četvrtak, 26.11.2015.

Kljuk u Mjesecu hrvatske knjige

Kako se naš susret u studenom uklopio u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u dogovoru sa knjižničarkama Gradske knjižnice Đurđevac organizirali smo druženje KLJUK-ovaca sa čitateljima koji su česti korisnici usluga knjižnice. Šest KLJUK-ovaca i osmorica najhrabrijih zaljubljenika u čitanje razgovarali su o čitateljskim interesima i prisjećali se najdražih knjiga koje su pročitali. Spominjali smo: Markus Zusak „Ja sam glasnik“ , Judith McNaught: Whitney, ljubavi moja, Vanesse Diffenbaugh :„Jezik cvijeća", Erin Morgenstern: “Noćni cirkus”, Sanja Bilić: ljubi ubi ljubi, Goran Samardžić: Šumski duh, Glenn Cooper: Knjiga mrtvih duša, Joy Fielding: "Mrtva priroda", Jane Austen : „Ponos i predrasude“, Paulo Coelho:“Alkemičar“, Stephen Dobyns: "Crkva mrtvih djevojaka", NE PLAČI VIŠE, Linda Howard: „Ne plači više“ Deborah Harkness: „Otkrivanje vještica“, Neil Gaiman: „Knjiga o groblju“ Michael Ende:MOMO , Jonas Jonasson: „Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao“ i djela Loisa McMastera Bujolda.


Rekli smo i nekoliko riječi o knjizi „Djevojke koje sjaje“ Lauren Beukes koja je bila ovomjesečni zadatak. Priča povezuje dva lika: ubojicu Harpera i djevojku Kirby. Harper raspolaže sposobnošću putovanja kroz vrijeme i vraća se da dovrši posao i ubije djevojku Kirby koja mu je prethodno izmakla.

Kirby je pametna i poduzetna mlada žena te se rukama i nogama bori da izbjegne sudbinu koja joj je namijenjena. . Nelinearno pisanje je zanimljivo, izmjenjujuća poglavlja raznih likova i različitih perioda vješto su odrađena i lako se prate.
Za prosinac čitamo NOIR kolekciju: USA Noir, Zagreb Noir, Barcelona Noir, Dublin Noir- birajte!!!

- 09:12 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.11.2015.

Listopadski KLJUK

KLJUK-listopad

Listopadski susret ljubitelja knjige bio je posvećen knjizi: „Mala Kartuzijanka“ autora Pierra Péju. Sedmeročlanoj družini zaljubljenika u knjigu ovo djelo francuskoga filozofa, esejista i pisca Pierrea Péjua nije se dopalo zbog izostanka pozitive.
Roman govori o vezi triju bića koja nemaju nikoga osim sebe: ženi koja nije željela biti majka, djevojčici koja nije doživjela roditeljsku ljubav i knjižaru zatočenom u svijetu knjiga.
Nesreća, usamljenost, hladnoća, kasna jesen, otuđenje,očaj…- motivi su koji prevladavaju u ovom djelu, Povezanost sa knjigom je naznačena u liku knjižara koji pripovijeda događaje iz knjiga u nadi da će one djevojčici poslužiti kao neka vrsta terapije.


Jednoj članici KLJUK-a knjiga se dopala.
Nakon razgovora o navedenoj knjizi izmijenili smo preporuke za čitanje. Evo spomenutih:
• Umberto Eco: „Šest šetnji pripovjednim šumama“
• Josip Mlakić: „Božji gnjev“
• Dave Eggers: „Circle“
• Zbirke priča: Dublin Noir, Zagreb Noir, Barcelona Noir, Rim Noir

U studenom se družimo sa knjigom: „Djevojke koje sjaje“ Laure Beukes.
Zadali smo i domaću zadaću da se pošalju ili napišu prijedlozi knjiga za čitanje da bismo na idućem susretu napravili raspored za 2016. godinu.
Slijedeće druženje zakazujemo za 3. listopada 2015. u 18 sati!

- 08:14 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Srpanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (1)
Srpanj 2015 (4)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Siječanj 2015 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Čitateljski klub je grupa čitatelja koja čita knjigu/e i nakon toga na zajedničkom sastanku raspravlja o pročitanom. Mi smo grupa koja čita jedan naslov i sastaje se prvog utorka u mjesecu. Na raspravi nas se okupi od 12 do16 članova.
Koristimo citate, propitujemo detalje, otvaramo društvena pitanja, iznosimo osobne doživljaje o pročitanom, dajemo različite interpretacije. Sastajemo se zbog: zabave, veselja i humor, stvaranja i produbljivanja prijateljstva, proširivanja čitateljskih interesa i stjecanja novih znanja, kvalitetne i opuštene komunikacije, slobodnog iskazivanja misli, maštanja…
Različite smo životne dobi, no sa istom ljubavlju prema knjizi i čitanju.