KICKBOXING

subota, 09.08.2008.

I Marijo Šivolija je bio kickboksač

Ma nije se ni tinta na prethodnom postu osušila, evo mi stiže e-mail u kojem između ostaloga pošiljatelj pita - "Zašto ne spominješ Šivoliju?".

Prvo što mi je palo na pamet jeste da je Marijo Šivolija boksač, a da ja ne pratim događanja u boksu, već samo u kickboxingu. Ali, onda se sjetim da to baš i nije potpuna istina. Pa i Marijo Šivolija je počeo kao kickboksač.

Priča seže još u davnu 1993. godinu.

Marijo Šivolija se započeo baviti borilačkim sportom početkom 1993. u dobi od 11 i pol g. i punih je 5 godina trenirao kickboxing u Omišlju u kickboxing klubu "Omišalj" kojem je predsjednik Romeo Deša (sada glavni tajnik Hrvatskog kickboxing saveza), a trener prof. Predrag Znaor (sadašnji predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza). Šivolija je bio višestruki kadetski i seniorski državni prvak u svim kickboxing disciplinama.

Prvi međunarodni turnir je osvojio 1994. u Münchenu. Pod vodstvom Znaora je nastupio na 4 svjetska kupa i 2 svjetska prvenstva (WKA SK - semi contact Karlsruhe 1995., WKA SK - semi contact Prag 1996., WAKO SK - semi contact Debrecen 1996. - brončana medalja, WAKO SK-semi i light contact Casale Monferrato 1997., WAKO SP-low kick Dubrovnik 1997. i WAKO SP-full contact Gdanjsk 1997.).

Nakon 4 godine kickboxinga i usporedno s njim, započeo je početkom 1997. trenirati u Rijeci boks kod trenera Ive Živkovića (koji mu je i danas trener) želeći još bolje savladati ručne tehnike. Iskusno oko trenera Živkovića odmah je uočilo potencijal Marija. Već nakon dva mjeseca boksačkih treninga postao je državni kadetski prvak i boksački reprezentativac pa odlazi početkom srpnja 1997. na EP za kadete u Bitolu. Početkom 1998. prestaje trenirati kickboxing i posvećuje se isključivo boksu. Do tada je već imao preko 50 kickboxing mečeva.

Eto, to je kickboxing priča Marija Šivolije.

A sada je Marijo jedan od danas najuspješnijih hrvatskih boksača. I to je lijepo i svakako mu na tome treba čestitati.

Naravno, treba mu i čestitati na prvoj pobjedi na Olimpijskim igrama u Pekingu. U 1/16-ini finala, knock outom u 4. rundi (a nakon vodstva od 13:2 u bodovima) pobijedio je Samoanca Faeani Tavuia. U 1/8 finala očekuje ga Tađikistanac Dzhakhon Kurbanov koji je iznenađujuće pobijedio aktualnog svjetskog prvaka Uzbekistanca Abbosa Atoeva.

Bravo čestitam i sretno Marijo dalje.


Evo i ždrijeba Marija Šivolije na ovim Olimpijskim igrama:




Eto.


- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #