druženja i pozdrav od Duške

- 13:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Čitateljski klub je grupa čitatelja koja čita knjigu/e i nakon toga na zajedničkom sastanku raspravlja o pročitanom. Mi smo grupa koja čita jedan naslov i sastaje se prvog utorka u mjesecu. Na raspravi nas se okupi od 12 do16 članova.
Koristimo citate, propitujemo detalje, otvaramo društvena pitanja, iznosimo osobne doživljaje o pročitanom, dajemo različite interpretacije. Sastajemo se zbog: zabave, veselja i humor, stvaranja i produbljivanja prijateljstva, proširivanja čitateljskih interesa i stjecanja novih znanja, kvalitetne i opuštene komunikacije, slobodnog iskazivanja misli, maštanja…
Različite smo životne dobi, no sa istom ljubavlju prema knjizi i čitanju.