srijeda, 08.07.2015.

Kako ga je priroda stvorila

LIPANJ


Na lipanjskom susretu su Patricija, Željka, Zdravko, Jasna, Antonija, Dubravka i Duška razgovarali o zanimljivoj knjizi Johna Colapintoa: „Kako ga je priroda stvorila?“
U knjizi je opisana i dokumentirana drama jednog čovjeka i jedne obitelji u potrazi za identitetom. Jedan od blizanaca-David Reimer pretrpio je ozlijede pri nestručnom obrezivanju i na savjet liječnika njegova obitelj je pristala da ga se podvrgne radikalnom liječenju: da mu se operativnim zahvatom promijeni spol te da ga se odgaja kao djevojčicu. „Slučaj“ postaje jedan od najslavnijih u modernoj medicini, a rezultirat će neuspjehom. Raspravljali smo o ulozi gena (prirode) i odgoja (društva) u formiranju rodnog identiteta. Dvojbe pojedinca, potraga za istinom, objavljivanje priče i sva nesreća koja je zadesila tu obitelj. Iako odgajan kao djevojčica nakon otkrivanja istine David odlučuje živjeti kao muškarac, želi svijet upoznati sa svojom pričom. Tragičan kraj blizanaca govori o izgubljenoj bitci koja je vođena zbog liječničke pogreške. Razgovarali smo o vjeri u znanost, liječnicima, psiholozima, psihijatrima… Raspravljali o eksperimentiranju s ljudima. Knjiga nam je bila zanimljiva i prilično potresna.
New York Times proglasio ju je Značajnom knjigom godine.
Preporuka za čitanje je trilogija Jacqueline Carey: “Kushielova strijela“ u kojoj će posebno uživati ljubitelji fantastike. Knjige nas vode u izmišljeni svijet kraljeva, bogova, ratova, prevrata, izdaje i urote, a sve se vrti oko mlade žene špijunke Phčdre koja je označena kao Kushielova izabranica. Za sve koji još nisu preporučamo i knjigu: „Pleme špiljskog medvjeda“ Jean M. Auel.

- 13:27 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Čitateljski klub je grupa čitatelja koja čita knjigu/e i nakon toga na zajedničkom sastanku raspravlja o pročitanom. Mi smo grupa koja čita jedan naslov i sastaje se prvog utorka u mjesecu. Na raspravi nas se okupi od 12 do16 članova.
Koristimo citate, propitujemo detalje, otvaramo društvena pitanja, iznosimo osobne doživljaje o pročitanom, dajemo različite interpretacije. Sastajemo se zbog: zabave, veselja i humor, stvaranja i produbljivanja prijateljstva, proširivanja čitateljskih interesa i stjecanja novih znanja, kvalitetne i opuštene komunikacije, slobodnog iskazivanja misli, maštanja…
Različite smo životne dobi, no sa istom ljubavlju prema knjizi i čitanju.