KICKBOXING

srijeda, 21.10.2009.

A sada: fight za svjetska odličja!





Sutra započinju borbe na Svjetskom kickboxing prvenstvu u disciplinama light contact za seniore i veterane te low kick i K1 za seniore, a koje se održava u austrijskom Villachu, od 20. do 25. listopada 2009.

Na ovom prvom dijelu Svjetskog prvenstva (drugi dio će se u disciplinama semi i full contact te glazbene forme i aerokickboxing održati u Italiji, Lignano di Sabbiadoro) okupilo se 604 natjecatelja iz 52 zemlje.

Naša reprezentacija broji ukupno 48 članova među kojima je 33 sportaša koji će i nastupiti u 33 natjecateljske kategorije.

Sutra je prvi dan borbi i evo što naše borce očekuje:

LIGHT CONTACT:
Seniori:
-63 kg - MARKO ŠARKO - "Sokol" - Slunj

Aktualni svjetski prvak koji brani svoju titulu osvojenu 2007. godine u Beogradu. U ovoj kategoriji je ukupno 16 natjecatelje, pa iako bi Marko trebao imati prednost - ali, jednostavno to nije moguće, te je u poludirigiranom ždrijebu postavljen za nositelja "donjeg" dijela ždrijeba, dok su drugoplasirani Ukrajinac Konstantyn Demorezskyi i trećeplasirani Rus Mihail Gerasimov smješteni u "gornji" dio ždrijeba.
Marko sutra ima prvu borbu u 1/8 finala s Dancem Magnusom Hansenom, a ako ga pobijedi čega ga pobjednik iz borbe između odličnog Talijana Manuela Nordia i manje poznatog Rumunja Nicusora Oprea.

- 69 kg - KRISTIAN BENAC - "Sušak" - Rijeka
U kategoriji je 16 boraca, a svoju prvu borbu u 1/8 finala Kristian ima s Kanađaninom Geoffom Borwnom. Ukoliko ga pobijedi, čeka ga pobjednik iz borbe između Turčina Turgaya Kantarkirana i Slovenca Grega Rudolfa.
Nositelj skupine - Poljak Premyskan Ziemniowi je u drugom dijelu ždrijeba.

- 74 kg - OGNJEN LEDINŠČAK - "Zmaj" - Bedekovčina
14 je boraca u ovoj katrgoriji te samo prvi nositelj Rus Zhukov Sergey i drugi nositelj Poljak Jerzy Wronski propuštaju 1/8 finala i svoje prve borbe imaju u 1/4 finala.
Ognjen svoju prvu borbu u 1/8 finala ima s Turčinom Cemalom Ali Alwattarom, a ukoliko ga pobijedi, očekuje ga pobjednik iz borbe između Mađara Laszla Szaba i Njemca Sasche Schuchardta.

- 79 kg - ŽELJAN JEŠIĆ - "Mornar" - Split
U ovoj je kategoriji 17 natjecatelja, i k tome veliki broj vrhunskih boraca - svjetskih i europskih prvaka - Mađar Zoltan Danczo kao prvi nositelj, Talijan Andrea Primitivi, Njemac Christian Pohl, Ukrajinac Artem Naskov, Poljak Robert Matyja.
Željan svoju prvu borbu ima u 1/8 finala protiv odličnog Ukrajinca Artema Naskova, a ukoliko ga pobijedi, očekuje ga u 1/4 finalu susret s pobjednikom iz borbe između Turčina Volkana Karadumana i Britanca Christopha Stolberga.

- 84 kg - BOJAN MIŠKOVIĆ - "Budokai" - Rovinj
15 je boraca u ovoj kategoriji u kojoj je prvi nositelj "donje" skupine Poljak Mariusz Niziolek, a "gornje" Mađar Jeno Novak. Boris kao treći nositelj skupine smješten je u "gornji" dio ždrijeba koji mu osigurava susret s odlčnim Mađarom Jenom Novakom tek u polufinalu.
Svoju prvu borbu u 1/8 finala Boris ima protiv Francuza Lemara Mathieua, a ukoliko ga pobijedi u sljedećoj borbi suresti će se s pobjednikom iz borbe između Ukrajinca Olega Okhmusha i Švicarca Huga Thomasa.

- 89 kg - PAOLO BENUSSI - "Budokai" - Rovinj
U ovoj je kategoriji 11 natjecatelja, a prvi nositelj je Rus Gabbasov Ildar u "donjem" dijelu ždrijeba, dok je drugi nositelj u "gornjem" dijelu ždrijeba, gdje je i Paulo - Britanac Gavin Williamson.
Svoju prvu borbu u 1/8 finala Paulo ima protiv Čeha Vojtjecha Brzona, a ukoliko ga pobijedi očekuje ga u 1/4 finala upravo nositelj "gornjeg" dijela ždrijeba - Britanac Gavin Williamson.
Osim spomenutih, tu su još i odlični borci Fabian Fingerhut iz Njemačke i Juso Prosić iz Austrije te Slovenac David Nagode.

- 94 kg - BORIS MIŠKOVIĆ - "Budokai" - Rovinj
Stariji od braće Mišković bori se u kategoriji u kojoj je ukupno 12 natjecatelja i propušta 1/8 finala te svoju prvu borbu ima u 1/4 finala protiv pobjednika iz borbe između Talijana Christiana Lubrana i Njemca Mikea Hofera. Ukoliko pobijedi tog protivnika, osvaja brončanu medalju i najvjerojatnije ga u polufinalu očekuje odlični Mađar Tibor Wappel koji je nositelj "gornjeg" dijela ždrijeba.
U donjem dijelu su odlični nositelj Slovenac Ranis Smajlovič, Austrijanac Patrick Gerdentisch i Rus Alexander Dmitrienko.

+ 94 kg - VLADIMIR ČELAR - "Pauci" - Split
U težinski najtežoj muškoj kategoriji našlo se ukupno 12 boraca. Vladimir svoju prvu borbu ima u 1/8 finala protiv Talijana Fabrizia Giannattasia, a ukoliko ga pobijedi, očekuje ga susret s pobjednikom iz borbe između odličnih Slovaka Tomasa Moznyja i Ukrajinca Artema Vasylenka.
Pored spomenutih boraca valja spomenuti i prvog nositelja Poljaka Michala Wszelaka koji je smješten u donji dio ždrijeba, pa Mađara Dzevada Smajlovica, dok su u gornjem dijelu ždrijeba pored Vladimira još i Slovenac Edin Latič te nositelj, odlični ruski borac Emin Panyan.

Seniorke:
- 60 kg - MATEJA PANČELAT - "Prime" - Poreč

S Matejom u skupini je ukupno 13 natjecateljica, a Mateja se u 1/8 finala u svojoj prvoj borbi susreće s Britankom Sylviom Radacovskom. Pobijedi li je, u četvrtfinalu će se susresti u borbi za brončanu medalju s prvom nositeljicom ove kategorije Njemicom Juliom Irmen.

- 70 kg - ANA ZNAOR - "Malinska" - Malinska
U ovoj natjecateljskoj kategoriji ukupno je 13 natjecateljica. Ždrijeb je Anu smjestio na vrh donjeg dijela ždrijeba gdje svoju prvu borbu u 1/8 finala ima s Čehinjom Monikom Hajkovom, a ukoliko je pobijedi, susresti će se u borbi za brončanu medalju, u četvrtfinalu, s pobjednicom iz borbe između Britanke Hazel Gale i Njemice Tanje Flogel.
Pored Ane u ovoj skupini su između ostalih i prva nositeljica Šveđanka Karin Edenius, Ruskinja Diana Rizvanova, druga nositeljica odlična Mađarica Marta Fenivesi te Irkinja Clare Luise Sweetmann.

+ 70 kg - HELENA JURIŠIĆ - "Mornar" - Split
U apsolutnoj ženskoj kategoriji light contacta našlo se 8 natjecateljica. Helena svoju prvu borbu u četvrtfinalu, dakle borbu za brončanu medalju ima s Talijankom Valeriom Mercurio, a ukoliko je pobijedi za ulazak u finale boriti će se protiv pobjednice iz borbe između Šveđanke Sedin Roskvist Sabrine i Ruskinje Marie Semenove koja je nositelj gornjeg dijela ždrijeba.
U ovoj skupini bore se još i odlične Irkinja Lianne McCaree Murphy te Poljakinja Beata Lesnik.

LIGHT CONTACT
Veterani
- 69 kg - IVAN DRAGANIĆ - "Bušido" - Sveti Križ Začretje

Nije veliki broj veterana prijavljen na ovom svjetskom prvenstvu, ukupno njih 27, a u ovoj natjecateljskoj skupini ih je četvoro.
U polufinalu - dakle, već ima osiguranu broncu po ždrijebu, svoju prvu borbi Ivan ima protiv Irca Iana Kingstona, a ukoliko ga pobijedi u finalu ga očekuje pobjednik iz borbe između Brazilca Fabia Galvaoa i Poljaka Piotora Siegozinskija.

LOW KICK
Seniori:
- 63,5 kg - GORAN MIMICA - "Pit Bull" - Split

"Najlakši Pitbullovac" Goran je u kategoriji u kojoj je ukupno 21 borac. Svoju prvu borbu u 1/16 finala Goran ima protiv odličnog Ukrajinca Igora Vasenka, a ukoliko ga pobijedi u 1/8 finala ga očekuje još teži protivnik Bjelorus Yury Vaiynets.
Brojna i teška kategorija u kojoj je prvi nositelj Kirgistanac Mirlon Ibraimov, a drugi Srbin Mihajlo Jovanović

- 67 kg - BORIS VUJEVIĆ - "Pit Bull" - Split
I ova je kategorija i teška i brojna. Ukupno je 20 boraca. Svoju prvu borbu Boris ima u 1/16 finala protiv Mađara Gyule Koruatha, a pobijedi li ga u osmini finala ga očekuje odlični Kirgistanac Stalbek Darkanbaev.
U ovoj kategoriji prvi je nositelj Turčin Yahya Alemdag, a tu su još i odlični Talijan Fabio Nubile, Srbin Petar Živković i Azerbajđanac Ruslan Orujov.

- 71 kg - FRANE RADNIĆ - "Pit Bull" - Split
Naš proslavljeni Frane, kao drugi nositelj u brojnoj skupini od 23 borca - propušta 1/16 finala i svoju prvu borbu u 1/8 finala ima protiv Talijana Danielea Perle. Ukoliko ga pobijedi susresti će se s najboljim između Poljaka Tomasza Mordarskog, Njemca Andre Staffena i Kirgistanca Alena Ofvia.
U ovoj kategoriji, srećom u drugom dijelu ždrijeba su još i odlični Rus Vladimir Tarasov, Ukrajinac Ruslan Melniyk i kao nositelj Srbin Milan Dragojlović.

- 75 kg - MARIO AGATIĆ - "Pit Bull" - Zagreb
U ovoj kategoriji je 19 boraca, a Mario propušta 1/16 finala i svoju prvu borbu ima u osmini finala protiv pobjednika iz borbe između Ukrajinca Ruslana Kavalenka i Bošnjaka Bahrudina Mahmića.
Pored ovih boraca valja spomenuti i odlične borce Kumara Jalieva iz Kirgistana, Andree Andrenaccija iz Italije i prvog nositelja skupine Azerbajđanca Kanana Sadikhova.

- 81 kg - NIKOLA BOŽIĆ - "Mega Centar" - Rijeka
Riječanin Nikola je jedan od 26 boraca ove najveće natjecateljske kategorije. I ova je kategorija ne samo brojna, već je i vrlo jaka. Nikola propušta 1/16 finala i u svojoj prvoj borbi u osmini finala susresti će se s pobjednikom iz borbe između Bošnjaka Džemala Mahmića i borca iz Mauricijusa Agathe Veejaye.
Epitet "teške" ova skupina nosi zahvaljujući prvenstveno Azerbajđancu Ehramu Majidovu i Francuzu Tounkari Bakariju.

- 86 kg - TONI MILANOVIĆ - "Ameno" - Split
11 je boraca u ovoj skupini, a Toni propušta osminu finala i svoju prvu četvrtfinalnu borbu ima protiv pobjednika iz borbe između Talijana Piera Maugerija i Srbina Marka Milinkovića. Pobijedi li, osvaja brončanu medalju i u borbi za ulazak u finale susresti će se s najboljim između Grka Thanasisa Gkitersosa, Francuza Attelya Stephanea i nositelja skupine Slovaka Michala Hromeka.

- 91 kg - AGRON PRETENI - "Pit Bull" - Split
Reklo bi se "samo" 7 boraca u ovoj skupini, međutim, iako nisu sedam veličanstvenih, odlični su. Agron svoju prvu borbu u četvrtfinalu za brončanu medalju ima s drugim nositeljem Rusom Dmitryjem Anonenkom, a pobijedi li ga za ulazak u finale boriti će se protiv pobjednika iz borbe između Brazilca Amiela Marchadoa i Čeha Petra Karesa.
U ovoj skupini, prvi je nositelj Bjelorus Yanken Ankaleviek.

+ 91 kg - DAMIR TOVAROVIĆ - "Pit Bull" - Split
U apsolutnoj kategoriji je 10 boraca. Damir svoju prvu borbu ima u 1/8 finala protiv Ivana Solde iz Bosne i Hercegovine, a pobijedi li ga u četvrtfinalu, u borbi za broncu susresti će se s Francuzom Noelom Cadetom.
U ovoj skupini još su i odlični Crnogorac Goran Radović te Srbin Dragan Jovanović kao nositelj ove natjecateljske skupine.

Seniorke:
- 52 kg - ŽELJANA PITEŠA - "Pit Bull" - Split

U ovoj kategoriji je ukupno 8 natjecateljica, a Željana svoju prvu borbu ima u četvrtfinalu, borbu za brončanu medalju s Francuskinjom Anais Pastor. Pobijedi li je u borbi za ulazak u finale susresti će se s pobjednicom iz borbe između Mađarice Gyongyi Fleisz i Ukrajinke Nadie Khayenko koja je i nositeljica ove natjecateljske kategorije.

- 56 kg - MARIJA MALENICA - "Pit Bull" - Split
13 (nadamo se ne nesretan) broj je natjecateljica u ovoj skupini. Marija svoju prvu borbu ima u osmini finala protiv Bjeloruskinje Katisaryne Molubeve, a pobijedi li je u borbi za medalju susresti će se s pobjdnicom iz borbe između Čehinje Eve Liskove i Francuskinje Fatime Adib.
U ovoj skupini svakako valja spomenuti prvu nositeljicu Poljakinju Aliciju Piecyk, pa drugu nositeljicu Austrijanku Doris Hohler te Turkinju Dedu Duygu Aygun.

- 70 kg - NIVES RADIĆ - "Pit Bull" - Split
U ovoj kategoriji je 6 natjecateljica, a naša Nives je kao nositeljica ove skupine smještena u polufinale, znači već ima osvojenu brončanu medalju. Za ulazak u finale boriti će se protiv pobjednice iz meča između Svetlane Kulakove iz Rusije i Rite Turrisi iz Italije.

+ 70 kg - NATALIJA ŠIMAC - "Mega Centar" - Rijeka
Natalija u svojoj skupini ima još samo jednu protivnicu odnosno ima samo jednu - finalnu borbu s Poljakinjom Paulinom Biec. Natalija ima osigurano srebro po ždrijebu. Inače, Paulina je vrlo dobra i nezgodna protivnica.


K1
Seniori
- 57 kg - MATIJA PUHEK - "Pit Bull" - Zagreb

Matija je u skupini koja broji 5 natjecatelja. Rekli bi malo ih je, ali svakako su vrlo teški. Svoju prvu borbu Matija ima u 1/4 finalu gdje se susreće s Litvancem Arnoldasom Karpavciusom. Pobijedi li ga, osvaja brončanu medalju, a u borbi za ulazak u finale susresti će se s nositeljem skupine Bjelorusom Yuryjem Satsukom.
Svakako tu valja izdvojiti i Rusa Marata Shihalieva.

- 71 kg - VIKTOR ZAMAN - "Pit 119" - Karlovac
U skoro najbrojnijoj K1 natjecateljksoj skupini je ukupno 16 natjecatelja, a svoju prvu borbu u 1/8 finala Viktor ima protiv Srbina Aleksandra Topića. Pobijedi li ga u borbi za medalju susresti će se s pobjednikom iz meča između Crnogorca Damira Mukovića i Francuza Dumetza Merhija.

- 75 kg - DANIJEL ŠIMUNDIĆ - "Pit 119" - Karlovac
U ovoj je kategoriji ukupno 15 natjecatelja, a nositelj je Makedonac Ile Risteski. Naš Danijel svoju prvu borbu ima u 1/8 finala sa Srbinom Nikolom Bogdanićem, a pobijedi li ga u četvrtfinalnoj borbi za medalju očekuje ga pobjednik iz borbe između Poljaka Kuszasza Szulca i Bjelorusa Maksima Bulaskka.

- 81 kg - MARIJO VALENTIĆ - "Sokol" - Slunj
Ovo je najbrojnija K1 natjecateljska skupina s ukupno 19 boraca. Marijo svoju prvu borbu ima u 1/16 finala protiv Bošnjaka Mesuda Selimovića, a pobijedi li ga u 1/8 finala susresti će se s Njemcem Florianom Loweom.
Nositelj ove skupine je Mađar Gergerly Busai, smješten upravo u donji dio ždrijebe, baš gdje je i naš Marijo.

- 91 kg - ZORAN MAJKIĆ - "Sveti Matej" - Viškovo
U teškoj kategoriji je 8 natjecatelja, a naš Zoran je prvi nositelj. Drugi nositelj je Rus Vladimir Mineev, dok je treći nositelj Talijan Umberto Lucci.
Svoju prvu borbu u 1/4 finala, dakle borbu za medalju, Zoran ima protiv Južnoafrikanca Micheila Oppermanna, a pobijedi li ga za ulazak u finale susresti će se s pobjednikom iz borbe između Poljaka Jzuagbe Ugonoha i Kanađana Jamera Coombera.

+ 91 kg - IVAN BIJELIĆ - "King" - Poreč
Super teška K1 kategorija broji ukupno 11 boraca - redom sve odličnih, vrhunskih boraca. Treba svakako spomenuti nositelja, ogromnog i snažnog Bjelorusa Aliakseia Kudzina. Upravo s njime će se susresti naš Ivan pobijedi li u svojoj prvoj 1/8 finalnoj borbi protiv Španjolca Franka Munoza.
U ovoj vrlo teškoj i super teškoj kategoriji su i Srbin Mladen Božić, Mađar Tihamer Brunner i Rus Aleksey Papin.

- 52 kg - ANAMARIJA MARAS - "Imotski" - Imotski
U ovoj kategoriji je 5 natjecateljica, a našu je Mariju "zapala" predborba - četvrtfinale protiv Turkinje Zehre Gulgen, a pobijedi li osvaja broncu i za ulazak u polufinale, u borbi za srebro boriti će se protiv nositeljice skupine Izraelke Adi Rotem.


Eto to bi bio pregled ždrijeba neposredno prije početka Svjetskog prvenstva. Kao što se vidi, najbrojnije su kategorije u low kicku -63, -67, -71, -75, -81 kg za muškarce te -52, -56 kg za žene, što nikako nije slučajno. Naime osvajači medalja u ovim kategorijama stječu pravo učešća na prvim Svjetskim igrama borilačkih sportova, koje će se iduće godine održati krajem kolovoza i početkom rujna u Pekingu. Što se kickboxinga tiče, natjecanje na prvoj borilačkoj olimpijadi održavati če se u semi contactu, full contactu i low kicku u po 7 težinskih skupina - po 5 muških i po 2 ženske u svakoj navedenoj disciplini kicknoxinga.

Stoga, posebno našim kandidatima u ovim kategorijama - Goran Mimica, Boris Vujević, Frane Radnić, Mario Agatić i Nikola Božić, te Žaljana Piteša i Marija Malenica - želimo puno sportske sreće i uspjeha, a naravno to želimo i svima ostalima.

Sljedeće vijesti sa Svjetskog kickboxing prvenstva - Villach 2009 - sutra.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #