KICKBOXING

ponedjeljak, 14.07.2008.

I viče Žaja: "Nemojte mi to činit!"

Vrijedi i ovo zabilježiti, pa prenosim iz "Slobodne Dalmacije":

Marko Tomasović u Peking ide bez trenera?!

Na Olimpijskim igrama u Pekingu, ovog ljeta, čast Hrvata u boksu branit će Riječanin Marijo Šivolija i Splićanin Marko Tomasović. Splitsko dite, div iz Varoša Marko Tomasović prvi je Hrvat superteškaš koji će boksati u olimpijskom ringu.

Zanimljiv je ‘lik‘ taj Tomasović, jer do prije manje od godinu dana natjecao se u kickboxing disciplinama, najbolji je hrvatski kickboksač u 2007. godini, a onda su se njegovi treneri Marko Žaja i Ante Matas ‘zaželjeli’ olimpijade.

Marko je na neko vrijeme zanemario udarce nogom i okrenuo se samo boksu. Ono u što su vjerovali vjerojatno samo njih trojica, obistinilo se u Pescari početkom ožujka kada je 26-godišnji Splićanin izborio nastup i Pekingu.

Kao uvod u završne pripreme za Olimpijske igre, Tomasović je snage prošlog tjedna odmjerio s našim najboljim ultimate fight borcem, Mirkom Filipovićem. Na repertoaru je bio ‘samo’ boks. Ovog tjedna bio je oslobođen treninga, a od nedjelje kreću udarne pripreme. Prvo dva tjedna na Bjelolasici, pa onda još četiri u Splitu. Forma se brusi, a Marko se ne odvaja od trenera Žaje i Matasa.

Photo by:Nikola Vilić,CROPIX

Ipak, sve je izglednije kako će se u naj-važnijem trenutku, na Olimpijskim igrama, morati snaći bez njih. Matas i Žaja neće u Peking iz apsurdnog razloga - nisu akreditirani.

- Ne znam kako se može dogoditi da idem na olimpijadu bez svojih trenera. Platili bi oni sami put, ali uzalud im kad ne mogu ni blizu ringa. S nama će biti trener reprezentacije Drago Mijić, ali ja bih htio da ide barem jedan moj trener. Bez svakog od njih slabiji sam bar 20 posto. Poslao sam pismo u Hrvatski boksački savez u kojem sam ih pitao kako je to moguće - kazao je Tomasović.

Odgovor dobio nije, ali mi jesmo:
- Akreditacije rješava i dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor. Mi ih predlažemo. Po sportašu olimpijcu kao pratnja može ići 0,55 osoba. Još nismo odlučili tko će to biti. Jedan putnik je trener reprezentacije Drago Mijić, a drugi bi trebao biti jedan od trenera naša dva boksača. Izgledno je da će Šivolija pri tom imati prednost zbog boljih rezultata.

Najsretniji bi bili kad bi svaki naš boksač u kutu imao svog trenera, ali nažalost nije sve u našoj nadležnosti - kazala nam je glasogovornica HBS-a Melita Lochert, te nas uputila na adresu Hrvatskog olimpijskog odbora, na gospodina Damira Šegotu, šefa misije Hrvatskog olimpijskog odbora.

Šegota nije bio dostupan (seminar u Italiji), ali saznali smo kako ovaj problem nije izolirani slučaj već čest problem kod individualnih sportova. Čini se kako izlaza za trenere splitskog boksača nema. Jedino mogu kupiti kartu i vikom iz publike ‘usmjeravati‘ svog boksača. Čudan je taj hrvatski recept krovnih sportskih organizacija. Podsjeća na anegdotu o kravi koja daje na desetke litara mlijeka, ali se redovito ritne i sve prolije. Nečuveno i sramotno

Sramota! Nečuveno je da čovjek ide na Olimpijske igre bez trenera, ipak je riječ o individualnom borilačkom sportu. Od kad se Tomasović plasirao na olimpijadu samo problemi. U nekoliko navrata Savez mu je remetio plan priprema, stalno neki događaji na koje su ga pozivali bez da se njega išta pitalo, a kako se na neke nije odazvao, dobio je i opomenu. S našim planom i programom smo došli do Pekinga i sad samo želimo nastaviti gdje smo stali. Neka ide bar Matas. U svemu najviše pati Tomasović - kazao nam je Marko Žaja.

Text by: Josip Smolić - Slobodna Dalmacija


I na kraju trebali što ovome dodati? Je li se moglo drugačije? Jsu li pravila tako kruta ili se je moglo nešto učiniti? Jesmo li i mi spremni poštivati stroga pravila? Baš me zanima popis putnika za Peking, ali svih. Živi bili pa vidjeli.

Bez obzira na sve, Marku želim puno sreće i sportskog uspjeha u Pekingu.


- 21:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #