KICKBOXING

nedjelja, 03.01.2010.

Koliko nas je sudjelovalo?

I tako je to uvijek. Kada se završi jedna godina, počne druga. I na početku te Nove godine, rezimira se ona prošla. Okrenemo se, pogledamo i onda analiziramo. Bilo je dobro ili bilo je loše. Može bolje ili ne daj Bože gore.

Evo, ovim postom krećem u malu analitiku prošle godine. Ovaj puta osvrćem se na sudjelovanje natjecatelja - kickboksača na službenim natjecanjima Hrvatskog kickboxing saveza.

Kako slika govori tisuću riječi, što da ja lamentiram, evo prikaza:





Joj kol'ko brojeva. Jel' ih vidite. Ako ne, porbajte povećati prikaz na ekranu. Jel' sad vidite? Ako ne, evo malog objašnjenja:
- na državnim prvenstvima sudjelovalo je ukupno 1198 natjecatelja
- na hrvatskim kupovima sudjelovalo je ukupno 306 natjecatelja
- u hrvatskoj reprezentaciji sudjelovalo je 189 reprezentativaca
- na svjetskim kupovima sudjelovalo je 165 natjecatelja
- na međunarodnim natjecanjima sudjelovalo je 925 natjecatelja
- na ostalim natjecanjima sudjelovalo je još 196 natjecatelja
UKUPNO je na službenim natjecanjima sudjelovalo 2978 natjecatelja

A ako se uzme u obzir da u obračun nisu uzeta sudjelovanja na:
1. Austrian Classics - Walchesee, 27.-28.3.2009.
2. Internacionalni Bosna i Hercegovina Open "Bihać 2009" - Bihać, 4.4.2009.
3. Internacionalni kup "Tešanj Open 2009" - Tešanj, 27.6.2009.
4. Međunarodni "Posavina kup - Odžak 2009" - Odžak, 8.8.2009.
5. Međunarodni kup "Italian Open 2009" - Bagnatica, 31.10.-1.11.2009.

jer broj hrvatskih natjecatelja mi je bio nedostupan, tada proizlazi da je na službenim natjecanjima Hrvatskog kickboxing saveza sudjelovalo znatno više od 3000 članova Hrvatskog kickboixng saveza. Lijepa brojka, zar ne?

Kao što je i logično najviše je natjecatelja u semi contactu - tu se natjecanja odigravaju u svim dobnim skupinama. Evo pregleda sudjelovanja po disciplinama:
- semi contact - 1449
- light contact - 778
- full contact - 279
- low kick - 265
- K1 Style - 86
- glazbene forme - 102
- aero kickboxing - 36

I tu je sve logično - K1 se ne kategorizira od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, glazbene forme su skoncentrirane samo u Splitu, a i one se ne kategoriziraju, a aero kickboxing više nije natjecateljska disciplina.

Što se tiče sudjelovanja po dobnim skupinama, tu je situacija vrlo zanimljiva. Da nisam vidio brojke, rekao bih najviše je najmlađih, a najmanje seniora, međutim nije tako. Evo pregleda po dobnim skupinama:
- djeca - 60
- mlađi kadeti - 588
- stariji kadeti - 787
- juniori - 755
- seniori - 788

Za djecu (dječake i djevojčice sa 7, 8 i 9 godina) je logično - nema državnih prvenstava, pa ih je i manje, a najčešće ih organizatori raznih otvorenih kupova svrstavaju u mlađe kadete. A što se ostalih tiče - nije loša raspodjela. Ono što je važno - raspodjela je izbalansirana - a to znači da solaze mlađi, a uspijeva se zadržati i seniore. Samo tako, dobro je.

Što se podjele na natjecatelje i natjecateljice tiče - 1817 muških i 1161 ženskih - odnosno 61% natjecatelja i 39% natjecateljica - nije loše. Malo se koji sport može pohvaliti ovakvim učešćem ljepšeg spola (naravno osim umjetničkog plivanja), a ako se još uzme u obzir da je kickboixng (grubi?) borilački sport, e onda je ovdje očit jako dobar klubova i trenera rad u lokalnim sredinama. Bravo, samo tako dalje.

I na kraju sudjelovanje u reprezentaciji. Prošle godine 189 natjecatelja, sa svim restrikcijama koje je Upravni odbor poduzeo. Lijepa brojka. Ne znam ima li koji sportski savez u Hrvatskoj toliko reprezentativaca - godišnje. Neka, neka, i s time samo tako dalje. Bravo.

Valja reći da u ovu analizu nisu uzeti u obzir natjecatelji koji su sudjelovali na raznim pozivnim turnirima, a njih je isto tako bilo dosta tijekom godine. Sačiniti ću i taj pregled pa će se vidjeti da ih je podosta bilo.

Eto, sve u svemu, dosta nas je sudjelovalo.


- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #