KICKBOXING

četvrtak, 22.04.2010.

Porečani oduševljeni

... a to oduševljenje su im pripremili istarski kickboksači i gosti na 5. kickboxing memorijalu "David Šain".

Večernja kickboxing priredba "5. memorijal Davida Šaina" održan je 18. travnja 2010. u krcatoj porečkoj dvorani "Veli Jože" pred više od 2000 gledatelja. Imali smo prlike vidjeti 10 borbi - 8 vrhunskih, 2 nešto lošije, ali, nikad ne može sve biti vrhunsko.




Sve u svemu, vidjeli smo odličan kickboxing. A sama priredba je imala samo tu namjeru - pokazati dobar kickboxing. Nije tu bilo nikakvog programa, nije bilo nekih silnih i skupih svjetlosnih niti drugih efekata - samo kickboxing i tri lijepe cure koje su nosile brojeve.

A što smo to vidjeli:

1. borba: K1, -91 kg, 3x2 min
Zdravko Dukić - "King", Poreč vs. Marko Vidović - "Otok", Otok

Od samoga početka - izjednačeno, mada su oba borca krenula vrlo oštro, što je odmah na početku publici dalo do znanja da može večeras dosta toga očekivati. Dukić je vrlo razoran snažnim krošeima. Međutim, kako borba odmiče, oba borca gube snagu. U trećoj rundi Dukić iznenađujuće prima snažan udarac koji ga ruši, sudac broji i nakon 8, Dukić je što se udarca tiče spreman na daljnju borbu, međutim, u padu je ozljedio koljeno. Diskutabilno kako zaključiti ovaj meč - knockout, ili RSC (referee stop contest) - prekidom suca zbog ozljede.

Svejedno - pobjednik je Marko Vidović iz Otoka.















2. borba: Low kick, -91 kg, 3x2 min
Igor Bajić - "Petar Krešimir IV.", Šibenik vs. Nikica Knezović - "Kobra", Mostar

Bajić je od samoga početka krenuo vrlo oštro i snažno. Činilo se da planira završiti u prvim trenucima borbe. Takav dojam odavao je i Nikica Knezović - odmah u defanzivu, izvjegava kontakt, izbjegava borbu, a samo pokoja "light" kontra, bez ikakvog učinka na spremnog i odličnog Bajića. Bajić je iskoristio svo svoje znanje, ali Knezović ne pada - prima i trpi udarce.

U jednom trenutku druge runde, Bajić serijom ručnih tehnika onesposobljava Knezovića, sudac zaustavlja borbu započinjanjem brojanja knockdowna i uleće među borce kako bi zaustavio i spriječio daljnji Bajićev razorni napad, Bajić u naletu izvođenja kombinacije - direk - dva, pa low kick, upravo tim snažnim low kickim zahvaća suca i ruši ga na pod. Naravno, što je i bilo za očekivati - publika na nogama, pljesak za stvarno požrtvovnog suca Elvisa Šabotića, ali i smjeh cijele dvorane. Šabotić, ipak svojevremeno odličan borac koji je još uvijek u treningu, odmah se diže, neometano nastavlja brojanje, nakon čega provjerava Knezovića i nastavlja borbu. Trenutak kasnije, Šabotić na kraju runde odlazi u bijeli kut, uz lagani smješak, i sve simpatije publike, čeka početak treće runde. Odlična reakcija suca, odlično postupanje. Bravo sucu Elvisu Šabotiću.

A treća runda - nastavak apsolutne dominacije Bajića. Knezović pokušava uzvraćati, postiže i pogotke, ali oni su slabi i na Bajića neučinkoviti. Cijelom borbom Bajić je odavao dojam maksimalne spremnosti, a stvarno očekujemo da će svu svoju spremnost i znanje u pravom svjetlu pokazati u Šibeniku za desetak dana na državnom seniorskom prvenstvu u low kicku.

Jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio je Igor Bajić.




































4. Low kick, -75 kg, 3x2 min
Ivan Bilić "Trojan Istra", Pula vs. Manuel Smoljan "Budokai", Rovinj

Sam početak borbe protječe u međusobnom laganom ispitivanju, s povremenim iznenadnim oštrim i brzim uletima u kontakt. Publika to prepoznaje i pljeskom podržava svako takvo oživljavanje situacije. Vrlo brzo oba borca pojačavaju aktivnost i razmjenjuju sve snažnije i preciznije udarce.

Druga runda samo je nastavak odlične borbe iz druge polovice prve runde. Smoljan je nešto niži od Bilića, pa sve više preferira borbu iz blizine i ručne tehnike, dok se Bilić više služi nožnim tehnikama - i kao održavanje distance, a koristi i high kickove.

Treću rundu Smoljan kreće u žešći napad, jer prve dvije runde su bile gotovo pa potpuno izjednačene (što se kasnije i potvrdilokod sva tri suca). Ali, Bilić se odlično brani i precizno uzvraća i skuplja bodove. Pred kraj runde cijela serija razmjene udaraca - i nožnih i ručnih tehnika. Publika je na nogama. Ipak, Bilićevi udarci su nešto precizniji - razlika bod, dva.

Jednoglasnom odlukom sudaca 30:28, 30:28, 29:29 (prednost Bilić) - dakle 3:0 pobijedio je Ivan Bilić.


























4. Full contact, -67 kg
Ognjen Topalović "King", Poreč vs. Matija Okičić "Shark gym", Karlovac

Od samoga početka borbe Topalović pokazuje širi raspon tehnika i preciznije ostvarivanje bodova te se od samoga početka stvara prednost na strani Topalovića. Odlične i čvrste kombinacije, snažni udarci karakteritika su Topalovićeve borbe. I bez obzira što mu je probijen gard, Okičić u prve dvije runde održava tempo, pokušava se obraniti od onih najtežih udaraca, ali bodovi se cijelo vrijeme bilježe na stranu Topalovića.

Početkom treće runde Topalović plasira odličan high kick, Okičić je to dobro izdržao, ali trener Okičića procjenjuje da treba zaštititi svog borca, baca ručnik i prdaje meč.

Predajom protivnika u 3. rundi pobijedio je Ognjen Topalović.




















5. Full contact, -86 kg
Bojan Mišković "Budokai", Rovinj vs. Luka Jurić "Sveti Duh", Osijek

E, ova je borba bila poslastica večeri. Bojan Mišković, aktualni svjetski viceprvak u full contactu i od dan ranije pobjednik Svjetskog kupa u full contactu susreo se s odličnim Lukom Jurićem iz Osijeka. Cijela je borba prošla u brojnim prekrasnim potezima oba borca. Odlične tehnike, odlične razmjene udaraca, napada i dobrih blokada. Bilo je užitak gledati ovaj pravi full contact.

Ipak, precizno gledajući, Mišković je bio učinkovitiji i cijelo vrijeme ostvarivao bodobnu prednost. U trećoj rundi Jurić gubi kondiciju i tu je Bojan ostvario značajniju bodovnu razliku.

Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 pobijedio je Bojan Mišković.














6. Full contact, +91 kg
Slobodan Zrilić "King", Poreč vs. Ivan Bulić "Thunderman Gym", Solin

Kao dva početnika. Ovo je bila borba, bolje bi bilo reći pokušaj borbe, u kojoj nismo ništa vidjeli osim velikih upitnika, niti smo čuli ništa osim zvižduka. Na sudačkim listama zabiljećena su ukupno 2 (dva!) boda odnosno udarca na Zrilićevoj strani.
Ovo ne treba niti komentirati - očito je Komšić pogriješio.

Knockoutom nakon 1 minute i dvadesetak sekundi pobijedio je Slobodan Zrilić.






7. K1, +91 kg
Ivan Bijelić (King, Poreč) vs. Mario Jagatić (Shark gym, Karlovac)

Izjednačena borba, a nešto precizniji je bio Bijelić. Karakteristika Bijelićeve borbe bilo je veće korištenje nožnih tehnika, dok je Jagatić djelovao, takav se dojam stjecao, da će MMA tehnikama oboriti Bijelića.

U drugoj rundi obojici boraca popušta snaga, spuštaju ruke, pokušavaju to prikazati kao provociranje protivnika, ali nema se tu snage za konačni obračun. U jednom trenutku provoiranja Jagatić kreće spuštenim rukama prema Bijeliću koji poteže high kick koji sjeda na lice Jagatića. Ali bez snage - samo zvučno. Reklo bi se "high kick šamar".

No borba se nastavlja u trećoj rundi, borci nemaju snage, publika bodri Bijelića koji ostvaruje ukupno blagu prednost.

Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 pobijedio je Ivan Bijelić.












8. K1, +91 kg
Jasmin Bećirović "King", Poreč vs. Petar Jukić "Thunderman Gym", Solin

"Ljepotica i zvijer" - "stari tigar" Bečirović i novo (?) ime na hrvatskoj kickboxing sceni, mada ne i na europskoj - mladi Petar Jukić. Inače, Petra Jukića nema na domaćim natjecanjima, ali ima nekoliko lijepo izgubljenih borbi. Knockoutom.

Ovo je druga greška Komšića. Ali ...

Dakle, dojam borbe je bio takav. "Ljepotica i zvijer" gdje se zvijer igra i zabavlja, a mladi Jukić preživljava jedan po jedan nalet. Ipak ne zadugo. Bećiroviću je dosta igre, pa u 1:03 minute obara Jukića, sudac broji, Jukić se vraća i kraj runde odgađa kraj borbe.

U istom stilu prolazi i druga runda. Bečirović se igra, a Jukić na iznenađenje svih trpi i održava se. Čak i postiže nekoliko bodova protiv nemotiviranog Bećirovića.

Treća runde, nimalo razlike, a nakon 1:12 minuta, Bećirović "poteže" koljeno koje sjeda na čelo Jukića, obara ga, sudac broji i odbroji do knockouta.

Knockoutom u 3. rundi pobijedio je Jasmin Bećirović.
































9. K1, +91 kg
Tomica Paladin "King", Poreč vs. Borislav Vujević "Otok", Otok

Ova se borba može kratko okarakterizirati - oštro i snažno. Od samoga početka Paladin ima inicijativu, ali solidan protivnik je Vujanović, koji snažnim krošeima pokušava završiti borbu i ranije. Paladin napada, ali trenutak nepažnje i u zadnjim sekundama prve runde Vujanović pogađa krošeom Paladina koji se zateturao te sudac broji. Nakon odbrojavanja gong je označio kraj runde što je pružilo priliku Paladinu da se još malo odmori nakon prilično snažnog udarca.

U drugoj rundi Paladin, potpuno oporavljen, nastavlja sa serijom tehnika, dok Vujanović opet pokušava jednim udarcem riješiti borbu. Paladin prilično uspješno izbjegava udarce, dok Vujanović zbog promašaja gubi dosta snage. U drugom dijelu runde Paladin odlučuje riješiti ranije borbu. Publika mu daje podršku i Paladin kreće. Tijekom cijele serije udaraca djelovalo je kao da je Vujanović na rubu knock downa, ali prilično je to dobro izdržao, ipak ne zadugo. Više ne može, sudac prekida, broji i odbroji do deset. Publika je na nogama.

Knockoutom u drugoj rundi pobijedio je Tomica Paladin.






























10. K1, +91 kg
Igor Jurković "King", Poreč vs. Igor Mihaljević "Shark gym", Karlovac

Možemo li reći - povratnik u ring Igor Jurković? Nadamo se da možemo. I to je dobro. Jurko još zna i može, samo to treba održati.

Jurković izlazi na ring praćen velikim pljeskom publike i gromoglasnim navijanjem. Od samoga početka borbe pokazuje svo svoje znanje i široki raspon tehnika i kombinacija ručnih i nožnih tehnika. Mihaljević uzvraća, isto tako snažan borac, ali je sporiji. Pred sam kraj runde, Mihaljević krivo staje na nogu, te se ruši s bolnom grimasom na licu. Diže se, sudac broji, i Mihaljević nastavlja borbu, ali zakratko. Kraj runde. Drugu rundu nije mogao ni započeti te je predaje zbog povrede skočnog zgloba.

Predajom protivnika na početku druge runde pobijedio je Igor Jurković.













































Za najboljeg borca turnira proglašen je Ognjen Topalović - "King", Poreč.



A ovo je i jedan od razloga zašto su se suci odlučili baš za ovoga mladoga borca iz Poreča:





I na kraju što možemo reći - vidjeli smo odličnu priredbu. Neki borci nisu zaslužili sudjelovanje na ovoj, ali na na ovakvim drugim priredbama. Ne može se dolaziti nespreman i računati da će se izdržati runda, dvije, pokupiti lova od organizatora, a publika će ionako sve to brzo zaboraviti. Ne, nije publika bedasta i ima dugo pamćenje. Vrati se to organizatoru već na idućoj priredbi.

Ipak, već peti puta za redom Leonardo Komšić (uz male, oprostive propuste) organizira odličnu kickboxing priredbu s odličnim borcima i odličnim borbama. I ništa više, ali ni ništa manje.

Sve u svemu - s veseljem očekujemo 6. memorijal "Davida Šaina" 2011. godine.

Vidimo se, zasigurno.


Eto. Gotovo, i ljepotice odlaze iz našeg malog grada.






- 01:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #